Ascultă Radio Vacanța Live

Pianistul Horia Mihail și Turneul Pianul Călător – Passion ajung la Brașov

Ediția aniversară a Turneului Național Pianul Călător – Passion ajunge pe 13 iunie la Brașov.

Pianistul Horia Mihail și Turneul Pianul Călător – Passion ajung la Brașov

Articol de M P, 10 iunie 2025, 12:14

În cadrul evenimentului ce va avea loc la Sala Patria, pianistul Horia Mihail a pregătit un program ce reunește cele mai frumoase piese oferite ca bis în turneele desfășurate din 2011 până în prezent.

Publicul va avea ocazia să asculte capodopere care au încântat audiențele de-a lungul anilor, prin multe orașe din România.

Programul muzical:

  • D. Scarlatti: Sonata în mi minor
  • Bach / Marcello: Adagio
  • W. A. Mozart: Rondo Alla Turca din Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i
  • L. van Beethoven: Bagatela nr. 25 în la minor, WoO 59 – Für Elise
  • Fr. Chopin: Fantasie Impromptu
  • R. Schumann: Träumerei, op. 15 nr. 7
  • P. I. Ceaikovski: Iunie
  • Fr. Liszt/ Fr Schubert: Soirées de Vienne, S. 427
  • O. Respighi: Valse Caressante
  • Cl. Debussy: Valse romantique
  • Tiberiu Brediceanu: Moldova
  • Tiberiu Brediceanu: Bucovina

Biletele pot fi achiziționate de AICI.

De-a lungul celor 15 ani, proiectul Pianul Călător a parcurs zeci de mii de kilometri prin țară, a generat patru albume editate de Editura Casa Radio și a creat o comunitate de iubitori ai muzicii clasice în locuri unde accesul la concerte de pian era limitat.

În toţi aceşti ani, Radio România a încredinţat prin pianistul Horia Mihail unor comunităţi din întreaga ţară cinci piane de concert care au rămas la dispoziţia comunităţilor locale din Roman, Caracal, Deva, Tulcea şi Alba Iulia, în trei dintre aceste oraşe, pianistul ajungând şi cu ocazia ediţiei din 2025.

Horia Mihail

Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul său natal, Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani.

De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din București și cu Orchestra Națională Radio. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar“, se scrie în ziarul Boston Globe, după una din aparițiile sale.

După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din București, Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson.

În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship, iar în 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award.

După ce a funcționat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații ”Romanian Piano Trio” alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate.

Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naționale de anvergură – sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius.

În urma acestor colaborări au apărut 3 CD-uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn și 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso și Romantic.

Din 2009 artistul este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, calitate în care a susținut mai multe concerte la Sala Radio (alături de Orchestra Națională Radio și dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar și în turnee în țară sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expoziția Mondială de la Shanghai în iulie 2010.

În aprilie 2011, artistul a început Turneul Național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat ”Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 și un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski.

În 2014 si 2015, pianistul a realizat, printre altele turnee în Chile, Statele Unite si Malayesia și a cântat pe scena Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio RADIRO alături de Orchestra Radio din Praga. Horia Mihail a participat la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul internațional ”Nopți pianistice” de la Chișinău, Festivalul Internațional de la Ushuaia.

Principalele proiectele itinerante în care artistul este implicat din 2011 până în prezent sunt ”Pianul călător”, ”Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, ”Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și ”Vioara lui George Enescu” , alături de Gabriel Croitoru.

Actualmente este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio și al Filarmonicii din Brașov.

J Balvin – apariție spectaculoasă la IntenCity Festival Craiova
Evenimente vineri, 20 iunie 2025, 18:30

J Balvin – apariție spectaculoasă la IntenCity Festival Craiova

IntenCity Festival promite o nouă ediție memorabilă, iar una dintre cele mai așteptate apariții este cea a superstarului internațional J...

J Balvin – apariție spectaculoasă la IntenCity Festival Craiova
Destinații de weekend – sfârșit de săptămână în București și în țară!
Evenimente vineri, 20 iunie 2025, 15:50

Destinații de weekend – sfârșit de săptămână în București și în țară!

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground are loc în perioada 20-29 iunie, la Arad. La eveniment vor participa zeci de companii de teatru din...

Destinații de weekend – sfârșit de săptămână în București și în țară!
Caravana „Shakespeare – Peste Tot”, la Iași
Evenimente vineri, 20 iunie 2025, 14:00

Caravana „Shakespeare – Peste Tot”, la Iași

Caravana invită publicul să descopere creațiile lui William Shakespeare într-o manieră modernă, accesibilă și inedită. Caravana Shakespeare...

Caravana „Shakespeare – Peste Tot”, la Iași
Concert vienez sub cerul liber, în cariera de piatră de la Bocșa
Evenimente vineri, 20 iunie 2025, 12:30

Concert vienez sub cerul liber, în cariera de piatră de la Bocșa

Concert vienez sub cerul liber la Bocșa, sâmbătă 21 iunie, în cariera de piatră! Intrare gratuită, muzică live, balet și spectacol de...

Concert vienez sub cerul liber, în cariera de piatră de la Bocșa
Evenimente vineri, 20 iunie 2025, 08:30

BACĂU: Picnic Festival 2025 – Împreună pentru animalele fără stăpân

Vizitatorii Picnic Festival 2025 sunt invitați să sprijine animalele abandonate alături de echipa No Limit Pets pe Insula de Agrement din Bacău....

BACĂU: Picnic Festival 2025 – Împreună pentru animalele fără stăpân
Evenimente joi, 19 iunie 2025, 21:38

A 13-a ediție a Turneului SoNoRo Conac se încheie la Arad

Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din...

A 13-a ediție a Turneului SoNoRo Conac se încheie la Arad
Evenimente joi, 19 iunie 2025, 18:30

Festivalul „România Autentică”, în weekend, la Peștișani

Satul Hobița din județul Gorj devine centrul cultural al Olteniei. Festivalul „România Autentică” reunește meșteri și artizani din toată...

Festivalul „România Autentică”, în weekend, la Peștișani
Evenimente joi, 19 iunie 2025, 16:38

Festivalul Medieval Oradea, între 4 și 6 iulie

Noutatea absolută a acestei ediţii este extinderea festivalului, unde vor avea loc zilnic bătălii cu vikingi – un eveniment în premieră,...

Festivalul Medieval Oradea, între 4 și 6 iulie