Ascultă Radio Vacanța Live

Programul spectacolelor de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

La Sibiu a avut loc conferinţa de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Programul spectacolelor de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
Foto: Facebook / FITS

Articol de Marian Stoica, 21 aprilie 2024, 17:30

În cadrul conferinţei, Constantin Chiriac, preşedintele FITS şi directorul TNRS, a anunţat publicarea programului spectacolelor ediţiei din acest an şi punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

Timp de 24 de ore, publicul va putea să consulte programul FITS pe zile şi categorii pentru a stabili spectacolele la care vrea să asiste în perioada 21 iunie – 30 iunie.

Pe site-ul www.sibfest.ro sunt publicate atât spectacolele indoor ale unor artişti de renume internaţional, cât şi fantasticele spectacole outdoor pe care FITS le propune la ediţia din acest an. Astfel, publicul va putea să-şi stabilească un program foarte clar, pentru a se bucura de experienţa completă pe care o oferă Festivalul.

Biletele s-au pus în vânzare online, pe site-ul www.sibfest.ro şi la Agenţia de bilete a TNRS, aflată pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17, în Sibiu.

Tema din acest an – PRIETENIE – surprinde importanţa relaţiilor interumane care au stat la baza dezvoltării Festivalului de-a lungul celor 31 de ani de existenţă. Fiecare invitat sau spectator care a ajuns la Sibiu din 1993 până azi a creat o relaţie puternică cu Festivalul, o prietenie pe viaţă.

Ca dovadă a acestei prietenii faţă de public, Constantin Chiriac a anunţat că preţurile biletelor rămân neschimbate şi în acest an, la acelaşi nivel cu ediţiile anterioare, deşi toate costurile au crescut exponenţial, în special în ceea ce priveşte logistica. Pe lângă sutele de evenimente cu acces liber, preţul biletelor rămâne la nivelul anului 2022 şi este cuprins între 30 şi 150 de lei. Vor exista, desigur, şi reduceri pentru mai multe categorii.

În cadrul evenimentului, Constantin Chiriac a anunţat şi cele şapte nume care vor fi distinse cu stele pe Aleea Celebrităţilor. Actori, regizori, coregrafi şi autori vor fi celebraţi la Sibiu şi vor rămâne în istoria Festivalului alături de celelalte 63 de nume care sunt deja pe Alee.

Cele şapte personalităţi sunt: actorul american John Malkovich, regizoarea germană Susanne Kennedy, coregrafa belgiană Anne Teresa De Keersmaeker, regizorul de teatru de origine greacă şi preşedintele Comitetului Internaţional al Jocurilor Olimpice de Teatru Theodoros Terzopoulos, actriţa de film de renume mondial Isabelle Adjani, regizorul de origine română David Esrig şi Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului, distins în 2023 cu premiul Nobel pentru literatură.

Vineri, 19 aprilie, începând cu ora 12:00, se vor pune în vânzare biletele pentru spectacolele indoor şi online. Iată câteva dintre cele mai importante spectacole care vor fi parte din FITS31:

În singurătatea câmpurilor de bumbac, spectacol în regia lui Timofey Kulyabin, cu John Malkovich şi Ingeborga Dapkunaite 26, 27 şi 28 iunie la Fabrica de Cultură.

Freamătul sufletului, un spectacol cu starul cinematografiei franceze, Isabelle Adjani, într-un rol de excepţie la Filarmonica de Stat pe 26 iunie.

ANGELA (o buclă în timp), un spectacol îndrăzneţ realizat de una dintre cele mai apreciate personalităţi din teatrul german, Susanne Kennedy, la Fabrica de Cultură pe 28 şi 29 iunie.

Not once, o instalaţie video realizată de doi artişti uriaşi ai lumii: Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre. 5 performance-uri video programate în fiecare zi, pe toată durata festivalului.

Afrodita şi eliberarea lumii (un vodevil muzical grecesc) un spectacol în premieră mondială realizat de The Actor’s Gang, compania condusă de Tim Robbins. 3 reprezentaţii la Filarmonica de Stat pe 21 şi 22 iunie.

Trezirea, un alt spectacol prezentat în premieră mondială la Sibiu, realizat de Pippo Delbono împreună cu Emilia Romagna Teatro, pe 21 şi 22 iunie.

Alice, un spectacol de dans contemporan adus de compania B.Dance din Taipei, pe 24 şi 25 iunie la Centrul Cultural Ion Besoiu.

Sol invictus, un spectacol de dans contemporan al companiei franceze Herve Koubi pe 26 şi 27 iunie la Centrul Cultural Ion Besoiu.

Circ în stil african, de la compania Cirque Kalabante, o coproducţie Canada – Guinea, pe 28 şi 29 iunie la Centrul Cultural Ion Besoiu.

Carpaţii ca nişte pete pe pielea mea, un spectacol de la Burgtheater în regia Mirei Stadler pe un text pentru care autorul Thomas Perle a primit în 2019 Premiul Retzhof Dramă, pe 27 şi 28 iunie la Teatrul Gong.

