„Monoxila Moldovei”, la Palatul Culturii din Iași
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță introducerea în circuitul de vizitare de la Palatul Culturii a unui excepțional obiect de patrimoniu: „Monoxila Moldovei”, barca medievală descoperită în albia râului Moldova, în august 2018.
Articol de M P, 3 august 2024, 09:30
Evenimentul inaugural va avea loc duminică, 4 august, începând cu ora 16.00, în spațiul Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii, în prezența ministrului Culturii Raluca Turcan.
Confecționată din lemn de plop tremurător, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, monoxila ce poate fi admirată la Palatul Culturii este cea mai mare ambarcațiune de acest tip găsită până în prezent pe teritoriul Moldovei istorice (din stânga și din dreapta Prutului).
Având dimensiuni impresionante, atât ca lungime, de aproape 9 m, cât și ca lățime și ca înălțime a bordajului, barca se clasează între primele cinci descoperite în întreg spațiul cultural românesc.
Barca a fost salvată grație unei colaborări de excepție între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași, printr-un proces de conservare-restaurare ce include operațiuni de o mare complexitate, informează Radio România Iași.
„Expunerea acestei piese de excepție permite publicului un contact direct cu ceea ce însemna dinamica vieții în veacurile trecute. Acum câteva sute de ani, mijloacele de existență erau cu totul altele, oamenii care asigurau transportul, fie ei negustori sau simpli cărăuși, își petreceau aproape toată viața pe drumuri, iar astfel de ambarcațiuni erau esențiale pentru a asigura fluxul economic al unei regiuni”, a spus Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Cercetări întreprinse de specialiștii Muzeului Etnografic al Moldovei sugerează că monoxila a fost parte a unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI – XVII, pentru traversarea râului Moldova, principală axă de comerț la acea vreme.