Ascultă Radio Vacanța Live

Lucrări în stil retro SF, la Celula de Artă

Celula de Artă a debutat, în anul 2017, ca un spaţiu cu deschidere stradală.

Lucrări în stil retro SF, la Celula de Artă

Articol de AP, 18 iulie 2023, 07:57 / actualizat: 18 iulie 2023, 10:34

Finalul lunii iulie aduce două vernisaje în spaţiile galeriei neconvenţionale Celula de Artă.

Din 17 iulie și până pe 16 august, la Galeria Verticală (str. Popa Petre nr. 21), privitorii pot explora perspectiva nostalgică în cheie steampunk asupra filmului din anul 1927, Metropolis, realizată de Daniel Loagăr, co-fondatorul şi curatorul Celulei de Artă.

Din 21 iulie şi până pe 20 august, la Kulterra Gallery (str. Ştirbey Vodă nr. 104 – 106), va fi organizată expoziţia Wrong Freedom a artistei Gizella Popescu, două studii asupra condiţiei umane şi artistice.

„Metropolis” este un film genial, plin de efecte speciale pentru acea perioadă, dar să nu-l iei prea în serios. Este ca un amestec nebun între teatru absurd şi jocuri video retro, cu costume ciudate şi scenografie supradimensionată. Dacă vrei să vezi cum ar fi dacă Charlie Chaplin ar fi întâlnit Star Wars într-o discotecă, acesta este filmul pentru tine! Deci, rezumatul pe scurt: tipul popular se transformă într-un erou, salvează oraşul de la un bătrân rău şi îl cucereşte pentru inima unei fete faine. Dar, cel mai important, există explozii şi distracţie în stil retro SF”, spune Daniel Loagăr despre filmul care a inspirat expoziţia.

„În schimb, lucrările Gizellei Popescu reflectă deopotrivă o critică şi o introspecţie asupra modului în care percepem moştenirea estetică, raportat la valorile actuale ale societăţii, în general, şi ale artei contemporane, în particular. Imaginile sunt fragmentate, juxtapuse ori alegorice, într-un context ludic intenţionat. Decorurile sunt aproape teatrale, iar elementele şi personajele se recompun şi se reinventează în scenete care invită la discurs. Abundă senzaţia unei false ordini, în care forme nedistinctive pun la îndoială realitatea şi valorile. Fiecare scenă este o explozie de culoare si de forme, pentru cel mai mare impact vizual. Mediul picturii este, prin esenţă, un mediu dedicat culorii, lucru pe care artista şi l-a asumat deplin”, anunţă Celula de Artă.

Lucrarea Wrong Freedom vorbeşte despre asumarea condiţiei de pictor într-o lume contemporană, jonglând cu tematica libertăţii, reprezentată de păsări, dar şi cu ispitele – ce anume consumăm şi cum.

Lucrarea After Party este gândită ca o lăsare a cortinei peste ultimul personaj rămas la masă, după bal. Reflectă şi ea la condiţia umană, la cine şi ce rămâne după ce consumăm totul. Decorul parizian reflectă o oarecare ciclitate a întrebărilor naturii umane. Ceea ce este astăzi a fost şi ieri. În practica sa recentă, artista explorează, într-un stil fluid şi uşor ironic, arhetipurile umane tradiţionale şi contemporane, punând accent atât pe diluarea memoriei colective, cât şi pe căutările de descifrare a sensului din perspectiva omului contemporan.

Gizella Popescu este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a expus în galerii private şi spaţii neconvenţionale, în saloane de artă şi expoziţii de grup şi personale. Lucrările sale se află în colecţii private din ţară şi străinătate, fiind incluse în mai multe cataloage de artă editate de către Uniunea Artiştilor Plastici din România.

De asemenea, până pe 7 august, la Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53, poate fi văzută expoziţia „Vinovatul fără vină”, punctul culminant al anilor de masterat ai artistei Adelina Cîmpeanu, care se desfăşoară în faţa ochilor dumneavoastră. Această odisee artistică profundă începe la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde Adelina şi-a perfecţionat abilităţile şi s-a angajat într-o explorare transformatoare a autoexprimării.

Expoziţia invită la contemplarea complexităţii vinovăţiei şi inocenţei, aşa cum sunt descrise prin creaţiile sale. Prin compoziţii care provoacă gândirea şi prin utilizarea abil a diferitelor medii, ea invită spectatorii să exploreze natura paradoxală a vinovăţiei fără vină. Fiecare operă de artă serveşte drept portal în lumea interioară a artistei, unde introspecţia personală şi temele universale se întâlnesc.

„În centrul acestei expoziţii se află vaca, simbol cu profundă semnificaţie în explorarea artistică a artistei. Vaca întruchipează o bogată mare de simbolism, reprezentând nu numai prezenţa tangibilă a unui animal, ci şi profunzimea conexiunii noastre cu lumea naturală. Prin arta ei, artista caută să pătrundă în esenţa acestei conexiuni şi să dezgroape poveştile complicate care se află înăuntru. În cadrul „Vinovatului fără vină”, artista foloseşte o serie de tehnici pentru a evoca emoţii şi a provoca simţurile. Folosirea culorilor în ulei aduce vibraţie şi profunzime pânzelor ei, permiţând vacii să prindă viaţă. Prin juxtapunerea culorilor contrastante, ea creează un limbaj vizual care provoacă atât armonie, cât şi tensiune, reflectând complexităţile naraţiunii vacii. În lucrări, artista experimentează cu elemente geometrice. În mijlocul formelor organice ale vacii, ea încorporează strategic forme geometrice care adaugă o notă de structură şi contrast. Această juxtapunere serveşte ca un dialog vizual între natural şi creat de om, subliniind în continuare complexităţile relaţiei noastre cu lumea din jurul nostru”, anuntă Celula de Artă.

