Olimpiada Internaţională a Elenismului, la Palatul Parlamentului | VIDEO
Cea de-a VIII-a ediţie a olimpiadei reunește, la București, elevi din 12 ţări.
Articol de AP, 7 septembrie 2023, 17:00 / actualizat: 8 septembrie 2023, 11:08
Găzduită de România în perioada 7 – 10 septembrie, Olimpiada Internaţională a Elenismului promovează păstrarea vie a flăcării olimpismului, cunoaşterea şi promovarea limbii şi civilizaţiei elene în spaţiul european.
Cea de-a VIII-a ediţie reunește, la Palatul Parlamentului, elevi din 12 ţări, anume Albania, Bulgaria, Egipt, Franţa, Germania, Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, România, Turcia şi Ungaria.
Evenimentul, organizat de Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu UER, are loc sub egida Ministerului elen al Afacerilor Externe – Secretariatul General al Diasporei Greceşti şi al Diplomaţiei Publice.
„Este singura olimpiadă internaţională de pe mapamond dedicată limbii neoelene. Suntem originali. Personal am pus bazele acestei frumoase manifestări. Mă bucur foarte mult că putem duce mai departe această tradiţie, pentru că putem discuta deja de o tradiţie. Competiţia se înscrie în preocuparea Ministerului Educaţiei şi a UER de a stimula excelenţa în cadrul învăţământului preuniversitar şi nu în ultimul rând de a susţine afirmarea identităţii culturale şi lingvistice a minorităţii naţionale elene din ţara noastră. Olimpiada Internaţională a Elenismului este un proiect iniţiat de Uniunea Elenă din România, în anul 2014, obiectivul constând în păstrarea vie a flăcării olimpismului, cunoaşterea şi promovarea limbii şi civilizaţiei elene în spaţiul european, ca una dintre cele mai bogate şi remarcabile culturi ale civilizaţiei umane prin activitatea comunităţilor elene din fiecare ţară şi nu numai. Tinerii noştri voluntari, cărora vreau să le mulţumesc în mod public, membrii ai UER, şi ai ansamblurilor de dansuri din Bucureşti şi Ploieşti se ocupă de primirea invitaţilor noştri”, a declarat preşedintele Uniunii Elene din România.
Dragoş Gabriel Zisopol a adăugat că este o mare bucurie pentru UER organizarea unei noi ediţii a evenimentului care reuneşte comunităţile greceşti de pretutindeni.
„Este o sărbătoare pentru tineri, pentru toţi cei care participă, care au învăţat şi învaţă limba greacă, din diferite ţări care concurează, şi vom vedea cum se vor clasa. Sunt sigur că toţi tinerii noştri din România vor avea rezultate bune. La toate ediţiile precedente România a ieşit cu rezultatele cele mai bune şi sperăm ca şi în acest an să fim primii. Pentru prima oară Camera de Comerţ Bilaterală româno-elenă va oferi, în afară de premiile pe care UER şi Ministerul Educaţiei le dau an de an, şi un premiu de 5.000 de lei tânărului care va obţine cea mai mare medie. Editura Omonia ne-a pus la dispoziţie câte o carte pentru toţi participanţii, noi oferim câte o tabletă tuturor premianţilor. Suntem o echipă puternică, suntem întotdeauna alături de aceşti tineri minunaţi, de profesori, precum şi de comunităţile greceşti din România şi de pretutindeni care ne-au onorat şi ne onorează cu prezenţa. Putem discuta deja despre o tradiţie. Noi am organizat, în urmă cu opt ani, prima ediţie, sub egida Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Elene. Şi reuşim să ducem această tradiţie mai departe prin sârguinţa elevilor, a profesorilor, dar nu în ultimul rând a acestor instituţii – ministerele educaţiei din cele două ţări, Parlamentul României, Ambasada Republicii în România, Ministerul Culturii care este alături de noi, Administraţiei Prezidenţiale. Am fost, suntem şi vom rămâne o echipă puternică, care a stimulat şi stimulează valoarea”, a transmis preşedintele UER.
Deschiderea festivă a competiţiei va avea loc vineri, în intervalul orar 9:00 – 11:00, în Sala Nicolae Bălcescu a Palatului Parlamentului. Premiile vor fi decernate tot la Palatul Parlamentului, în data de 9 septembrie, în sala Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor.