Ascultă Radio Vacanța Live

Untold, în pragul unei noi ediții 

Noua ediție Untold vine sub semnul păsării Phoenix. Organizatorii spun că e ediția cu cel mai mare număr de participanți și vine cu cea mai mare scenă de până acum.

Untold, în pragul unei noi ediții 

Articol de Radio Vacanța, 2 august 2023, 14:16

Noua ediție Untold vine sub semnul păsării Phoenix. Organizatorii spun că e ediția cu cel mai mare număr de participanți și vine cu cea mai mare scenă de până acum.

Ca în fiecare an, se pun în mișcare o mulțime de mecanisme, se iau măsuri deja tradiționale și se reiau controverse.
Despre cum s-au pregătit organizatorii și autoritățile locale, despre ce pregătește trupa cap de afiș. Imagine Dragons, și despre ce mai spun clujenii de toate vîrstele despre festival, aflați din reportajul nostru:

Reporter: Atenție mare la restricțiile de circulație din oraș, care au intrat deja în vigoare și așa vor rămâne în toate cele 4 zile ale festivalului care va avea loc în Parcul Central. Ce se poate spune despre UNTOLD e că pune în mișcare resurse enorme, îndreptate spre siguranța festivalierilor, a clujenilor care nu participă și a bunurilor materiale implicate în acest mare eveniment. Vă invit puțin în culisele organizării ca să aflăm lucruri utile despre toate aceste aspecte. Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, Constantin Ilea: 

Încercăm să acționăm pe toate liniile, avem o medie de aproximativ 400 de polițiști zilnic care acționează atât în interiorul festivalului, cât și în exteriorul festivalului. Acționăm pe toate liniile: ordine publică, investigații criminale, combaterea deținerii și consumului de droguri și, bineînțeles, pe zona de poliție rutieră. Scopul declarat este: nu avem normă de sancțiuni – vreau să fac precizarea asta de la început. Și în anii trecuți, jumătate din sancțiunile aplicate, jumătate au fost avertisment, asta încă o dată subliniază faptul că am încercat să fim discreți, am încercat să fim preventivi și abia ulterior am venit cu măsurile de combatere acolo unde a fost cazul. Ce pot să spun suplimentar? O să fim în punctele cheie și o să testăm masiv. (Constantin Ilea)

Reporter: Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Avram Iancu Cluj, Ion Moldovan:

Avem organizat festivalul pe zone, astfel încât să putem să ajungem în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de noi. Putem și ne vom asigura că vom ajunge în cel mai scurt timp spre unitatea spitalicească, unde vor fi locuri special păstrate pentru cazuri deosebite și vom evacua atât pe cale terestră, cât și aeriană, dacă va fi cazul. (Ion Moldovan)

Reporter: Despre o problemă mult discutată: zgomotul în timpul festivalului ne de lămuriri Edi Chereji:

E o problemă pe care noi o adresăm în fiecare an și încercăm să facem în așa fel încât să deranjăm cât mai puțin. De aceea la scenele care sunt oarecum dreptate către case, blocuri există bariere fonice pe care în fiecare an încercăm să le adaptăm și să aducem cele mai noi generații de echipamente din acest fel. Încercăm scenele care sunt amplasate în parc, să le îndreptăm în zone în care ar afecta cel mai puțin locuitorii din preajmă, volumul să fie unul cât mai aproape de o decență, atât pentru cei care locuiesc, dar și pentru cei care până la urmă vin la festival și vor să se bucure de distracția din festival. Dar, over all, cred că cel mai important lucru e acela că peste 95% dintre clujeni în comunitate apreciază și susțin și înțeleg că micile neplăceri, până la urmă, sunt mult mai puține decât beneficiile pe care evenimentul le aduce. Tot timpul sunt probleme de felul acesta. Sunt convins că nici în alte orașe în care se găzduiesc evenimente chiar și de alte natură, cum ar fi un circuit de Formula Unu (Monaco), cu siguranță pentru cei care locuiesc acolo nu e ușor, dar beneficiile pe care un astfel de eveniment le aduce în oraș și felul în care îl pune pe hartă, cu siguranță sunt mult mai mari decât micile inconveniente. (Edi Chereji)

Reporter: În completare, directorul general al Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean:

În fiecare an, colegii mei de la Serviciul Control Protecția Mediului s-au prezentat împreună cu cei de la Direcția de Sănătate Publică la sesizările care au fost făcute. Este benefic faptul că de la an la numărul acestora s-a redus. Sigur că și în acest an, dacă vom avea astfel de sesizări, vom fi prezenți acolo și vom efectua măsurătorile necesare. (Marcel Bonțidean)

Reporter: Închiderea parcului este și ea o chestiune care-i nemulțumește pe mulți. Edi Chereji, cu detalii:

Vorbim de închiderea parcului, nu în totalitate, pentru că parcul în sine nu este închis în totalitate, el este închis doar în perimetrul festivalului. Mai există o bucățică din parc care rămâne deschisă timp de 4 zile. De asemenea, să nu uităm că de la prima ediție, când probabil închideam parcul timp de 1 săptămână ca să construim festivalul, am încercat să reducem numărul de zile în care parcul este închis, iar colegii noștri din echipa de producție fac eforturi masive pentru a construi festivalul într-un număr de zile în care parcul este deschis, în care oamenii circulă prin parc, astfel încât clujenii să resimtă cât mai puțin impactul închiderii parcului. (Edi Chereji)

Reporter: O altă problemă tradițională în festival sunt înșelăciunile legate de vânzarea biletelor și de închiriere a apartamentelor. Îl ascultăm pe șeful Inspectoratului de Poliție a Județului Cluj, Constantin Ilea:

