Ascultă Radio Vacanța Live

Istoria oraşului Constanţa, promovată prin proiectul cutural – “Constanța – Istorie, Vecinătate, Multiculturalitate”

Asociația SINE QUA NON organizează, în perioada 24 – 27 august 2023, mai multe activități științifice și culturale, în cadrul proiectului intitulat: CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE.

Istoria oraşului Constanţa, promovată prin proiectul cutural – “Constanța – Istorie, Vecinătate, Multiculturalitate”

Articol de Doina Sîrbu, 21 august 2023, 19:22

Proiectul cultural, finanțat de Primăria Municipiului Constanța, cuprinde: cinci simpozioane științifice, o masă rotundă, două expoziții temporare, trei prezentări de carte, două tururi ghidate la lăcașele de cult din Peninsula Constanței și zece ateliere meșteșugărești medievale. S-au înscris la comunicări peste 150 de istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, directori de muzee, arheologi și muzeografi din întreaga țară, din Ucraina, Republica Moldova și China, și peste 40 de meșteșugari.

Comunicările științifice și prezentările vor fi susținute la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța, Muzeul de Artă Constanța – Secția Ion Jalea și Arhiepiscopia Tomisului, iar atelierele meșteșugărești și spectacolele medievale vor fi organizate în Parcul Arheologic Constanța.

Proiectul cultural își propune să promoveze istoria orașului Constanța, monumentele arheologice și istorice din Peninsula Constanței, noile descoperiri arheologice din Constanța și din Dobrogea, istoria românilor din întreaga țară, patrimoniul cultural dobrogean și național, meșteșugurile medievale etc. Comunicările științifice susținute în cadrul celor cinci simpozioane vor fi publicate într-un volum omagial, care va fi lansat în ziua de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei.

Expoziția temporară CARTE VECHE ROMÂNEASCĂ ȘI VIAȚĂ MONAHALĂ ÎN DOBROGEA care va fi organizată în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, va fi alcătuită din cărți vechi, documente religioase, obiecte bisericești și altele, acestea reflectând istoria și viața monahală din Dobrogea, din Antichitate până în zilele noastre. La vernisajul expoziției, ÎPS Teodosie și alți preoți ai Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vor vorbi despre istoria creștinismului din zona Dobrogei, despre izvoarele arheologice, istorice, documentare și literare, și despre exponatele care vor face obiectul expoziției.

Expoziția temporară CULTURA CUCUTENI: DE LA ARTEFACT LA ARTĂ prezintă bunurile culturale de patrimoniu ale Muzeului Județean Botoșani, printre ele aflându‑se numeroase piese de o remarcabilă valoare arheologică. Cultura Cucuteni, cea mai veche civilizație din Europa, datează din perioada 5800 – 3200 î.Hr. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa. A fost lucrată manual, decorată cu motive geometrice, pictată în două sau trei culori (alb, roşu, negru), incizate sau excizate și este extrem de variată în privinţa formelor  şi dimensiunilor. Piese reprezentative din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani au fost expuse, de-a lungul timpului, în muzee din: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Polonia, Italia, Elveția şi Grecia. Aceste sunt motivele pentru care o astfel de expoziție se va bucura de un real succes în rândul constănțenilor și al turiștilor aflați în această vară pe litoral.

TURURILE GHIDATE incluse în proiectul cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE vor fi efectuate la lăcașele de cult din Zona Peninsulară a orașului Constanța. Acestea reprezintă o comoară a orașului Constanța, prea puțin cunoscută și promovată, dar cu un potențial turistic imens. Creştini ortodocşi, catolici și protestanţi, mahomedani, mozaici, armeni gregorieni, toţi laolaltă fac parte din patrimoniul comun al acestui loc. Lăcașele de cult din Peninsula Constanței sunt: Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel, Biserica Greacă Metamorphosis, Geamia Hunchiar, Moscheea Carol I, Biserica Armeană Sfânta Maria, Biserica Bulgară Sfântul Nicolae Vechi, Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova și Sinagoga de rit așkenaz. Participând la aceste tururi, constănțenii și turiștii aflați pe litoral, la sfârșitul lunii august, vor putea vedea și afla informații despre istoria acestor biserici și cum au rezistat ele trecerii timpului.

ATELIERELE MEȘTEȘUGARILOR MEDIEVALI sunt recreate și readuse în fața publicului în Parcul Arheologic, într-un spațiu al cetății ridicate în Antichitate și al garnizoanelor militare care s-au perindat vremelnic. Atelierele meșteșugărești medievale și reconstituirile istorice vor duce la dezvoltarea creativității tinerei generații.

Programul va fi următorul: vineri, între orele 18.00 și 22.00 – realizare ateliere, jocuri, demonstrații de luptă și sâmbătă între orele 11.00 și 22.00 – realizare ateliere, jocuri, demonstrații de luptă, spectacol cu foc. Vor fi zece tipuri de ateliere, toate de inspiratie medievală, ce vor încerca sa redea cât mai bine atmosfera din acea perioadă. În Parcul Arheologic vor fi amplasate corturi și tabere în diferite puncte, iar vizitatorii vor putea să asculte frumoasele legende și istoria fascinantă a perioadei medievale, însoțiți de muzica lui Dimitrie Cantemir, personalitate istorică pe care, anul acesta, întreaga Românie o celebrează.

