Evenimente

Târg de Sfântul Ilie, la MȚR

Published by
AP

Meşteşugari, artizani, anticari şi artişti vor fi prezenți în curtea Muzeului de la Şosea.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează Târgul de Sfântul Ilie, începând de vineri, 21 iulie, și până duminică, 23 iulie, de la orele 10:00 și până 18:00.

Meşteşugari, artizani, anticari şi artişti aduc la târg obiecte ceramice, furci, lăzi de zestre, icoane, mobilier pictat, ii vechi şi noi, fote, vâlnice, marame, catrinţe, podoabe, obiecte din piele, covoare, cruci de lemn, obiecte din pâslă, mobiliă veche, obiecte din gospodărie, jucării şi multe alte lucruri frumoase pe care le puteţi tocmi şi cumpăra, în miez de vară, la Muzeul de la Şosea.

„Nu vor lipsi nici bunătăţile precum prăjiturile de casă, mierea de albine ori ierburile de leac, dar nici tradiţionala ţuică”, potrivit MȚR.

Sâmbătă şi duminică, cei mici sunt aşteptaţi la demostraţii şi atelier de teracotă, modelaj şi ceramică arsă, cu artista ceramistă Ramona Stanca.

Preţul biletului de intrare la târg costă 12 le (adulţi), 6 lei (pensionari) și 3 lei (studenţi).

Biletele pot fi achiziţionate şi online.

Muzeul amintește că, de Sântilie, oamenii nu lucrau, pentru a nu cădea grindina, şi nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora.

Tot în această zi, femeile mergeau la biserică şi dădeau pomană pentru morţi din roadele gospodăriei.

În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat, iar femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.

De Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi. Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau şi dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sânt-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice.

De Sfântul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea albinelor. Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină. După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere. Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor.

Radio România, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural și Radio România Internaţional sunt parteneri media ai MNŢR.

Recent Posts

Seară de romanțe, sâmbătă, la Opera Brașov

În programul spectacolului oferit de Opera Brașov sâmbătă seara: „Aș vrea iar anii tinereții”, „Să-mi…

6 minute ago

Ziua Mondială a Biodiversității va fi marcată la Grădina Zoologică din Brașov

În fiecare an, ziua de 22 mai marchează ”Ziua Mondială a Biodiversității”, anunță Radio România…

2 ore ago

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă

În parcarea Concordia Caransebeș, în perioada 24 - 26 mai veți avea parte de două…

3 ore ago

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie

Peste 80 de bonsai, dar și workshopuri interactive vă așteaptă în perioada 14 - 16…

5 ore ago

Programul estival Litoralul pentru toți 2024: Tarife de 35 de lei pe noapte

Programul „Litoralul pentru toți” începe în 31 mai. Preţurile pentru o noapte de cazare în…

6 ore ago

Public tânăr din Bucureşti şi din ţară, dar şi turişti străini, la Noaptea Muzeelor

Mii de vizitatori, în special tineri şi turişti, au participat, sâmbătă, în Bucureşti, la cea…

8 ore ago

This website uses cookies.