Am postat, cu ajutorul colegilor de la relații publice, un mesaj preventiv, cu accent pe cumpărarea unor bilete. Am înregistrat deja un număr de 14 sesizări. La apartamente nu am avut încă depuse plângeri, probabil că e prea devreme. Probabil că mâine sau poimâine, când o să ajungă și o să vadă că nu au unde să se cazeze, atunci o să vină să depună plângeri. Nu ne dorim astfel de evenimente. Sunt puține situații de genul ăsta. La bilete se întâmplă în fiecare an. Vestea bună este că totuși este un număr redus de sesizări pe această linie. Cele mai multe sunt bilete nu neapărat false, care au fost validate deja și a 2-a oară nu mai pot să validezi încă o dată. Codul este unic. O dată ce l-ai folosit nu mai poate fi validat a doua oară. (Constantin Ilea)

Reporter: Vești bune despre gazon și scenă are șeful de producție al acestei ediții UNTOLD, Radu Rus, cel mai tânăr șef de producție al unui festival muzical din Europa, dacă tot veni vorba:

Am reușit, în colaborare cu Consiliul Județean Cluj și chiar cu echipa de fotbal, să convenim faptul că nu vom face montaje pe gazon. Am intrat în stadion din 17 iulie și am reușit să nu atingem gazonul deloc. Asta, în mod normal, ar presupune faptul că la finalul evenimentului, gazonul va arăta într-o stare la fel de bună ca în momentul în care l-am recepționat. Și al 2-lea lucru, cred că e important să menționăm faptul că avem cea mai impresionantă scenă din toți anii. Este cu 5 metri mai înaltă decât cea din anii anteriori și, dacă nu mă înșel, cu vreo 15 metri mai lată. Jocul de lumini a fost suplimentat cu aproximativ 200 de unități. Avem mai mulți metri pătrați de ecran LED și cred că dificultatea majoră a fost dată de faptul că am împins scena în spate cu 7m, am intrat cu ea în tribună, lucru care a făcut să mărim suprafața destinată publicului, ceea ce în mod normal ar duce la o mărire a capacității stadionului pentru momentul de vârf pe care îl așteptăm. (Radu Rus)

Reporter: Despre scenă ar mai fi de spus că schela e din depozitul propriu al organizatorilor, decorul e produs la București, elementele de lumini vin din Belgia, iar ecranele LED din Germania, acoperișul din Polonia. Și rămânem puțin la scenă, pentru că pe ea vor urca vineri cei care sunt capul de afiș al evenimentului: Imagine Dragons. E important de știut că vor să fie cât mai mult în mijlocul mulțimii, așa că pentru ei s-a construit la indicațiile lor, catwalk-ul acestei ediții. Iar cele cinci tiruri de echipament care va trebui montat în 45min, au sosit deja. Dacă Imagine dragons sunt pentru prima oară la UNTOLD, nu același lucru se poate spune, bineînțeles, despre Armin Van Bureen, care vine însă cu o premieră la această ediție. Un mic amfiteatru în interiorul scenei sale, pentru 200 de foarte norocoși fani care vor fi astfel mai aproape de el.

Și, în final, vă propunem să mergem un pic prin parc, la pas, la câteva categorii de vârstă care au sau nu de a face cu festivalul Untold:

Text/audio/foto: Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 12:30

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea celei de-a patra ediții a stagiunii JAZZ BASTION....

„JAZZ BASTION.Together”, toată luna august, la Bastionul Țesătorilor din Brașov
Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 11:00

Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest

Organizatorii și Primăria vor pune la dispoziție autobuze, dar și parcare gratuită la intrarea în Râșnov pentru cei care vor veni la...

Transport special cu autobuzul la Râșnov, pe perioada Rockstadt Extreme Fest
Încep Serbările Transilvane
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 10:20

Încep Serbările Transilvane

Ediția reunește 20 de ansambluri folclorice din Cehia, Slovacia, Grecia, Macedonia, Moldova și România. Festivalul Internațional Serbările...

Încep Serbările Transilvane
Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură
Evenimente vineri, 26 iulie 2024, 07:30

Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură

Evenimentul este organizat de Fundaţia Conservation Carpathia şi ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate. La final de săptămână, în...

Făgăraş Fest, un festival pentru iubitorii de natură
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 20:00

Expoziție și ateliere dedicate persoanelor nevăzătoare, la Cetatea Feldioara

Expoziția „Atingerea memoriei” face parte dintr-un proiect care își propune să ofere o experiență culturală completă persoanelor...

Expoziție și ateliere dedicate persoanelor nevăzătoare, la Cetatea Feldioara
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 17:45

”Festivalul Fânului”, în weekend, la Șoarș

Festivalul ce are loc la Șoarș, județul Brașov, va cuprinde o degustare de produse tradiționale, dar şi un spectacol artistic cu intrare...

”Festivalul Fânului”, în weekend, la Șoarș
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 14:00

Expoziție fotografică și Jam Session Acustic, sâmbătă, la Brașov

Proiectul Insert ArtHub Urban își continuă scopul de a revitaliza spațiile publice din Centrul Istoric al Brașovului, printr-o serie de...

Expoziție fotografică și Jam Session Acustic, sâmbătă, la Brașov
Evenimente joi, 25 iulie 2024, 12:30

Peste 100 de artiști vor face spectacol la Festivalul Sighișoara Medievală

În perioada 26 – 28 iulie 2024, Cetatea Medievală a Sighişoarei va fi locul unde cavalerii, domniţele şi zânele de odinioară se întâlnesc....

Peste 100 de artiști vor face spectacol la Festivalul Sighișoara Medievală