Sâmbătă seară va avea loc un spectacol inedit, un spectacol de măiestrie, dans, muzică medievală și… foc, un spectacol teatral menit să promoveze folclorul și mitologia românească.

În cadrul atelierelor meșteșugărești medievale, meșteșugarii vor dezvălui constănțenilor și turiștilor meșteșugul prelucrării lemnului, ceramicii, cojocăritului, țesătoriei, orfevrăriei, a florilor de leac și a lucrurilor mărunte artizanale.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt cetățenii municipiului Constanța și cetățenii din Zona Metropolitană Constanța, precum și toți turiștii interesați de istorie, cultură și patrimoniul cultural dobrogean și național, iar cine vrea să participe la proiect, o poate face în mod gratuit la simpozioanele științifice, vernisarea expozițiilor temporare, prezentările de carte, tururile ghidate la lăcașele de cult din Peninsula Constanței și la atelierele meșteșugărești medievale din Parcul Arheologic Constanța.

Asociația SINE QUA NON este reprezentată de cercetătorii științifici dr. Sorin Marcel COLESNIUC – președinte, dr. Gabriel Mircea TALMAȚCHI – vicepreședinte și dr. Lavinia DUMITRAȘCU – secretar.

Ziua Națională, în Banatul Montan: Spectacole folclorice, parade și mâncare tradițională
Evenimente joi, 30 noiembrie 2023, 12:15

Ziua Națională, în Banatul Montan: Spectacole folclorice, parade și mâncare tradițională

Banatul Montan se pregătește să sărbătorească Ziua Națională a României, într-o atmosferă festivă și patriotică. Reșița, Caransebeș,...

Ziua Națională, în Banatul Montan: Spectacole folclorice, parade și mâncare tradițională
”Bihorul Colindă”: O călătorie culturală prin tradițiile Bihorului
Evenimente joi, 30 noiembrie 2023, 09:00

”Bihorul Colindă”: O călătorie culturală prin tradițiile Bihorului

La Oradea a fost prezentat proiectul „Bihorul Colindă”, a doua ediție. 37 de concerte de colinde vor anima 19 localități din județul Bihor,...

”Bihorul Colindă”: O călătorie culturală prin tradițiile Bihorului
CLUJ-NAPOCA: ”Zâmbete pentru bunici” – Târg caritabil | AUDIO
Evenimente miercuri, 29 noiembrie 2023, 13:35

CLUJ-NAPOCA: ”Zâmbete pentru bunici” – Târg caritabil | AUDIO

Studenții la psihologie de la Universitatea Babeș-Bolyai organizează, la începutul lunii decembrie, un Târg Caritabil pentru Vârstnici. Sub...

CLUJ-NAPOCA: ”Zâmbete pentru bunici” – Târg caritabil | AUDIO
Expoziție de icoane, la Galeriile Radio Cluj
Evenimente miercuri, 29 noiembrie 2023, 13:20

Expoziție de icoane, la Galeriile Radio Cluj

Vernisajul este programat luni, 4 decembrie. Galeriile Radio Cluj vă invită să vizionați expoziția personală de icoane a artistului Octavian...

Expoziție de icoane, la Galeriile Radio Cluj
Evenimente miercuri, 29 noiembrie 2023, 13:00

“Cupa Unirii” la șah, duminică, la Brașov

La “Cupa Unirii” poate participa orice copil cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, care doreşte să îşi aprofundeze cunoştinţele...

“Cupa Unirii” la șah, duminică, la Brașov
Evenimente miercuri, 29 noiembrie 2023, 11:46

O experiență unică și magică, la Casa Dimitrie Bolintineanu

Evenimentul dedicat Zilei Naționale, la Casa Dimitrie Bolintineanu, „1 Decembrie la the villa. – O Experiență Unică și Magică”,...

O experiență unică și magică, la Casa Dimitrie Bolintineanu
Evenimente marți, 28 noiembrie 2023, 16:47

MA RA MU, într-un nou sezon de colindat. Primul concert, la Baia Mare

‘’Muzica unește oamenii, iar Crăciunul unește familia’’, transmit membrii trupei. Grupul muzical MA RA MU pregătește un nou sezon de...

MA RA MU, într-un nou sezon de colindat. Primul concert, la Baia Mare
Evenimente marți, 28 noiembrie 2023, 14:44

IAȘI: Concert vocal-simfonic dedicat Zilei Naționale, susținut de Orchestra simfonică și Corul academic

Programul include Uvertura națională (George Stephănescu), Suita brevis (Vasile Spătărelu) și Poema Română, op.1 (George Enescu). Filarmonica...

IAȘI: Concert vocal-simfonic dedicat Zilei Naționale, susținut de Orchestra simfonică și Corul academic