Ascultă Radio Vacanța Live

Stagiunea muzicală de la Palatul Suțu ajunge la final

Încă din 1998, stagiunea semnalează, prin intermediul artiştilor invitaţi, cele mai noi tendinţe în arta interpretativă muzicală românească.

Stagiunea muzicală de la Palatul Suțu ajunge la final

Articol de AP, 11 iulie 2023, 08:25

Muzeul Municipiului București și Fundația ACCUMM invită publicul miercuri, 12 iulie 2023, la ora 19.00, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de activitate a fundației.

Momentul va fi unul de bilanț și întâlnire cu principalii organizatori și susținători, dar și al „tragerii cortinei de final peste parcursul curajos până la nebunie și frumos până la insuportabil al unei idei care a devenit construcție”, după cum anunță prof. univ. dr. Verona Maier, inima și principalul organizator al Stagiunii muzicale „Iosif Sava” a Fundației ACCUMM la Palatul Suțu.

Seria de evenimente a luat startul în anul 1998, amintește Radio România Cultural. Încă de la început, stagiunea și-a propus să semnaleze, prin intermediul artiştilor invitaţi, cele mai noi tendinţe în arta interpretativă muzicală românească. Concertele au prilejuit întâlniri cu importante personalităţi ale artei muzicale, dar şi cu cei mai talentaţi artişti ai tinerei generaţii, într-un demers coerent de valorificare, atât a artei interpretative româneşti, cât şi a unui spaţiu emblematic pentru istoria Bucureştiului: Palatul Suţu, element central al Muzeului Municipiului Bucureşti.

La programele Fundaţiei ACCUMM, 22 de ani organizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, au fost invitați să participe importanţi artişti români şi străini (muzicieni, compozitori, actori, regizori, scriitori, alţi oameni de cultură). Numeroși tineri artişti au concertat alături de nume consacrate ale artei interpretative, oferind astfel sprijin celor aflaţi la început de carieră. Un accent deosebit a fost pus pe atragerea publicului tânăr spre forme de artă care să îi influenţeze într-un mod pozitiv aspiraţiile şi preocupările.

Având o periodicitate stabilă, evenimentele s-au petrecut în fiecare miercuri seară, iar muzicienii de excepție care au susținut concerte și acustica deosebită a Palatului Suțu au creat în timp o viaţă culturală dinamică, diversificată şi atractivă, la care au avut acces cetăţeni din orice comunitate şi din orice categorie culturală. Pentru aceasta, organizatorii au luat încă de la început decizia de a permite accesul liber la manifestări.

Componenta educativă a acestui proiect cultural a stat la baza deciziei inițiatorului, regretatul cineast și scriitor Petru Maier Bianu, de a pune seria de manifestări sub „patronajul” amintirii eruditului Iosif Sava, a cărui activitate a „produs”, în zeci de ani de muncă neobosită, interes pentru muzică, pentru artă în general și a alimentat aspirațiile spre cultură ale multor generații.

În vreme ce Muzeul Municipiului Bucureşti s-a transformat într-un spaţiu alternativ de spectacole, dar şi într-un model de comunicare şi de empatie pentru mediile artistice ale Capitalei, noi generaţii de artişti şi spectatori s-au format în respect pentru cultură și istorie.

Stagiunea muzicală s-a sprijinit, în cei 25 de ani, pe aportul și prestațiile artistice ale unui număr impresionant de muzicieni, actori, literați, artiști plastici, precum și pe buna colaborare, în regim de parteneriat, cu instituții de învățământ sau alte fundații sau asociații. Între acestea: Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea București – Departamentul UNESCO pentru studii Interculturale și Interreligioase, Școala de Muzică și Arte Plastice «Iosif Sava», Fundația Est-Vest, KamerArt, Ars Ventus, Fundația Dostoievski, Asociația Kitharalogos, Institutul Cultural Maghiar, Japan Foundation, Fundația Regală Margareta a României etc.

„În 1998, Petru Maier Bianu a rostogolit în inima Bucureștiului o dorință care, în 2023, îl urmează «dincolo». Petru și dorința lui ne-au schimbat însoțindu-ne, ne-au înfrumusețat provocându-ne, ne-au crescut oferindu-ne. Oferindu-ne săptămână de săptămână un prilej de căutare și aflare, de reacție și contemplare, de adunare și îmbogățire spirituală.

