Turneul Național Flautul Fermecat: Dans și Suspans continuă la Caracal
Turneul Național Flautul Fermecat: Dans și Suspans ajunge sâmbătă, 17 mai, la Caracal, la Teatrul Național.

Articol de M P, 16 mai 2025, 14:00
După succesul din 2024 cu Jazzparale, virtuozul flautist Ion Bogdan Ștefănescu lansează un nou spectacol: Dans și Suspans.
Alături de colaboratorii săi de încredere, pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman, artistul propune publicului o experiență muzicală inedită care explorează conexiunea primordială dintre muzică și dans.
Programul cuprinde lucrări diverse, de la suita din baletul Lacul lebedelor de Ceaikovski, la dansuri românești compuse de Tiberiu Brediceanu și lucrări de Richard Galliano, Johnny Răducanu, Phil Coulter sau G.Fr. Händel în aranjamentul lui Mervyn Warren. Spectacolul propune o călătorie dinamică prin stiluri variate: vals, tango, bossa nova, horă, brâu, joropo și dansuri irlandeze.
”Muzica și dansul s-au născut îngemănate – ritmul sunetelor cu ritmul corpului. Așa suntem purtați, în același timp, cu picioarele pe pământ și cu capul în nori”, spune Ion Bogdan Ștefănescu, care promite momente interactive cu publicul și tranziții surprinzătoare între genuri muzicale.
După spectacolul de la Caracal urmează cele programate la București (19 mai, Ateneul Român), Iași (20 mai, Palatul Culturii), Bistrița (22 mai, Sala Pro Arte) și Zlatna (23 mai, Casa de Cultură ”Horea Popescu”).
Turneul Național Flautul Fermecat: Dans și Suspans este un turneu Pro Contemporania 20 din seria Turnee de Poveste.
Program muzical:
P.I. Ceaikovski – Suită din baletul Lacul lebedelor
Tiberiu Brediceanu – Trei dansuri românești
Richard Galliano – Valse, Tango pour Claude, Christopher’s Bossa, Sertao
Johnny Răducanu – Baroc Blues
Moisés Moleiro – Joropo
Phil Coulter – Suită irlandeză
G.Fr. Händel / Mervyn Warren – Alleluia
Bilete pentru concertul de la București sunt disponibile online AICI.
Ion Bogdan Ștefănescu
Ion Bogdan Ștefănescu, protagonist al Turneului Național Flautul Fermecat inițiat în 2012, este solist al Filarmonicii ”George Enescu” și profesor la Universitatea Națională de Muzică București.
Cariera sa impresionantă include peste o mie de recitaluri și concerte clasice, participări la zeci de festivaluri internaționale, crearea unor ansambluri inedite – Flaut Power și Barock Orchestra – precum și colaborări cu muzicieni din cele mai variate genuri muzicale: Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Mike Godoroja, Berti Barbera, Nicu Patoi, Grigore Leșe sau celebra formație Iris.
Ion Bogdan Ștefănescu cântă la un flaut Muramatsu de 18K.
Sorin Petrescu
Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii „Banatul“, desfăşurând o bogată activitate solistică.
Este binecunoscut ca pianist al Trio-ului “Contraste”, în care s-a remarcat prin promovarea susținută a muzicii contemporane.
Sorin Petrescu a fost distins cu Premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei „Astra“ din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Doru Roman
Doru Roman este profesor de percuție la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest – Timișoara, fiind doctor în muzică.
Este membru al Orchestrei Internaționale “Europa Symphony” – Viena, al Orchestrei Metropolitane din București, al Ansamblului de percuție din Cluj-Napoca și al “Old Dixeland Jazz Band” din Timișoara.
De asemenea, Doru Roman este cunoscut în calitate de coordonator al Ansamblului “Percutissimo” al Facultății de Muzică din Timișoara, al Ansamblului “Jimbo-Drums”, de membru al Trio-ului “Contraste”, precum și al Trioului “Gentis”.
A fost distins cu numeroase premii: Premiul I la concursurile naționale de percuție (1978-1982, 1986), Premiul Criticilor din România (1985), Premiul Special la Festivalul de Jazz de la Sibiu (1986), Premiul “Pro Cultura Timisiensis” și Premiul UCMR (2008), Premiul “Pro Juventute” (2012).