Ascultă Radio Vacanța Live

Un sfârșit de săptămână bogat în evenimente, la Opera Brașov

Miercuri, 31 ianuarie 2024, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” suntem invitați la o nouă ediție a „Recitalului de la ora cinci”. Interpretează soliștii: Mădălina Bourceanu – soprană, Maria Catrina – soprană, Aurelia Florian – soprană, Corina Klein – soprană, Anda Pop – soprană, Lăcrămioara Schuller – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Valentin Marele – bariton,  Alin Anca – bas, Ștefan Schuller – bas și invitatul nostru, Lucian Petrean – bariton. La pian îi va acompania Lioara Popa, iar prezentarea evenimentului îi aparține Simonei Manole.

Un sfârșit de săptămână bogat în evenimente, la Opera Brașov
Foto: Opera Brașov

Articol de Marian Stoica, 30 ianuarie 2024, 12:05 / actualizat: 30 ianuarie 2024, 15:18

Artiștii vă vor purta în minunata și vesela lume muzicală a operetei și a musicalului: „Liliacul” și „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss-fiul, „Mam’zelle Nitouche” de Florimond Hervé, „Ana Lugojana” de Filaret Barbu, „Fiddler on the Roof” de Jerry Bock sau „My Fair Lady” de Frederick Loewe.

Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilete: 8 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 2 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.

Vineri, 2 februarie 2024, de la ora 11.00, în Sala Operei, vă așteptăm la repetiția generală cu public a spectacolului cu opereta „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss – fiul, în aceeași distribuție, decoruri și costume ca în spectacolul de sâmbăta seara. 

 Preț bilete: 30 lei

Tot vineri, 2 februarie 2024, de la ora 18.30, în Foaierul Operei, sunteți invitați la recitalul „Armonii de iarnă”, susținut de elevii de la secția de canto clasic a Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov. Astfel, Opera Brașov continuă, și în acest an, colaborarea cu instituțiile de învățământ vocaționale de specialitate din Brașov, dându-le astfel ocazia viitorilor artiști să ia contact cu un mediu cultural profesionist și să își promoveze talentul în cadrul unui eveniment dedicat. Vor interpreta elevii: Cătălina Ștefan, Otilia Scriminț, Alexandra Oprea, Andrei Marele, Alexandra Mihai, Darius Moisa, Franco Hernandez, Miruna Mocanu, Delia Grancea, Liviu Căpriță, Erwin Cârlan, David Orban, Andra Bordei, Alicia Vieru, Ana Taflan, Andrei Bucă,acompaniați de profesorii: Angela Pal, Anca Diaconu și Cătălin Iosub. Profesori îndrumători: Mădălina Musteață Dobrescu, Magdalena Suciu, Paula Duca, Valerica Ambrus, Maria Pană.

Tinerii interpreți ne vor purta într-o călătorie prin universul muzicii vocale, pornind de la piese preclasice și ajungând la lied-uri românești și arii de operă. 

• Recitalul durează o oră și 30 de minute și nu are pauză.

Preț bilete: 20 lei

Sâmbătă, 3 februarie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, este programat spectacolul cu opereta „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss-fiul.

Lui Johann Strauss – fiul i-a luat o perioadă mai lungă pentru a finaliza opereta „Voievodul țiganilor”. A lucrat la cele trei acte, a căror intrigă se bazează pe o nuvelă a scriitorului maghiar Jókai  Mór, timp de doi ani înainte ca lucrarea să aibă premiera, în 24 octombrie 1885, la Theater an der Wien. Libretul este scris de Ignaz Schnitzer.

„Voievodul țiganilor” este unul dintre cele mai mari succese ale lui Strauss și este și astăzi o operetă foarte populară. Acțiunea are loc în zona Banatului, în 1741, când Sándor Barinkay se întoarce în patria tatălui său. Moșia părinților lui este ocupată și el se îndrăgostește de frumoasa Saffi, cu care se căsătorește în ciuda originilor ei, atrăgând astfel și mai multă batjocură din partea societății. Când Barinkay găsește comoara pe care tatăl său a trebuit să o lase la plecarea în exil, izbucnește o mare ceartă pe marginea banilor. În cele din urmă iese la iveală faptul că Saffi este fiica ultimului pașă și că a fost adăpostită și crescută de ţigani. Barinkay merge la război pentru a-și restabili onoarea și a fi demn de Saffi. După întoarcerea sa, este făcut baron, își primește bunurile înapoi și își găsește fericirea împreună cu Saffi.