Vom merge cu toții mai departe altfel decât am fi făcut-o fără acest semn permanent și definitoriu de umanism și omenie, de lumină și iluminare, de încredere și credință pe care l-a reprezentat Stagiunea ACCUMM. Ne vom purta viețile altfel decât am fi făcut-o fără dovada uneori de necrezut a putinței de a face și de a dărui pe care au înfățișat-o publicului artiști de toate vârstele. Au stat laolaltă întru apărarea modelului ce depășește imaginația pe care Stagiunea l-a înfățișat acelora ce ne-am jalonat trecerea dintr-o miercuri într-altă miercuri, timp de 25 de ani. Aproape 1000 de concerte, vernisaje, lansări de carte, proiecții de film, spectacole de teatru sau poezie, conferințe, totul consonând cu plutirea deasupra materiei. Peste 5000 de invitați. Și… 25 de ani. E mult? E puțin? Nu are importanță.

Important e că este bine! Așa să rămână pentru fiecare dintre cei care au trecut pragul Stagiunii ACCUMM, o dată sau de sute de ori, pentru a vedea sau a fi văzuți, a auzi sau a fi auziți, a vorbi sau a li se vorbi. Fundația ACCUMM și-a împlinit rostul, și-a făcut datoria și a bucurat.

«Ce-a fost a fost, ce este este și va mai fi ce se cuvine» spunea Petru Maier Bianu, citând din munții de lecturi ce i-au permis să vadă limpede și departe, i-au plămădit Viziunea și i-au hrănit spiritul. Adică, Viața! A lui și a noastră”, a declarat prof. univ. dr. Verona Maier.

retro marktplatz brasov
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 15:18

Retro Marktplatz, în centrul Brașovului

O secvență din atmosfera Brașovului de altădată o puteți trăi în Piața Sfatului, în cadrul Retro Marktplatz, acolo unde sunt prezenți...

Retro Marktplatz, în centrul Brașovului
Festival al ciorbelor, în județul Giurgiu | VIDEO
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 13:05

Festival al ciorbelor, în județul Giurgiu | VIDEO

Sărbătoarea este organizată, în weekend, pe marginea lacului din satul Sfântu Gheorghe. Sâmbătă și duminică, satul giurgiuvean Sfântu...

Festival al ciorbelor, în județul Giurgiu | VIDEO
Caricaturistul Gogu Neagoe, la Festivalul „Corabia de Aur”
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 12:45

Caricaturistul Gogu Neagoe, la Festivalul „Corabia de Aur”

Una dintre cele mai importante personalități al artei este caricaturistul Gogu Neagoe. Acesta vine la Festivalul Național de Muzică Populară și...

Caricaturistul Gogu Neagoe, la Festivalul „Corabia de Aur”
food truck festival brasov
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 12:43

La Brașov a început prima ediție Food Truck Festival

Burgeri de toate felurile, clătite, înghetață sau prăjituri, servite direct din rulote. Le găsiți pe aleea Parcului Eroilor, de lângă...

La Brașov a început prima ediție Food Truck Festival
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 12:35

GORJ: Cea de-a doua ediție a ”Festivalului Sarmalelor și Piftiilor”, la Peștișani

Evenimentul va fi organizat în zona Nucet. La Peștișani, în județul Gorj, va avea loc, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, cea de-a...

GORJ: Cea de-a doua ediție a ”Festivalului Sarmalelor și Piftiilor”, la Peștișani
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 11:06

Lia și Dan Perjovschi, în grădina Cinemascop pentru un dialog despre artă

„În 35 de ani de carieră, cei doi artiști au participat la câteva sute de expoziții și au expus în principalele muzee de artă ale...

Lia și Dan Perjovschi, în grădina Cinemascop pentru un dialog despre artă
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 08:07

BUCUREȘTI: Satul Sportiv şi Noaptea BeActive, în Parcul Drumul Taberei

Copiii dornici să fie activi şi să descopere tainele diferitelor sporturi vor primi câte un paşaport BeActive, care va fi ştampilat pentru...

BUCUREȘTI: Satul Sportiv şi Noaptea BeActive, în Parcul Drumul Taberei
Evenimente sâmbătă, 23 septembrie 2023, 07:02

iMapp Bucharest, în Piaţa Constituţiei

Cea de a VIII-a ediţie a concursului internaţional de 3D video mapping se anunţă a fi una spectaculoasă, în care arta se reuneşte cu...

iMapp Bucharest, în Piaţa Constituţiei