În ceea ce priveşte spectacolele outdoor, programul este unul plin de momente de magie:

People Power Partnership (PPP) este un proiect de teatru-dans participativ pentru spaţiul public, care facilitează întâlniri reale şi durabile, într-un context artistic şi va fi prezentat în 21 iunie, în Piaţa Mare.

Pe urmele lui Moby Dick prezintă o adevărată odisee urbană a căpitanului Ahab în urmărirea faimosului cetaceu în 22 iunie, în Piaţa Mare.

Invitaţie la bal al companiei Remue Menage ne poartă înapoi în La Belle Epoque, unde timpul este trecător şi oamenii îşi dau întâlnire, unde dansul şi circul aduc voie bună, unde frumuseţea ne-nconjoară, în Piaţa Mare.

În perioada 21 iunie – 27 iunie vom oferi publicului FITS o selecţie inedită de parade stradale cu momente artistice de teatru, muzică, dans şi circ contemporan, susţinute de grupuri internaţionale de teatru de stradă, batucada, cimpoieri şi diverse fanfare, având costume şi măşti cu totul speciale, care vor crea acea ambianţă plină de ritm, bucurie şi culoare, specifică spectacolelor outdoor.

Nu vor lipsi, desigur, nici concertele din Piaţa Mare. Holograf, Compact, Viorica şi Ioniţă de la Clejani şi Connect-R sunt doar câteva dintre numele care vor urca pe scenă în cele două weekenduri de Festival.

Următoarea conferinţă de presă FITS va avea loc pe 30 mai şi va avea în prim plan partenerii evenimentului şi evenimentele incluse în program.

***

Echipa de comunicare FITS

4.000 de „rățuște” vor fi lansate, pe 1 iunie, pe apele Crișului Repede
Evenimente joi, 23 mai 2024, 15:00

4.000 de „rățuște” vor fi lansate, pe 1 iunie, pe apele Crișului Repede

Oradea se pregătește pentru un eveniment inedit și plin de culoare, sâmbătă, 1 iunie, când 4.000 de rățuște din cauciuc vor fi lansate...

4.000 de „rățuște” vor fi lansate, pe 1 iunie, pe apele Crișului Repede
A treia ediție a Festivalului „Ion Dichiseanu”, la Adjud
Evenimente joi, 23 mai 2024, 13:30

A treia ediție a Festivalului „Ion Dichiseanu”, la Adjud

În perioada 24-26 mai, la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud va avea loc cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică...

A treia ediție a Festivalului „Ion Dichiseanu”, la Adjud
În premieră, la Sighet va fi lansat filmul ”Janka”
Evenimente joi, 23 mai 2024, 12:00

În premieră, la Sighet va fi lansat filmul ”Janka”

Pelicula prezintă povestea dramatică a doamnei Janka Festinger, evreică din Sighet, care, la vârsta de 28 de ani a fost deportată în anul 1944...

În premieră, la Sighet va fi lansat filmul ”Janka”
MoBU 2024: Cel mai mare târg de artă contemporană din România, la Romexpo București
Evenimente joi, 23 mai 2024, 11:32

MoBU 2024: Cel mai mare târg de artă contemporană din România, la Romexpo București

Evenimentul reunește peste peste 100 de artiști din țară și străinătate. Cel mai mare târg de artă contemporană din România va fi...

MoBU 2024: Cel mai mare târg de artă contemporană din România, la Romexpo București
Evenimente joi, 23 mai 2024, 08:30

IAȘI: Crosul comunei Miroslava, la ediția a VI-a

Asociația Împreună pentru Miroslava organizează sâmbătă, 25 mai, Crosul Comunei Miroslava, ediția a VI-a. Anul acesta evenimentul sportiv...

IAȘI: Crosul comunei Miroslava, la ediția a VI-a
Evenimente miercuri, 22 mai 2024, 18:00

Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme revine la Craiova

Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Ştiinţele Naturii organizează, în perioada 24-26 mai, Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme. Ajuns...

Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme revine la Craiova
Evenimente miercuri, 22 mai 2024, 16:30

TULCEA: Festivalul borşului lipovenesc de la Jurilovca va avea loc în septembrie

Festivalul borşului lipovenesc are ca scop promovarea tradiţiilor locale, a zonei lagunare Razelm-Sinoe, a gastronomiei specifice şi a...

TULCEA: Festivalul borşului lipovenesc de la Jurilovca va avea loc în septembrie
Evenimente miercuri, 22 mai 2024, 16:26

Festivalul Internațional „Vara Magică”, la Ateneul din București, între 3 iulie și 21 august

Gazdă a evenimentului va fi Ateneul Român din București. Ajuns la cea de-a 13-a ediție, Festivalul Internațional „Vara Magică” va avea loc...

Festivalul Internațional „Vara Magică”, la Ateneul din București, între 3 iulie și 21 august