Salonul permanent de la Palatul Bragadiru este deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 16:00 – 18:00 În salonul permanent de la Palatul Bragadiru, deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 16:00 – 18:00, dar şi în zilele în care au loc evenimente la Palatul Bragadiru pot fi văzute lucrările artiştilor Adelina Câmpeanu, Alex Manea, Alexandru Răduţă, Călin Mihalache, Daniel Loagăr, Elena Prada, Gabriela Monica Tîrziu, Gizela Popescu, Ioana Cristodorescu, Ioana Norica Popescu, Jamal Louis Kareem, Liana Herea, Marina Bira, Medeea Stănescu, Sebastian Beianu, Silviu Petrescu şi Theodor Grigoraş.

Celula de Artă a debutat în anul 2017 ca un spaţiu cu deschidere stradală, care şi-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spaţiul clasic al galeriei, pentru a interacţiona cu un public nou, care nu obişnuieşte să participe la vernisaje; şi în acest context, nemaiexistând o barieră fizică şi temporală între obiectul de artă şi privitor, se creează un dialog liber, direct şi nonconformist. Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale şi încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spaţiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezenţă de peste 5 ani (2017 – 2023) pe scena artei din Bucureşti, Celula de Artă a susţinut aproape 170 evenimente (expoziţii, performance-uri, live-uri).

Începând cu anul 2022, Celula de Artă şi-a extins activitatea în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduieşte „artă în vizită”, atât propusă de alte galerii cât şi de către artişti în mod direct, printr-un Pop-Up Window, dar şi într-un spaţiu nou inaugurat, Galeria Verticală din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21), la ArtSafe, singurul depozit profesional şi autorizat de artă şi obiecte de colecţie din România şi la Palatul Bragadiru, graţie sprijinului oferit de Bulevart. Bucureşti FM este partener media al evenimentului.

Festivalul „Suflet de România”, în zilele de 27 și 28 aprilie, pe Domeniul Regal de la Săvârșin
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 15:41

Festivalul „Suflet de România”, în zilele de 27 și 28 aprilie, pe Domeniul Regal de la Săvârșin

Intrarea este liberă și participarea la toate activitățile din festival va fi gratuită. A doua ediție a festivalului „Suflet de...

Festivalul „Suflet de România”, în zilele de 27 și 28 aprilie, pe Domeniul Regal de la Săvârșin
BRAȘOV: Food Truck Festival se amână din cauza vremii
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 15:30

BRAȘOV: Food Truck Festival se amână din cauza vremii

Deși ar fi trebuit să se desfășoare la finalul acestei săptămâni, între 19 și 21 aprilie, Food Truck Festival a fost amânat pentru...

BRAȘOV: Food Truck Festival se amână din cauza vremii
Concert extraordinar „It’s More Than Just a Piano Show!”, pe scena Operei Brașov
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 14:30

Concert extraordinar „It’s More Than Just a Piano Show!”, pe scena Operei Brașov

Duminică, 21 aprilie, de la ora 18.30, în Sala Operei suntem așteptați la concertul extraordinar „It’s More Than Just a Piano Show!”,...

Concert extraordinar „It’s More Than Just a Piano Show!”, pe scena Operei Brașov
concert aniversar filarmonica oltenia
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 13:30

Concert extraordinar de Ziua Filarmonicii „Oltenia” Craiova

Filarmonica „Oltenia” sărbătorește anul acesta 77 de ani de la înființarea sa prin decret regal, o istorie bogată și o contribuție...

Concert extraordinar de Ziua Filarmonicii „Oltenia” Craiova
Evenimente marți, 16 aprilie 2024, 11:20

Documentarul „NASTY”, pe marile ecrane. Premiera de gală, la Sala Palatului din București

Tenismenul german Boris Becker vine la București pentru a participa la premiera de gală a documentarului. În această seară, de la ora 19:00, va...

Documentarul „NASTY”, pe marile ecrane. Premiera de gală, la Sala Palatului din București
Evenimente luni, 15 aprilie 2024, 19:00

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației

Spectatori de toate vârstele sunt așteptați în perioada 15 – 28 aprilie la Baia Mare și Sighetu Marmației, la Festivalul Madrigal. Corul...

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
Evenimente luni, 15 aprilie 2024, 18:00

Concert de excepție la Filarmonica Brașov, joi

Concertul de joi al Filarmonicii Brașov va fi dirijat de maestrul chinez Yiwen Shen, iar solist va fi Marko Džomba la saxofon. Ocazie unică pentru...

Concert de excepție la Filarmonica Brașov, joi
Evenimente luni, 15 aprilie 2024, 15:00

Food Truck Festival, în weekend, la Brașov

Cele mai bune preparate street food din oraș îi așteaptă pe gurmanzi la un nouă ediție Food Truck Festival, scrie Radio România Brașov FM....

Food Truck Festival, în weekend, la Brașov