Ascultă Radio Vacanța Live

Festivalul SoNoRo Musikland, în satele de pe Colinele Transilvaniei

SoNoRo Musikland, festivalul dedicat tradițiilor și patrimoniului orașului Brașov și al câtorva sate de pe Colinele Transilvaniei, se va desfășura în perioada 4-19 iulie 2025 și va include în acest an și orașul Sibiu.

Festivalul SoNoRo Musikland, în satele de pe Colinele Transilvaniei
Foto: Șerban Mestecăneanu

Articol de Marian Stoica, 2 iulie 2025, 18:00

15 concerte – dintre care două jamsessions și trei concerte SoNoRo Kids, în perioada 9-19 iulie a.c. – vor pune în valoare capitalul cultural din județul Brașov, prin intermediul muzicii de cameră, la apus de soare și lumina lunii. Accesul la toate concertele ediției a VII-a este liber, în baza unei rezervări pe site-ul festivalului.

Printre muzicienii care vor concerta anul acesta în spațiile din județul Brașov, în cadrul Festivalului SoNoRo Musikland, se numără violoniștii Nicolas Dautricourt, Denis Goldfeld, Ioana Cristina Goicea, Shirly Laub, Alissa Margulis și Alexandra Tîrșu; violiștii Meghan Cassidy, Răzvan Popovici. Sebastian Manning, Ștefana Munteanu și Alberto Saldaña; violonceliștii Ștefan Cazacu și Justus Grimm; pianiștii Roxana Cîrciu, Ioan-Dragoș Dimitriu, Mara Dobrescu, Andrei Gologan și Diana Ketler; harpista Miruna Nagy; clarinetistul Tommaso Lonquich.

Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo Musikland:

„Suntem încântați că festivalul SoNoRo Musikland a crescut precum Făt-Frumos din povești! După doar șase ediții, numărul concertelor s-a dublat în acest an, iar noi vom reveni cu bucurie în satele de pe Colinele Transilvaniei – Cincu, Saschiz, Meșendorf, Criț și Viscri – unde concertele dobândesc un plus de farmec datorat bisericilor fortificate și curților de pensiuni, în care ne vom reîntâlni cu publicul nostru fidel. Vom concerta pentru prima dată în istoricul SoNoRo Musikland la Biserica Fortificată din Cincu, Biserica Fortificată din Codlea și în Cetatea Făgărașului, dar vom include spații noi și din orașul Brașov, precum Muzeul de Artă Brașov, Forumul Democrat al Germanilor din Brașov și Brukenhalle.

O noutate a ediției nr. 7 este implicarea copiilor, prin organizarea concertelor SoNoRo Kids – proiectul pe care l-am lansat anul trecut și care se desfășoară în școlile câtorva județe din România. Concertele vor fi susținute de pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu și harpista Miruna Nagy, iar cei mici vor fi invitați să exploreze o zi din viață prin intermediul muzicii clasice.

Ne aflăm deja la a doua ediție în care festivalul este prezentat de Banca Transilvania și VISA, fapt care ne onorează prin încrederea acordată. De asemenea, salut prezența unui nou sponsor, Tello, și le mulțumesc cu recunoștință tuturor sponsorilor și partenerilor care au rămas alături de noi și care la început au sprijinit un vis.

În egală măsură, le adresăm mulțumiri Ministerului Culturii și Consiliului Județean Brașov pentru finanțările acordate, sprijinul lor este foarte important pentru noi. În definitiv, recunoștința noastră ajunge la fiecare sponsor și partener, deoarece festivalul s-a dezvoltat prin implicarea lor, iar noi am putut nu doar să visăm, ci să transformăm în realitate tot ceea ce ne-am propus.”

Programul concertelor din județul Brașov

De miercuri, 9 iulie, ora 19:00, publicul este invitat la concertul Melodia perfectă, de la Biserica fortificată din Cincu – un sat care a fost unul dintre scaunele și sediile administrației săsești din Transilvania; printre altele, aici se afla un judecător regal. Construcția bisericii Sfânta Maria, o bazilică romanică cu trei naosuri și piloni, a început în prima jumătate a secolului al XIII-lea, aceasta ieșind în evidență cu turnul său de peste 49 de metri. De-a lungul timpului, biserica a fost renovată în repetate rânduri și a căpătat caracterul gotic care este vizibil și astăzi.

Joi, 10 iulie, ora 19:00, festivalul revine cu concertul Amoroso la Biserica fortificată din Saschiz, construită între 1492 și 1525, în stil gotic târziu, și care face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1999. Vineri, 11 iulie, ora 11:00, Sturm und Drang, la Biserica fortificată din Meșendorf, realizată în stil gotic timpuriu, în secolul al XIV-lea, cu turn vestic şi cor poligonal. Fortificată în 1495, biserica are un interior dominat de tribuna pe stâlpi de lemn, dezvoltată pe trei laturi şi decorată cu picturi baroce, şi de altarul triptic din 1693, deasupra căruia este amplasată orga construită în anul 1914.

