Ascultă Radio Vacanța Live

Teatrul Național Radiofonic – Radio România, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău

În acest an, festivalul se desfășoară sub genericul „Atât de aproape”.

Teatrul Național Radiofonic – Radio România, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău

Articol de AP, 14 septembrie 2023, 06:59 / actualizat: 15 septembrie 2023, 7:11

Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă, în perioada 14 – 24 septembrie, la a VIII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești – eveniment organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău (TNME), cu sprijinul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, al Institutului Cultural Român din București și Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

În acest an, festivalul se desfășoară sub genericul „Atât de aproape” și îşi propune să coalizeze oamenii din Republica Moldova și din România, în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se construiește o atmosferă culturală prietenoasă și accesibilă fiecăruia.

„În pofida veștilor alarmante care vin din zona de război și a celor amenințătoare care vin dinspre Federația Rusă, noi continuăm să ne agățăm de speranța unei vieți libere și s-o menținem cu instrumentele artei teatrale. Sperăm să ne reîntâlnim cu pace la Chișinău, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, iar publicul să poată viziona/asculta spectacole valoroase prezentate de trupele teatrelor naţionale din România și Moldova, de echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România, de reprezentanții Radio Moldova și, bineînțeles, de trupa teatrului gazdă”, transmit organizatorii.

Evenimentul aduce aproape, atât publicului din Chișinău, cât și celor prezenți la festival, un program extins de manifestări culturale: spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții și scenografii impresionante; expoziții de carte, expoziții de fotografie, conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră ale spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber – în total 11 spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău și alte 38 de evenimente.

Pentru prima dată, în acest an, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti va fi precedată de un showcase care va începe pe 8 septembrie cu spectacolul Romeo și Julieta; o prezentare a unui portofoliu de 11 spectacole din repertoriul curent al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău, pentru curatori de festivaluri teatrale internaționale, pentru critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolului, din România, Italia, Israel, Spania și Suedia.

Regalul teatral al celor 8  teatre din România incluse în programul Reuniunii va începe cu spectacolul care deține Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022 – Seaside Stories de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor – Radu Afrim, o producție a Teatrului de Stat Constanța. Teatrele Naționale din România (Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania ”Liviu Rebreanu”) vor veni cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

Programul include și cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova (Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco” Chișinău, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale” Chișinău, Teatrul Republican „Luceafărul” Chișinău, Teatrul „Alexei Mateevici” Chișinău, Teatrul Fără Nume Chișinău). În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, și în acest an, invitat de onoare va fi Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” Kiev, cu spectacolul Vrăjitoarea din Konotop, după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko (joi, 21 septembrie).

De la prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, desfășurată în septembrie 2015, Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă, într-o secțiune aparte, cu o serie de audiții ale spectacolelor realizate în seria „Biografii, memorii” și „Dramaturgi români contemporani”. Coordonator și inițiator al proiectului: Magda Duțu, concept realizat împreună cu Petru Hadârcă, Director General al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău și managerul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău.

Anul acesta, echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România, va fi reprezentată de Magda Duțu, Costin Manoliu, Andrei Miricescu, Patricia Prundea și Milica Creiniceanu.

Audițiile cu public se vor desfășura după următorul program:

Joi, 14 septembrie, ora 13:00 – premieră absolută – Sala Antract – TNME

”Sosirea pribegilor în Chişinău / Străini în ţara lor! / Iaşul sub Cuza-Vodă / Apa curge, pietrele rămân!”. Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după romanul Pribegi în ţară răpită de Dumitru C. Moruzi. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău

Sâmbătă, 16 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Ţâbuleac. Dramatizarea şi adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Diana Mihailopol.

Duminică, 17 septembrie, ora 14:00 – Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină”

”Vladimir Ghika – Peregrinul catolic. Profesor de Speranţă”. Scenariu de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Maria Agnesa Puşcaşu

Marți, 19 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatârnare”. Scenariu de Liana Ceterchi, după corespondenţa perechii regale Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi

Joi, 21 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Lacrimi de sânge” de Ion-Costin Manoli. Regia artistică: Gavriil Pinte

Vineri, 22 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Între lumi / Răzvrătitul / Căutări”. Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după romanul

”Lumea veche. Familii din România de altădată” de Livia Davidescu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti şi Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

Sâmbătă, 23 septembrie, ora 14:00 – Sala Antract – TNME

”Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”. O biografie poetică inspirată de viaţa şi opera lui William Shakespeare, după un recital alcătuit şi rostit de Emil Boroghină. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte.

