Ascultă Radio Vacanța Live

Republica Moldova își celebrează independența

Reperea de URSS a micului stat de dincolo de Prut s-a produs în contextul unor ample mișcări naționale și democratice.

Republica Moldova își celebrează independența
Foto: Radio Chișinău

Articol de Claudia Cracaleanu, 27 august 2023, 14:00

În Republica Moldova, duminică este sărbătorită a 32-a aniversare de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică.

Ruperea de Uniunea Sovietică a micului stat de dincolo de Prut s-a produs în contextul unor ample mișcări naționale și democratice, în practic toate fostele republici ale URSS.

Pe 27 august 1991, în urma puciului eșuat de la Moscova din 19-21 august 1991, Republica Moldova și-a declarat independența „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru și statalitatea sa neîntreruptă în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, după cum se menționează în Declarația de Independență.

Declarația de Independență a fost adoptată cu votul a 278 de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, sub presiunea a sute de mii de persoane, care au venit la Chișinău, chiar și din cele mai îndepărtate localități, amintește Radio România Iași.

Momentul a fost precedat de adoptarea Declarației de suveranitate, pe 23 iunie 1990, și de neparticiparea, în ciuda presiunilor, la referendumul asupra menținerii URSS, pe data de 17 martie 1991.

Republica Moldova și-a proclamat independența, cu o oarecare întârziere, la câteva zile după decizii similare ale altor republici din fosta URSS, inclusiv Ucraina (24 august).

Unii istorici afirmă, însă, că data de 27 august nu a fost aleasă întâmplător, ci și pentru a coincide cu data de 27 august din 1989, atunci când a avut loc Marea Adunare Națională (revenirea la grafia latină) la care s-a afirmat între altele, obiectivul desprinderii de URSS.

De Ziua Independenței, președinta Maia Sandu va ține în Piața Marii Adunări Naționale un discurs adresat poporului. Se va întâmpla în cadrul ceremoniei de inaugurare a sărbătorii naționale, la care va participa și prim-ministrul Dorin Recean, dar și reprezentanți ai Președinției, Parlamentului și Guvernului, membri ai corpului diplomatic, semnatari ai Declarației de Independență. Cetățenii vor avea acces liber în PMAN pentru a sărbători suveranitatea și independența țării, transmite IPN.

Dimineață, președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”. După care vor urma depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.

Ceremonia de inaugurare a Zilei Independenței a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale începând cu ora 10:00. De la ora 10:45, a fost organizat loc concerte de fanfară susținute de orchestre din cadrul sistemului afacerilor interne.

De la ora 12:00 până la ora 16:00, șeful executivului, alături de alți membri ai Guvernului, este programată o întrevedere cu oamenii în cadrul programului „De vorbă cu cetățenii”. Evenimentul se va desfășura în curtea din spatele clădirii Guvernului. Tot aici, cetățenii vor putea descoperi cu cine se mândrește Moldova acasă și peste hotare, îi vor întâlni pe campioanele și campionii moldoveni la lupte, vor urmări un spectacol de trântă sau vor participa la un atelier de pictură pentru copii.

La ora 16:00, în Piața Marii Adunări Naționale va începe spectacolul cu genericul: „Ca Acasă”, susținut de orchestre de fanfară, colective folclorice și ansambluri de dansuri populare, iar la ora 18:00, Baletul Național „Joc”, alte colective folclorice, orchestre și soliști vor prezenta spectacolul muzical-coregrafic „Moldoveneasca”.

Manifestările cultural-artistice dedicate celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova vor continua, la 19:30, cu concertul „Eu – acasă”, susținut de artiști din diasporă. Vor evolua: Valentina Nafornița (Austria), Alexandra Conunova (Elveția), Martina Meola (Italia), Pavel Efremov, (Germania), Lilia Istrati (România), Andrei Jilihovschi (Franța), pianiștii Stanislav Jar și Laura Balicov (Regatul Țărilor de Jos), țambaliștii Ion Curteanu (Ungaria) și alții.

La ora 21:30, pe scena din Piața Marii Adunări Național, va urca Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”.

Sărbătoarea și va culmina cu marele joc „Moldovenii când se strâng”, potrivit Radio Chișinău.

De la București, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul zilei naţionale a Republicii Moldova, care sărbătoreşte 32 de ani de la proclamarea independenţei.

„Felicitări Republicii Moldova cu prilejul Zilei Independenţei! România este alături de Moldova şi va continua să sprijine aderarea sa la UE, rezilienţa RMD, siguranţa şi prosperitatea cetăţenilor săi”, a scris preşedintele Iohannis pe Twitter.

„Cele mai calde şi bune gânduri fraţilor noştri de peste Prut cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova! La mulţi ani, Republica Moldova!”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe aceeași rețea de socializare online.

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă
Evenimente luni, 20 mai 2024, 15:00

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă

În parcarea Concordia Caransebeș, în perioada 24 – 26 mai veți avea parte de două zile pline de aventură, concerte, premii surpriză,...

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă
Bucharest Bonsai Show, în luna iunie
Evenimente luni, 20 mai 2024, 13:30

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie

Peste 80 de bonsai, dar și workshopuri interactive vă așteaptă în perioada 14 – 16 iunie la Bucharest Bonsai Show. A IV-a ediție a...

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie
Festivalul Internațional de Animație Gulliver, la Galați
Evenimente luni, 20 mai 2024, 08:34

Festivalul Internațional de Animație Gulliver, la Galați

Potrivit organizatorilor, programul include peste 20 de reprezentații remarcabile ale celor mai importante trupe de teatru din țară, alături de...

Festivalul Internațional de Animație Gulliver, la Galați
Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 19:30

Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov

Toți participanții vor primii tricou cu însemnele Zilei Olimpice, medalie și diplomă de participare, anunță Radio România Brașov FM. Pe 25...

Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 15:30

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran

„American Independent Film Festival”, ediția cu numărul opt, este organizat pentru prima oară în istoria festivalului la Castelul Bran,...

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 12:43

Festivalul Narciselor, în comuna hunedoreană Sălaşu de Sus

Localnicii povestesc că primele narcise ar fi fost aduse în zonă de un olandez, în jurul anului 1900. Festivalul Narciselor are loc, în acest...

Festivalul Narciselor, în comuna hunedoreană Sălaşu de Sus
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 09:30

BRAȘOV: Se deschide un nou sezon de tenis de câmp, la complexul sportiv Olimpia

Iubitorii sportului sunt așteptați începând de luni (20 mai), până în luna octombrie, să practice tenis de câmp pe cele cinci terenuri de...

BRAȘOV: Se deschide un nou sezon de tenis de câmp, la complexul sportiv Olimpia
Evenimente sâmbătă, 18 mai 2024, 13:00

BRAȘOV: 4 târguri volante, în următoarele două săptămâni

18, 25, 31 mai și 1 iunie sunt zilele în care brașovenii și turiștii sunt așteptați la târgurile volante, anunță Radio România Brașov...

BRAȘOV: 4 târguri volante, în următoarele două săptămâni