Ascultă Radio Vacanța Live

Noaptea de poezie, în direct la Radio România Cultural

Programul omonim se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.

Noaptea de poezie, în direct la Radio România Cultural
Foto: Facebook | CREART

Articol de AP, 15 martie 2024, 14:13

Radio România Cultural transmite performance-ul Noaptea de poezie în direct, pe 21 martie, de la ora 19:00, de la CREART – Sala Teatrelli din Bucureşti.

Programul omonim se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România.

Poeții Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Ligia Keșișian și Sorin Gherguț, alături de inegalabilii George Mihăiță și Mircea Vintilă, vor fi în sufrageria Teatrelli și în direct la Radio România Cultural.

Artistul vizual Mihai Zgondoiu a pregătit o instalație art-food, o felie de poezie, din 7 torturi ce au un desen și un vers din poeții prezenți în spectacol. Inițiatorul programului este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu.

„Ce magie, ce poezie, să îi poți asculta, printre șoapte, pe Mircea Vintilă, cu Miruna și cămașa ei de noapte, pe George Mihăiță, cu câteva poeme tulburătoare ale regretaților Traian T. Coșovei și Cornelia Maria Savu, pe Ioana Crăciunescu, cu lumea ei magică dintre Piața Chibrit și Izvorul Rece, pe Florin Iaru citind Maestrul regretelor, pe Ligia Keșișian aducându-ne pe Lenuța printre torturile poetice ale lui Mihai Zgondoiu ori pe Sorin Gherguț care ne așteaptă, prin poezie, cu poezie, să ajungem la vârsta deplinei noastre maturități”, mărturisește Dan Mircea Cipariu, amfitrionul evenimentului de la CREART.

Ioana Crăciunescu este o carismatică actriță de teatru și cinema și poetă. Volumul ei de poezie Chit sau dublu, Editura Charmides, a primit Premiul APLER – Cartea de Poezie a anului 2021.

Ligia Keșișian este poetă și traducătoare, membră a PEN Club România. Cartea sa Anul tigrului de apă, apărută la Casa de Editură Max Blecher; a primit Premiul Tânărul Scriitor al anului 2023.

Sorin Gherguț este poet și traducător. Traduceri ale versurilor sale au apărut în antologii sau reviste în germană, cehă, turcă și suedeză.

Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuți poeți ai generației optzeciste. În 2019, a publicat volumul de poezie Jos realitatea!, Editura Paralela 45, volum care a primit Premiul Agenția de Carte.

George Mihăiță este un maestru al scenei și ecranului, oricine putând spune, la o repede ochire, că a jucat în cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor – Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie, ori că a fost premiat de către UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal pentru Alexandr Tarasovici Ametistov din Casa Zoikăi de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu.

Mircea Vintilă face parte din prima generație de artiști folk din România, cea a anilor ’70. A compus cântece pe versuri de George Coșbuc, Tudor Arghezi, Florian Pittiș, Gheorghe Azap și alții. Este recunoscut pentru faptul că o parte dintre cântecele sale recreează atmosfera și farmecul Bucureștiului de odinioară. Pe Mircea Vintilă nu-l poți confunda cu nimeni. Este UNIC…

Mihai Zgondoiu este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Dan Mircea Cipariu este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale.

Noaptea de poezie este un program de educaţie culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă.

Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic Elvira Godeanu), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei).

Evenimentul reunește 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.

Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.

Biletele pot fi achiziționate prin reţeaua Eventbook.ro sau de la agenţia de bilete CREART din Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7.

Programul este organizat de CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie.

Radio România Cultural este co-producător.

armonii albastre
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 16:20

IAȘI: „Armonii albastre” – Gală caritabilă în beneficiul tinerilor cu autism

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi invită publicul la concertul caritabil „Armonii albastre”. Evenimentul este organizat în...

IAȘI: „Armonii albastre” – Gală caritabilă în beneficiul tinerilor cu autism
arcasi la orizont
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

„Arcași la orizont”, de Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor

„Arcași la orizont” este un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor Arheologice, organizat de Muzeul Județean Mureș în...

„Arcași la orizont”, de Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor
resita inspirationala
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 14:30

Mircea Cărtărescu, invitat la Reșița inspirațională

Mircea Cărtărescu este invitat joi la Aula ”Eftimie Murgu” a Centrului Universitar UBB Reșița, în cadrul proiectului Reșița...

Mircea Cărtărescu, invitat la Reșița inspirațională
sacrul in arta
Evenimente miercuri, 17 aprilie 2024, 08:30

„Sacrul în artă”, la Galeriile „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu

Expoziția Regională de Arte Vizuale „Sacrul în Artă” aduce peste 30 de artiști în lumina Sărbătorilor Pascale. Peste 30 de artişti îşi...

„Sacrul în artă”, la Galeriile „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 20:30

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu New Sounds of Brazil

Joi, 18 aprilie, la ora 19:00, Big Band-ul Radio dirijat de Simona Strungaru propune un eveniment special cu titlul New Sounds of Brazil, invitat de...

Emiliano Sampaio, în premieră în România, cu New Sounds of Brazil
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 19:30

Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition va avea loc loc în iunie, la ONB

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival –...

Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition va avea loc loc în iunie, la ONB
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 16:30

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din...

Salonul Bicicletei revine în Capitală
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 15:41

Festivalul „Suflet de România”, în zilele de 27 și 28 aprilie, pe Domeniul Regal de la Săvârșin

Intrarea este liberă și participarea la toate activitățile din festival va fi gratuită. A doua ediție a festivalului „Suflet de...

Festivalul „Suflet de România”, în zilele de 27 și 28 aprilie, pe Domeniul Regal de la Săvârșin