Ascultă Radio Vacanța Live

IAȘI: MasterClass în regie de film documentar

Regizorul Copel Moscu va susține, la Iași, la Sala Studio, un masterclass în filmul documentar.

copel moscu masterlcass

Articol de Anna Martina Piukovici, 25 martie 2024, 18:30

Regizorul Copel Moscu vine, pe 29-30 martie, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, pentru a susține un masterclass în filmul documentar.

Evenimentul are loc la Sala Studio, informează Radio România Iași.

Programul este următorul:

Vineri, 29 martie

ora 10:00 – 13:00

Masterclass susținut de regizorul Copel Moscu

ora 17:00

Pe malul Ozanei (1984) s.m.

Paradisul naivilor (2022)

Sâmbătă, 30 martie

ora 17:00

Prezentare de carte: Copel Moscu – vocația documentarului cinematografic, de Titus Vîjeu

Proiecție de film: Va veni o zi (1985), s.m film interzis în perioada comunistă.

Proiecție specială: Fotografii însângerate (2024), Regia Copel Moscu

Invitați: istoricul de film Marian Țuțui și coordonatorul proiectului, Mihai Mardare

Intrarea este liberă.

Copel Moscu, unul dintre cei mai documentariști din România

Copel Moscu este regizor de film și profesor universitar, traducător, initiator și organizator de festivaluri, consultant în domeniul audio-vizualului.

A absolvit secția de Regie de Film și Televiziune IATC București, promoția 1979

Între 1979-1992 a lucrat la Studioul Cinematografic „Alexandru Sahia”, ca regizor specializat în filme documentare (între 1990-1992 a îndeplinit funcția de director al studioului).

Cadru universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, catedra Regie de film, unde parcurge toate studiile profesionale, de la asistent la profesor universitar. 

Copel Moscu a contribuit la formarea câtorva promoții de regizori de film, dintre care unii dintre s-au remarcat prin filmele lor în țară și străinătate.

În paralel a desfășurat activități didactice de profil la Universitatea de Arte (UNARTE) din București, antrenând în demersul lor profesional studenții preocupați de cultura video.

Autor al volumelor Filmul și epoca digitală (2007) și Filmul și lumea virtuală (2008).

A tradus în limba română mai multe cărți de estetica și teoria filmului. Între ele, Gramatica filmului, de Daniel Arijon (editura Oscar-Print, 2013).

Organizator și director al unor festivaluluri internaționale de film la București: Cinepolitica, Festivalul Filmului Evreiesc, Festifalul Filmului Experimental.

Filmografie:

Seraliștii (1982),

Căutătorii de aur (1983),

Pe malul Ozanei (1984),

Va veni o zi (1985),

Intrarea unui tren în gară (1985),

Marșul poștașilor (1987),

Vârsta de aramă (1987),

Școala mea iubită (1988),

Am ales libertatea (1992),

Comoara naivă (2018),

Paradisul naivilor (2022),

Negustorul de meteoriți (2023),

Fotografii însângerate (2024)

Premii naționale și internaționale:

Premiul ACIN pentru cel mai bun film documentar 1982,

Premiul I Cupa de Cristal 1982,

Marele Premiu al Asociației Cineaștilor(ACIN) 1984,

Premiul Criticii de film 1990,

Premiul Spicul de aur Valladolid – Spania 1991,

Marele Premiu la Potsdam – Germania 1992,

Medalia de aur – „Meritul pentru învățământ” cl. I,

Ordinul „Meritul pentru învățământ” grad de Cavaler 2004,

Premiul de Excelență al Ministerului Culturii 2005.

Ateliere inspirate din viața lui Dali, dedicate copiilor și adulților la ARCUB
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 16:30

Ateliere inspirate din viața lui Dali, dedicate copiilor și adulților la ARCUB

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea...

Ateliere inspirate din viața lui Dali, dedicate copiilor și adulților la ARCUB
oua-incondeiere-2
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 15:30

IAȘI: „Ouă încondeiate”, pe Esplanada Palatului Culturii

Muzeul Etnografic al Moldovei organizează în zilele de 20 și 21 aprilie, pe Esplanada Palatului Culturii din Iași, evenimentul „Ouă...

IAȘI: „Ouă încondeiate”, pe Esplanada Palatului Culturii
sarbatoarea scrumbiei albastre
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 13:30

SULINA: „Sărbătoarea scrumbiei albastre” se pregătește de start

Tradiționalul eveniment este dedicat vieții ce se desfășoară pe maluri de ape și are în centrul atenției migrația bancurilor de scrumbie în...

SULINA: „Sărbătoarea scrumbiei albastre” se pregătește de start
Opera Brașov a anunțat programul spectacolelor din luna mai
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 12:30

Opera Brașov a anunțat programul spectacolelor din luna mai

Cel mai așteptat spectacol al lunii mai este celebra operă La Traviata, a lui Giuseppe Verdi. Evenimentul este programat pe 11 mai, iar repetiția...

Opera Brașov a anunțat programul spectacolelor din luna mai
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 10:30

TÂRGU MUREȘ: Apel pentru artiştii locali la Festivalul Luminii

Tinerii artiști din Târgu Mureș se pot înscrie până în 19 aprilie pentru cea de-a 11-a ediție a Festivalului Luminii. Cercetaşii României...

TÂRGU MUREȘ: Apel pentru artiştii locali la Festivalul Luminii
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 08:30

Proiecție specială a filmului „Horia”, astăzi, la Brașov (VIDEO)

Echipa filmului românesc „Horia” va fi prezentă la proiecția specială de la Cinema One, din această seară, de la ora 19:30, anunță Radio...

Proiecție specială a filmului „Horia”, astăzi, la Brașov (VIDEO)
Evenimente joi, 11 aprilie 2024, 18:30

Un nou târg volant, în weekend, în Piața Unirii din Brașov

Cei care ajung aici vor putea degusta produse tradiţionale, dar vor avea parte şi de activiţăţi creative sau tombole cu premii pentru copii....

Un nou târg volant, în weekend, în Piața Unirii din Brașov
Evenimente joi, 11 aprilie 2024, 15:30

Atelier de parfumerie, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov

Muzeul „Casa Mureșenilor”, în colaborare cu doamna Elena Junc, aromoterapeut și chimist cometic, vă invită sâmbătă, 13 aprilie, ora...

Atelier de parfumerie, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov