„Lacul lebedelor” revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Creat de Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai îndrăgit balet al tuturor timpurilor va fi pus în scenă vineri, 23 mai, de la ora 18 și 30 de minute.

Articol de AP, 19 mai 2025, 11:36
Prima scenă lirică a României continuă să îşi încânte publicul spectator cu o gamă variată de spectacole de dans contemporan, operă şi balet.
Pe scena Operei Naţionale Bucureşti, vor putea fi admirate următoarele spectacole: „La piaţă. Revuluţia” de Mihail Jora şi Adrian Iorgulescu (miercuri, 21 mai), „Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski (vineri, 23 mai), „Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart (sâmbătă, 24 mai), „Tango. Radio and Juliet”, de Edward Clug (duminică, 25 mai).
La piaţă. Revuluţia
Sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, Opera Naţională Bucureşti vă propune dipticul ‘La piaţă. Revuluţia’ – format din baletul ‘La Piaţă’ de Mihail Jora şi opera ‘Revuluţia’ de Adrian Iorgulescu. Pornind de la ideea că o revoluţie se consumă întotdeauna într-o piaţă publică, regizorul Alexandru Nagy şi coregrafa Sandra Mavhima au reconstituit un univers dramatic care ne înfăţişează propria noastră istorie recentă. Noutatea excepţională a acestei producţii constă în faptul că Opera Naţională Bucureşti – susţinută de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical Ludovic Spiess şi Asociaţia ENVIRON – a pus în scenă prima producţie de operă şi balet realizată din materiale reciclate. Spectacolul îşi propune să fie o călătorie în timp (prin cei 35 de ani care au trecut de la Revoluţia din Decembrie 1989).
Lacul lebedelor
Sub bagheta dirijorului Iurie Florea, pe scena Operei Naţionale Bucureşti este reconstituită cea mai îndrăgită poveste de balet a tuturor timpurilor. Vă invităm să participaţi la o seară de gală admirând capodopera ‘Lacul lebedelor’ de Piotr Ilici Ceaikovski. Spectacolul (re)aduce la viaţă o veche şi arhicunoscută legendă ruso-germană, în centrul căreia este plasată fermecătoarea povestea a Odettei, prinţesa transformată în lebădă.
Nunta lui Figaro
Odată ce a primit aprobarea personală din partea împăratului Iosif al II-lea, opera bufă ‘Nunta lui Figaro’ de Wolfgang Amadeus Mozart a avut premiera, pe 1 mai 1786, la Burghtheater din Viena (Teatrul Curţii Imperiale). În pofida succesului şi admiraţiei imperiale, s-au jucat doar 9 reprezentaţii. Acestea aveau o durată de 4 ore, iar publicul entuziasmat solicita deseori bis-uri care dublau acest timp. Se pare că, împăratul a emis o hotărâre în legătură cu numărul de bis-uri ce puteau fi acordate în cadrul unei reprezentaţii cu Nunta lui Figaro. În 1789, spectacolul a fost reluat, compozitorul Mozart şi libretistul da Ponte aducând mici modificări şi adaptând partitura. În ceea ce priveşte regia spectacolului pe care vă invităm să-l admiraţi pe scena Operei Naţionale Bucureşti, ne mândrim cu faptul că aceasta este semnată de Sir David Pountney.
Tango. Radio and Juliet
‘Tango. Radio and Juliet’ este un spectacol coupe de dans contemporan ce reuneşte două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română stabilit în Slovenia -, în care se regăsesc elemente de teatru şi dans contemporan şi fragmente muzicale extrem de diverse ca gen (de la Astor Piazzolla şi până la Goran Bregović şi Radiohead). În vreme ce prima coregrafie a fost prezentată, iniţial, sub titlul Tango, în 1998, la Teatrul Naţional din Maribor (Slovenia) – unde Edward Clug conduce compania de balet a instituţiei -, cea de-a doua coregrafie, Radio and Juliet, a văzut lumina scenei în 2005, tot la Maribor.
Bilete sunt disponibile la Casa Operei Naţionale Bucureşti și online.
Radio România Cultural, Radio România Muzical și Radio România Actualităţi se numără printre partenerii media.