Ascultă Radio Vacanța Live

Începe prima ediție a Atelierelor de Antropologie Teatrală „Cătălina Buzoianu”

Multă lume se întreabă care este secretul fericirii şi longevităţii? Dacă, asemenea multora, credeţi că faima şi bogăţia este răspunsul, atunci vă înşelaţi. După ce au studiat viaţa a 724 de persoane, mai bine de 75 de ani, savanţii de la Harvard ne oferă o cu totul altă perspectivă.

Începe prima ediție a Atelierelor de Antropologie Teatrală „Cătălina Buzoianu”

Articol de Valentina Adam, 21 august 2023, 13:18 / actualizat: 21 august 2023, 15:05

Bine de știut că Harvard Study of Adult Development este cel mai lung studiu de acest gen făcut vreodată pe o durată de 75 de ani, cercetătorii au urmărit viaţa a 724 de oameni, an de an, au întrebat despre munca, sănătatea sau viaţa lor de familie şi, desigur, despre multe alte aspecte din viaţa lor privată.

Aproximativ 60 din cele 724 de persoane sunt încă în viaţă, încă participă la studiu, iar cele mai multe au în jur de 90 de ani. Cercetătorii încep acum să repete experimentul pe cei peste 2.000 de copii ai acestor oameni. Concluzia?

Lecțiile vieții nu sunt despre avere sau faimă, ori despre a munci mai mult şi mai mult. Cel mai clar mesaj pe care îl obţinem de la acest studiu de 75 de ani este aceasta: Relaţiile bune ne ţin mai fericiţi şi mai sănătoşi!

Pentru astfel de lecții, despre un asemenea tărâm al fericirii prin interacționarea prin cultură avem un nume-SOCOLARI!

Localitatea Socolari este o enclavă culturală, locul în care se nasc povești, adevărate creații de artă, opere ce iau drumul străinătății și care duc numele satului peste hotare.

Socolari este un sat aflat în comuna Ciclova Română, din județul Caraș-Severin, la nici 5 kilometri distanță de Oravița, unde arta a pus stăpânire pe sat, un loc de inspirație, unde și-au găsit casa, atelierul de lucru, mai bine de 25 de pictori, sculptori, muzicieni, oameni de teatru, ori scriitori.Aici și-au găsit fericirea și aici este locul turistic ce include în pachetul de cazare fericire pură prin cultură.

După cum ne mărturisește regizorul Ștefan Iordănescu, o nouă provocare se desfășoară la Socolari ce adună personalități din prima linie a culturii românești- Atelierele de Antropologie Teatrală „Cătălina Buzoianu” ce se vor desfășura în perioada 21-27 august 2023 în Sasca Montană-Ciclova – Socolari – Ilidia – Potoc.

Printre invitați se numără criticul, omul de televiziune, Marina Constantinescu, Miklos Bacs, somitate a lumii teatrale, de la Facultatea de Teatru Cluj, Mircea Rusu , directorul Teatrului Național București , Anca Bradu- UNATC București ,Aura Corbeanu- UNITER, dar și dascăli de la Școala de Teatru din Freiburg-Germania, ori Claudia Ieremia,artist și dascăl din Timișoara, Simona Măicănescu ori Mircea Florian.
O’’ inflație’’ de oameni de cultură pe centimetrul pătrat.


Comunicatul de presă al evenimentului detaliază:

’’Asociația No Sheep vă supune atenției proiectul cultural Ateliere de Antropologie Teatrală „Cătălina Buzoianu” ce se va desfășura în perioada 21-27 august 2023 în Sasca Montană-Ciclova – Socolari – Ilidia – Potoc. Proiectul de Ateliere de Antropologie Teatrală “Cătălina Buzoianu” a fost creat în contextul actual al nevoii de promovare și dezvoltare a sectorului cultural din România, cu accent pe zona de vest a țării. Tineri studenți de la mai multe școli de teatru din România, precum și un grup de studenți din Germania vor beneficia de întâlniri cu artiști relevanți din domeniul teatral și antropologic, de workshop-uri, conferințe și artist-talk-uri menite să îmbunătățească accesul tinerilor artiști la cunoștințe și experiențe profesionale de calitate.

