Ascultă Radio Vacanța Live

Republica Moldova își celebrează independența

Reperea de URSS a micului stat de dincolo de Prut s-a produs în contextul unor ample mișcări naționale și democratice.

Republica Moldova își celebrează independența
Foto: Radio Chișinău

Articol de Claudia Cracaleanu, 27 august 2023, 14:00

În Republica Moldova, duminică este sărbătorită a 32-a aniversare de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică.

Ruperea de Uniunea Sovietică a micului stat de dincolo de Prut s-a produs în contextul unor ample mișcări naționale și democratice, în practic toate fostele republici ale URSS.

Pe 27 august 1991, în urma puciului eșuat de la Moscova din 19-21 august 1991, Republica Moldova și-a declarat independența „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru și statalitatea sa neîntreruptă în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, după cum se menționează în Declarația de Independență.

Declarația de Independență a fost adoptată cu votul a 278 de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, sub presiunea a sute de mii de persoane, care au venit la Chișinău, chiar și din cele mai îndepărtate localități, amintește Radio România Iași.

Momentul a fost precedat de adoptarea Declarației de suveranitate, pe 23 iunie 1990, și de neparticiparea, în ciuda presiunilor, la referendumul asupra menținerii URSS, pe data de 17 martie 1991.

Republica Moldova și-a proclamat independența, cu o oarecare întârziere, la câteva zile după decizii similare ale altor republici din fosta URSS, inclusiv Ucraina (24 august).

Unii istorici afirmă, însă, că data de 27 august nu a fost aleasă întâmplător, ci și pentru a coincide cu data de 27 august din 1989, atunci când a avut loc Marea Adunare Națională (revenirea la grafia latină) la care s-a afirmat între altele, obiectivul desprinderii de URSS.

De Ziua Independenței, președinta Maia Sandu va ține în Piața Marii Adunări Naționale un discurs adresat poporului. Se va întâmpla în cadrul ceremoniei de inaugurare a sărbătorii naționale, la care va participa și prim-ministrul Dorin Recean, dar și reprezentanți ai Președinției, Parlamentului și Guvernului, membri ai corpului diplomatic, semnatari ai Declarației de Independență. Cetățenii vor avea acces liber în PMAN pentru a sărbători suveranitatea și independența țării, transmite IPN.

Dimineață, președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”. După care vor urma depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.

Ceremonia de inaugurare a Zilei Independenței a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale începând cu ora 10:00. De la ora 10:45, a fost organizat loc concerte de fanfară susținute de orchestre din cadrul sistemului afacerilor interne.

De la ora 12:00 până la ora 16:00, șeful executivului, alături de alți membri ai Guvernului, este programată o întrevedere cu oamenii în cadrul programului „De vorbă cu cetățenii”. Evenimentul se va desfășura în curtea din spatele clădirii Guvernului. Tot aici, cetățenii vor putea descoperi cu cine se mândrește Moldova acasă și peste hotare, îi vor întâlni pe campioanele și campionii moldoveni la lupte, vor urmări un spectacol de trântă sau vor participa la un atelier de pictură pentru copii.

La ora 16:00, în Piața Marii Adunări Naționale va începe spectacolul cu genericul: „Ca Acasă”, susținut de orchestre de fanfară, colective folclorice și ansambluri de dansuri populare, iar la ora 18:00, Baletul Național „Joc”, alte colective folclorice, orchestre și soliști vor prezenta spectacolul muzical-coregrafic „Moldoveneasca”.

Manifestările cultural-artistice dedicate celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova vor continua, la 19:30, cu concertul „Eu – acasă”, susținut de artiști din diasporă. Vor evolua: Valentina Nafornița (Austria), Alexandra Conunova (Elveția), Martina Meola (Italia), Pavel Efremov, (Germania), Lilia Istrati (România), Andrei Jilihovschi (Franța), pianiștii Stanislav Jar și Laura Balicov (Regatul Țărilor de Jos), țambaliștii Ion Curteanu (Ungaria) și alții.

La ora 21:30, pe scena din Piața Marii Adunări Național, va urca Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”.

Sărbătoarea și va culmina cu marele joc „Moldovenii când se strâng”, potrivit Radio Chișinău.

De la București, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul zilei naţionale a Republicii Moldova, care sărbătoreşte 32 de ani de la proclamarea independenţei.

„Felicitări Republicii Moldova cu prilejul Zilei Independenţei! România este alături de Moldova şi va continua să sprijine aderarea sa la UE, rezilienţa RMD, siguranţa şi prosperitatea cetăţenilor săi”, a scris preşedintele Iohannis pe Twitter.

„Cele mai calde şi bune gânduri fraţilor noştri de peste Prut cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova! La mulţi ani, Republica Moldova!”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe aceeași rețea de socializare online.

Tradiționala Procesiune de Rusalii, la Cluj-Napoca
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 12:30

Tradiționala Procesiune de Rusalii, la Cluj-Napoca

Pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Mitropolitul Andrei va săvârşi slujba Vecerniei plecării genunchilor. Clujenii...

Tradiționala Procesiune de Rusalii, la Cluj-Napoca
Filarmonica Brașov anunță deschiderea stagiunii estivale!
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 12:28

Filarmonica Brașov anunță deschiderea stagiunii estivale!

Primul concert al stagiunii estivale va fi dirijat de Vlad Mateescu, iar solistul serii va fi talentatul pianist Dragoș Andrei Cantea, potrivit...

Filarmonica Brașov anunță deschiderea stagiunii estivale!
Ziua Internațională a Cămilei va fi sărbătorită la Zoo Brașov
Evenimente joi, 20 iunie 2024, 11:00

Ziua Internațională a Cămilei va fi sărbătorită la Zoo Brașov

Activitățile se desfășoară pe 22 iunie, între orele 10:00-16:00, și includ ateliere de creație, quizz-uri si puzzle-uri,...

Ziua Internațională a Cămilei va fi sărbătorită la Zoo Brașov
Noaptea Muzeelor la Sate, pe 31 august
Evenimente miercuri, 19 iunie 2024, 20:00

Noaptea Muzeelor la Sate, pe 31 august

Noaptea Muzeelor la Sate pregăteşte pentru public sute de prezentări culturale şi proiecte educative, organizate în satele şi comunele din...

Noaptea Muzeelor la Sate, pe 31 august
Evenimente miercuri, 19 iunie 2024, 19:00

Cinema, ateliere şi maşini de epocă, la Muzeul Etnografic din Cernat

Muzeul Etnografic din Cernat, județul Covasna, organizează o suită de evenimente în cadrul unei ediţii speciale a „Nopţii...

Cinema, ateliere şi maşini de epocă, la Muzeul Etnografic din Cernat
Evenimente miercuri, 19 iunie 2024, 18:00

„Tănase Fit’s Piaf”, de Ziua Europeană a Muzicii, la Reduta

Ziua Europeană a Muzicii va fi marcată la Centrul Cultural Reduta din Brașov printr-un concert de excepție Alexandra Fits & Mariano Castro...

„Tănase Fit’s Piaf”, de Ziua Europeană a Muzicii, la Reduta
Evenimente miercuri, 19 iunie 2024, 17:30

Dirijorul Sascha Goetzel și violoncelistul Andrei Ioniță închid stagiunea la Sala Radio

Vineri, 21 iunie (ora 19:00), Orchestra Națională Radio își ia rămas bun de la publicul său până la redeschiderea noii stagiunii (2024-2025),...

Dirijorul Sascha Goetzel și violoncelistul Andrei Ioniță închid stagiunea la Sala Radio
Evenimente miercuri, 19 iunie 2024, 17:00

Peste 30 de spectacole online la FITS 2024

Vineri începe cel mai mare festival de teatru indoor și outdoor din Europa. Se desfășoară în Transilvania, mai exact la Sibiu, anunță Radio...

Peste 30 de spectacole online la FITS 2024