Evenimente

Operele de artă de la Muzeul „Dinu și Sevasta Vintină” Topalu, expuse la Art Safari București

Published by
Anna Martina Piukovici

Muzeul de Artă Constanța este prezent la două dintre expozițiile ce pot fi vizitate la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, din Capitală.

La Palatul Dacia-România de pe Lipscani, din Capitală, Art Safari a deschis un nou sezon cu 6 expoziții, care prezintă opere de mare valoare ale artei românești:

  1. „Muzeul secret”, curator: Lelia Rus Pîrvan, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu;
  2. „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”, curator: Angelica Iacob, scenograf: Cosmin Florea, expoziție realizată cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă al României;
  3. „Istoria României în 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român, cu un design de Diana Nicolaie;
  4. „Atelierele Pangratti”, curator: Simona Vilău;
  5. „Grădinile palatului” – prima expoziție temporară a sezonului;
  6. „Alma Redlinger. Centenar”, expoziție organizată de Primăria Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, curator & design: Ștefan Simion și Irina Melița.

Muzeul de Artă Constanța este prezent la două dintre aceste expoziții, informează Radio România Constanța.

La Expoziția „Eustațiu Stoenescu. Potretistul aristocrației”, deschisă până pe 28 iulie 2024, Muzeul de Artă Constanța participă cu două lucrări semnate de artistul care a fost apreciat drept unul dintre cei mai rafinați portretiști ai vremii.

Cea de-a doua expoziție, intitulată „Muzeul secret”, deschisă până pe 26 mai 2024, face cunoscute publicului iubitor de artă 91 de capodopere, picturi și lucrări de grafică, semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Constantin Piliuță și mulți alții, punând în valoare una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică și care este adăpostită de Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din comuna Topalu.

Colecția impresionantă a muzeului din Topalu a aparținut medicului Gheorghe Dinu Vintilă (1898–1978), apropiat al marilor artiști români, pe care el a donat-o, în memoria părinților, comunei sale natale Topalu, din județul Constanța. Așa a luat naștere, în anul 1960, Muzeul de Artă de la Topalu, numit „Dinu și Sevasta Vintilă”, în cinstea părinților medicului colecționar, amenajat în casa natală a acestuia, singura instituție de artă de acest fel din mediul rural din toată Europa.

Proiectul „Muzeul Secret” s-a născut din dorința de a face cât mai vizibilă această comoară pe care noi, dobrogenii, o deținem grație generozității doctorului Vintilă și pe care ne dorim să o descopere și cei care nu au ajuns încă în comuna Topalu și la Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”. După numărul mare de vizitatori pe care l-a primit expoziția din București, încă din prima zi, cred că acest deziderat este posibil și aș dori să mulțumesc Consiliului Județean Constanța, Primăriei Comunei Topalu, Art Safari și tuturor colegilor mei care au dat o mână de ajutor la acest frumos proiect expozițional, a declarat curatorul expoziției Lelia Rus-Pîrvan.

Cele aproximativ 100 de tablouri de la Muzeul rural „Dinu și Sevasta Vintilă”, cel mai mare astfel de muzeu din Europa, produc valuri de uimire la expoziția Art Safari București. Ambasadori, miniștri, oameni de pretutindeni văd pentru întâia oară aceste opere de artă și se minunează de moștenirea unică de la Topalu. Efortul de a transfera, sub pază militară, aceste lucrări de patrimoniu la o expoziție de prestigiu a fost răsplătit, a mărturisit directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan.

Recent Posts

La Brașov, au coborât Junii în Cetate!

Vremea capricioasă nu a speriat nici brașovenii și nici turiștii. Cu toții au asistat pe…

3 ore ago

From Classic to Jazz prezintă suitele pianistului Claude Bolling, la ARCUB – Hanul Gabroveni

From Classic to Jazz, următorul concert din stagiunea ARCUB Jazz Live, propune iubitorilor de jazz,…

8 ore ago

Expoziția „Art @ Work” la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”

Biblioteca Metropolitană București (BMB) vă invită marți, 14 mai 2024, ora 18:00, la vernisajul expoziției…

10 ore ago

Concerte, expoziții, evenimente sportive, la Zilele Constanței

Zilele Constanței vor fi sărbătorite anul acesta începând de pe 17 mai până pe 21…

12 ore ago

Iași: Lansare de album – Concert extraordinar Bogdan Ota, 18 mai

După 8 ani de concerte, recitaluri și producție media în SUA, Bogdan Ota s-a reîntors…

14 ore ago

Concert SoNoRo Conac, la Casa Balș din Iași

Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa Balș din Iași, pentru un concert care va avea…

16 ore ago

This website uses cookies.