Ascultă Radio Vacanța Live

The Network, inițiativa culturală dedicată învingătoarelor violenței domestice

The Network, proiectul care îmbină teatrul cu tehnologia, este dedicat învingătoarelor violenței domestice și rolului esențial al comunităților în a oferi sprijin acestora. Lansat de Asociația Art Revolution, The Network  a debutat pe 21 septembrie, cu prima din cele patru reprezentații ale spectacolului documentar ReStart.

The Network, inițiativa culturală dedicată învingătoarelor violenței domestice

Articol de Mihaela Ioniță, 27 septembrie 2023, 11:47

Art Revolution va lansa în luna noiembrie o aplicație care va oferi o experiență new media, în completarea mărturiilor din spectacolul de teatru.

„Dintr-o relație abuzivă se fuge, nu se pleacă. Îți faci un rucsac mic, cu lucrurile esențiale: telefon, bani, trei perechi de chiloți și o jucărie pentru copil. Mic. Rucsacul trebuie să fie mic, ca să îl poți duce în spate. Tot restul rămâne în urmă. Casa, anii munciți, vacanțele, anii în care te-a iubit, pentru că așa a început – cu iubire” – aceasta este experiența protagonistei din ReStart, precum și a altor mii de femei care ies din relații de violență domestică.

Spectacolul ReStart, documentat de regizoarea Ozana Nicolau timp de doi ani, cu peste 30 de cazuri reale, aduce pe scena de la Centrul Replika din București poveștile unor femei devenite învingătoare ale violenței domestice și explorează aspectele esențiale din procesul de împuternicire a femeilor, călătoria interioară de regăsire a încrederii în sine și rolul comunității ca resursă de sprijin. Actrițele Nicoleta Lefter și Mihaela Rădescu dau viață acestor tulburătoare povești.

Textul aparține tot regizoarei Ozana Nicolau, universul sonor a fost creat de Diana Miron, iar cel video, de Nicoleta Ivan; Light Design, de Dragoș Petrișor.  Iulia Gherghescu a fost consultant scenografie, iar mișcarea scenică a fost realizată de Carmen Coțofană.

Următoarele reprezentații sunt pe  29 septembrie (ora 19.00 și ora 21.00) și pe 2 octombrie (ora 19.00). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la artrev.ro@gmail.com.

„Propun publicului un exercițiu de empatie, un cadru în care să poată reflecta asupra provocărilor legate de relațiile abuzive: cum reușește o victimă să devină învingătoare a violenței domestice? La fel ca oricare dintre noi, atunci când vrem să ne recâștigăm puterea personală. Este nevoie de întelegere deplină din partea celor din jur, ceea ce activează resursele interioare, precum încrederea în forțele proprii. Să nu uităm că agresiunea fizică se petrece pentru că este dublată de violență emoțională și pentru că societatea blamează victimele, în loc să le susțină”, explică Ozana Nicolau, autoarea și regizoarea spectacolului.

Spectacolul ReStart va fi însoțit de un dialog cu Diana Lupu și Adela Szentes, psihoterapeute din cadrul organizațiilor partenere în proiect – Rețeaua Și Eu Reușesc, Asociația A.L.E.G și Asociația ANAIS, care vor pune în discuție împreună cu publicul întrebările și prejudecățile cel mai frecvent întâlnite legate de violența domestică: Înțelegem mecanismele care fac dificilă ieșirea dintr-o relație toxică? Cum găsim sprijin atunci când resursele noastre s-au epuizat?

Aplicația, care va fi lansată în luna noiembrie, va reda experiențe-cheie din călătoria către regăsirea de sine – și implicit către împuternicire – a învingătoarelor violenței domestice, fiecare experiență având rolul de a dezvălui specificul și provocările fiecărui pas din procesul prin care au devenit parte a comunității care le susține. În paralel cu parcurgerea episoadelor audio din aplicație, utilizatorii vor putea împărtăși emoții, gânduri sau experiențe proprii ca răspuns la mărturiile parcurse, iar acestea vor fi arhivate, devenind parte integrantă a acesteia.

În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112 pentru a raporta o faptă de agresiune domestică. Conform statisticilor oficiale din România, în 2022 au fost raportate 81.397 de cazuri de violență în familie, iar 44 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței de gen. Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați arată că numărul de plângeri legat de violență domestică este în creștere continuă și este subraportat față de numărul real de cazuri. Aceasta din cauza stigmei sociale și a necunoașterii drepturilor și a mijloacelor de apărare de care pot beneficia femeile care trec prin acest tip de abuz.

Cunoscută pentru susținerea cauzelor sociale prin artă, Ozana Nicolau a mai regizat spectacolul Foreplay, despre situația mamelor adolescente din Romania, premiat la Gala Societății Civile în 2018 și Growing Up, spectacol care explorează legătura între responsabilitate și sanătate emoțională.

The Network este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului București Acasă 2023.

Sursa foto: Facebook Centrul Educational Replika

retroparada
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 14:30

Slatina: O nouă ediție a Retroparadei Primăverii

30 de mașini de colecție vor putea fi admirate la o nouă ediție a Retroparadei Primăverii, sâmbătă, la Slatina. O nouă ediție a...

Slatina: O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 13:30

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia organizează Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, care ajunge anul acesta la cea...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
1 mai tnb
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 12:30

Program special la Teatrul Național din București, pe 1 și 2 mai

Opt spectacole diverse, pentru toate gusturile, a pregătit Teatrul Național din București în minivacanța de 1 Mai. Teatrul Național „I.L....

Program special la Teatrul Național din București, pe 1 și 2 mai
academia-navala
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 11:30

CONSTANȚA: Ziua Porților Deschise, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” organizează sâmbătă, 20 aprilie, între orele 10.00 și 14.00, Ziua Porților Deschise, eveniment care...

CONSTANȚA: Ziua Porților Deschise, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 10:30

Cele două târguri volante din Brașov au fost anulate

Târgurile volante din Avantgarden și Triaj se anulează din cauza vremii nefavorabile. Serviciului Public Administrare Piețe Brașov anunţă că...

Cele două târguri volante din Brașov au fost anulate
Evenimente joi, 18 aprilie 2024, 20:20

Două târguri volante, vineri și sâmbătă, la Brașov

Nu unul, ci două târguri volante vor fi în acest sfârșit de săptâmână în municipiu, anunță reprezentanții Serviciul Public Administrare...

Două târguri volante, vineri și sâmbătă, la Brașov
Evenimente joi, 18 aprilie 2024, 19:30

Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei Fundata

Federația Română de Ciclism în parteneriat cu Auchan România, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Agenția Națională pentru Sport...

Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei Fundata
Evenimente joi, 18 aprilie 2024, 17:30

Târg de carte second-hand, pe 27 aprilie, la Brașov

”Bookisit”, primul târg de carte second-hand pentru toată familia, ajunge la Brașov, scrie Radio România Brașov FM. Va fi deschis...

Târg de carte second-hand, pe 27 aprilie, la Brașov