Organizatorii țin să evidențieze și alte evenimente care vor avea loc în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești:

Pentru prima dată au inclus în program genul de teatru stradal, în aer liber, cu spectacole nonverbale, care vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

O impresionantă expoziție de carte Shakespeare, cu exponate rare, dedicată celor 400 de ani de la apariția operelor complete în ediția First Folio (colecția Emil Boroghină, actor şi regizor, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, preşedinte al Fundaţiei „William Shakespeare” Craiova, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare), va fi adusă de la Craiova și expusă pentru public.

Expoziție de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor”, dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989. Autor: Florin Ghioca.

În data de 15 septembrie, oamenii de teatru, cercetătorii din mediul academic și universitar vor avea o ocazie rară de a se întâlni într-o conferință cu traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019), prof. univ. dr. George Volceanov și Nicoleta Cinpoes, prof. univ. dr. în Studii Shakespeariene, Universitatea Worcester, Marea Britanie.

Programul detaliat al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău poate fi accesat pe pagina oficială a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Premieră la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța. “Povestea degețelului poznaș” va aduce în prim-plan drumul inițiatic al unei fetițe năzdrăvane
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 16:39

Premieră la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța. “Povestea degețelului poznaș” va aduce în prim-plan drumul inițiatic al unei fetițe năzdrăvane

Se fac ultimele repetiții la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța înaintea premierei spectacolului „Povestea...

Premieră la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța. “Povestea degețelului poznaș” va aduce în prim-plan drumul inițiatic al unei fetițe năzdrăvane
Spectacolul de balet „Don Quijote”, pe scena Operei ieșene
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 14:11

Spectacolul de balet „Don Quijote”, pe scena Operei ieșene

Dirijor este maestrul Adrian Morar. Legendarele personaje din „Don Quijote” vor urca pe scena Operei Naționale Române Iași duminică,...

Spectacolul de balet „Don Quijote”, pe scena Operei ieșene
Noua stagiune a ONB începe cu un program de titluri consacrate din repertoriul românesc și universal
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 11:21

Noua stagiune a ONB începe cu un program de titluri consacrate din repertoriul românesc și universal

În programul primei săptămâni, a lunii octombrie, regăsim pe scena Operei din București dipticul format din baletul „La Piață” de Mihail...

Noua stagiune a ONB începe cu un program de titluri consacrate din repertoriul românesc și universal
CRAIOVA: Concursul Național de Poezie TRADEM, în desfășurare
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 10:36

CRAIOVA: Concursul Național de Poezie TRADEM, în desfășurare

Concursul Național de Poezie TRADEM, ediția a XLV-a 2023, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” este în desfășurare și se va...

CRAIOVA: Concursul Național de Poezie TRADEM, în desfășurare
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 10:31

Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă un nou proiect dedicat tinerilor

Premiera oficială a spectacolului  „Păsări de nisip” de Cristi Nedelcu, regia Alexandru Boureanu și Raluca Păun se va juca vineri, 6...

Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă un nou proiect dedicat tinerilor
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 09:51

Festivalul Bistriţa Folk, pe 17 şi 18 noiembrie

Concursul, la care se pot înscrie folkişti cu vârsta de până la 25 de ani, se adresează tinerelor talente, din ţară sau din diaspora. A XXI-a...

Festivalul Bistriţa Folk, pe 17 şi 18 noiembrie
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 09:32

IAȘI: Simpozionul Internaţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor”, la a XXV-a ediţie

Deschiderea lucrărilor va avea loc miercuri, în Sala Mare a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, de la ora 09:00. Cea de a XXV-a...

IAȘI: Simpozionul Internaţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor”, la a XXV-a ediţie
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 09:23

Dracula Film Festival, în perioada 25-28 octombrie

Peste 3.000 de noi producţii cinematografice din aproape 140 de ţări sunt înscrise în competiţiile destinate scurt şi lungmetrajelor din...

Dracula Film Festival, în perioada 25-28 octombrie