De asemenea, programul festivalului nostru include și concerte de muzică folk, rock, jazz și spectacole de teatru la care suntem bucuroși să vă invităm!
! Eveniment găzduit de Fikl ArtStage Socolari.
! Proiectul nostru este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, UNITER, AFCN”.

Cătălina Buzoianu a făcut parte dintre cei mai importanți regizori de teatru din România. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti (1965 – 1970), la clasa de regie a profesorului Ion Olteanu. A participat, în paralel, la atelierele de creaţie ale profesorilor Radu Penciulescu şi David Esrig. Artista și-a dedicat viața scenei și învățământului teatral, din 1975 fiind profesoară la catedra de regie teatru, iar din 1990 – decan al secției de teatru din cadrul UNATC București. A pus în scenă peste o sută de piese montate în țară și în străinătate, activitatea sa artistică fiind recompensată cu numeroase premii românești și internaționale.

Cătălina Buzoianu reprezintă o parte din vârstele Teatrului, o treaptă spre Nemurirea sa…
Așadar, în perioada 21-27 august relaționați cu lumea magică a poveștilor la prima ediție a Atelierelor de Antropologie Teatrală „Cătălina Buzoianu” la Socolari , pentru a fi fericiți.

Radio România Reșița este partener media al manifestării.

Etichete:
Sărbătoarea Rabarbărului, la Saschiz
Evenimente vineri, 10 mai 2024, 12:40

Sărbătoarea Rabarbărului, la Saschiz

Organizatorii au pregătit o paradă a plăcintelor cu rabarbăr pe muzică de fanfare, ateliere de preparat pizza cu rabarbăr, activități...

Sărbătoarea Rabarbărului, la Saschiz
Târgul Meșterilor Populari, la Botoșani
Evenimente vineri, 10 mai 2024, 10:30

Târgul Meșterilor Populari, la Botoșani

Cea de-a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari are loc în perioada 10 -12 mai la Botoșani. Centrul Județean pentru Conservarea și...

Târgul Meșterilor Populari, la Botoșani
Uniunea Democrată Tătară organizează sărbătoarea Hîdîrlez, la Mangalia
Evenimente vineri, 10 mai 2024, 08:30

Uniunea Democrată Tătară organizează sărbătoarea Hîdîrlez, la Mangalia

Cultura turco-tătară va fi promovată la sărbătoarea Hîdîrlez, în perioada 10 – 12 mai, la Mangalia. Uniunea Democrată Tătară...

Uniunea Democrată Tătară organizează sărbătoarea Hîdîrlez, la Mangalia
Salonul Felin Internaţional SofistiCAT, în weekend, la Sala Palatului
Evenimente joi, 9 mai 2024, 18:30

Salonul Felin Internaţional SofistiCAT, în weekend, la Sala Palatului

Aproximativ 200 dintre cele mai frumoase pisici se vor întrece pentru un loc pe podium la ediţia de primăvară a Salonului Felin Internaţional...

Salonul Felin Internaţional SofistiCAT, în weekend, la Sala Palatului
Evenimente joi, 9 mai 2024, 17:30

Muzeului Satului sărbătoreşte 88 de ani de existență

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” sărbătoreşte 88 de ani de existenţă, aniversare care va fi marcată printr-o serie de...

Muzeului Satului sărbătoreşte 88 de ani de existență
Evenimente joi, 9 mai 2024, 15:30

Cetatea Râșnov sărbătorește ”Noaptea Europeană a Cetăților”

Este pentru al doilea al la rând când acest eveniment, care se organizează în 45 de locații din 7 țări, are loc în Cetatea Râșnov....

Cetatea Râșnov sărbătorește ”Noaptea Europeană a Cetăților”
Evenimente joi, 9 mai 2024, 14:30

Maluma, Nick Carter sau Bebe Rexha, la Neversea 2024

Maluma, superstarul global al muzicii reaggeaton vine pentru prima dată la un festival din România – Neversea. Organizatorii Neversea au anunțat...

Maluma, Nick Carter sau Bebe Rexha, la Neversea 2024
Evenimente joi, 9 mai 2024, 14:20

O istorie a balului, în expoziție la Iași

Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din cadrul Muzeului Național Brukenthal, deține 234 ordine de dans realizate și utilizate în secolul al...

O istorie a balului, în expoziție la Iași