Din punct de vedere muzical, în „Voievodul țiganilor”, Strauss a evidențiat delicat contrastele dintre societatea nobiliară din Austria și țiganii pasionali. Cu inteligență și farmec, el îmbină diferitele moduri de viață, juxtapunând muzica țigănească energică sau, uneori, melancolică, și sonoritățile de polcă și vals, de inspirație vieneză.

În distribuția spectacolului, îi vom regăsi pe artiștii Operei Brașov: Saffi – Mădălina Bourceanu, Sandor Barinkay – Mihai Irimia, Czipra, o țigancă – Asineta Răducan, Maxim Zsupan, măcelar – Ștefan Schuller, Arsena, fiica lui – Maria Pană (debut), Contele Carnero, comisar imperial – Marian Rește, Mirabella, doică în casa lui Zsupan – Lăcrămioara Schuller, Ottokar, fiul ei – Liviu Iftene, Contele Homonay – Alexandru Aghenie, Mihaly – Șerban Lupei (debut), Ferkó – Dan Ionescu, Józsi – Florin Grama, Copilul Ion – Andrei Dominik Györfi. Soliști balet: Luna Muramatsu (debut), Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Marian Pop. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Corina Dumitrescu. Asistent regie: Anda Pop. Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Regie scenă: Cristina Roșu.

• Spectacolul durează două ore și 15 minute și are o pauză.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Biletele pentru evenimentele zilei de vineri se pot achiziționa atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380.

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

BUCUREȘTI: American Independent Film Festival, între 6 şi 12 iunie
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 17:24

BUCUREȘTI: American Independent Film Festival, între 6 şi 12 iunie

Peliculele vor fi proiectate la Cinema Elvire Popesco şi Cinema Muzeul Ţăranului. Filme independente americane vor putea fi văzute la Bucureşti,...

BUCUREȘTI: American Independent Film Festival, între 6 şi 12 iunie
IAȘI: Festivalul Internațional de Muzică de Cameră
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 15:30

IAȘI: Festivalul Internațional de Muzică de Cameră

Muzica prinde din nou viață în cadrul unui eveniment cu tradiție și rafinament organizat în exclusivitate de Filarmonica Moldova: Festivalul...

IAȘI: Festivalul Internațional de Muzică de Cameră
Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 14:00

Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” pornește într-o călătorie muzicală memorabilă în Kazahstan. În perioada 2–12...

Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025
Lavanda Fest revine la Brașov
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 08:30

Lavanda Fest revine la Brașov

Între 1 și 4 mai, vizitatorii Lavanda Fest Brașov vor putea descoperi o gamă variată de produse și delicii pe bază de lavandă. Pentru al...

Lavanda Fest revine la Brașov
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 00:33

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător

Filmul regizat de Bogdan Mureşanu și-a adjudecat 9 statuete în total. „Anul Nou care n-a fost” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la Gala...

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător
Evenimente marți, 29 aprilie 2025, 14:00

Festivalul Filmului European ajunge și la Brașov

Festivalul Filmului European aduce la Brașov, între 9 și 11 mai, proiecții în premieră națională și filme premiate internațional. Ediția...

Festivalul Filmului European ajunge și la Brașov
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 17:00

„Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez”, la Târgu Mureș 

La Târgu-Mureș veți putea vedea o expoziție spectaculoasă – „Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat...

„Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez”, la Târgu Mureș 
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 15:30

Dinozaurii revin la Craiova: O aventură imersivă în epoca preistorică

MINA Pop-up Craiova lansează pe 10 mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”,...

Dinozaurii revin la Craiova: O aventură imersivă în epoca preistorică