Primul Jamsessional festivalului va avea loc vineri, 11 iulie, ora 21:00, la Meșendorf Gasthaus – un ansamblu de case de oaspeți cu o arhitectură elevată –, urmat de al doilea Jamsession, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00, la Critz Cross, o veche casă săsească din satul Criț, amenajată tradițional, dar și cu elemente moderne.

Aventura sonoră în satele de pe Colinele Transilvaniei va continua cu Summer Dreams – duminică, 13 iulie, ora 11:00, în șura de la Viscri 125, un alt ansamblu superb de case săsești tradiționale, restaurate cu grijă și respect față de istorie. Potrivit Patrimoniului Mondial UNESCO, Viscri este unul dintre puținele vestigii rămase lumii care oferă experiența satului tradițional cu biserici fortificate.

Din 15 iulie, festivalul se mută la Brașov

Luni, 14 iulie, ora 19:00, publicul va audia concertul Legende, în Biserica fortificată din Codlea, care datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Biserica are un plan oval, cu un diametru de 85 de metri, fiind cea mai mare biserică fortificată din Țara Bârsei.

De marți, 15 iulie, ora 19:00, festivalul se mută în Brașov, iar primul concert de aici se intitulează Con spirito și va avea loc la Muzeul de Artă Brașov, înfiinţat în anul 1949 ca secţie a Muzeului Regional. Din 1970 muzeul funcţionează într-o clădire care a fost ridicată în anul 1902 după planurile arhitectului braşovean Moritz Wagner, în stilul neobaroc, pentru Asociaţia Meseriaşilor din Braşov.

SoNoRo Strings, SoNoRo Dreams este concertul de miercuri, 16 iulie, ora 20:00, la Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu – cel mai vechi monument de arhitectură din Brașov, fiind construit în 1223, în stil gotic timpuriu. Joi, 17 iulie, ora 19:00, From Saint Tropez to Rio în Cetatea Făgărașului, unde primele ştiri documentare care atestă existenţa cetăţii de piatră sunt din 1455, când este menţionat un „castelan”, iar în anul următor Iancu de Hunedoara, scriind braşovenilor, aminteşte de „cetatea noastră Făgăraş”.

Concertul Variațiunile inimii, de vineri 18 iulie, ora 19:00, este programat în Brukenhalle din Brașov – fosta reședință de vară a familiei Brukenthal din Șcheii Brașovului, un exemplu remarcabil al arhitecturii baroce transilvănene din secolul al XVIII-lea.

Festivalul se va încheia cu Musikland – Finale!, de sâmbătă, 19 iulie, ora 19:00, la Bastionul Țesătorilor – celebrul turn de apărare care a aparținut breslei țesătorilor de in, construit la începutul secolului XV, cu o arhitectură unică în sud-estul Europei.

Începând cu această ediție a festivalului SoNoRo Musikland, organizatorii îi așteaptă pe copii la concertele SoNoRo Kids și îi invită să descopere momente din viața de zi cu zi precum micul dejun alături de Mozart, ora de dans cu Tchaikovsky, cântatul în orchestră prin Simfonia Copiilor de Haydn, grădina zoologică prin Carnavalul Animalelor de Saint-Saëns și iubirea prin Für Elise de Beethoven.

Cele trei concerte pentru copii, programate în județul Brașov, vor avea loc la Meșendorf Gasthaus (joi, 10 iulie, ora 10:30), Viscri 125 (sâmbătă, 12 iulie, ora 10:30) și Forumul Democrat al Germanilor din Brașov (miercuri, 16 iulie, ora 11:00).

Accesul la concertele Festivalului SoNoRo Musikland este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare. Rezervările se fac pe https://musikland.sonoro.org/, în pagina dedicată fiecărui concert.

Accesul la concertele pentru copii se face fără rezervare.

Transport sustenabil către SoNoRo Musikland, cu UNESCO Bus

Spectatorii Festivalului SoNoRo Musikland pot ajunge la concertele din Colinele Transilvaniei cu ajutorul UNESCO Bus, primul serviciu de tip Hop-On, Hop-Off din mediul rural românesc. Partener de mobilitate sustenabilă, UNESCO Bus va opera curse speciale către spațiile din Copșa Mare, Meșendorf, Criț, Saschiz și Viscri, pe durata festivalului.Cei care își rezervă locurile la concertele SoNoRo Musikland pe site-ul Eventbook.ro, vor primi un cod de reducere de 50% pentru călătoria cu UNESCO Bus.

Opere de artă inspirate din viaţa Reginei Maria, expuse la Muzeul Național al Literaturii Române
Evenimente marți, 1 iulie 2025, 14:13

Opere de artă inspirate din viaţa Reginei Maria, expuse la Muzeul Național al Literaturii Române

Operele sunt realizate de artişti autohtoni. Reunind lucrări inspirate din viaţa şi activitatea Reginei Maria, expoziția ROYAL va putea...

Opere de artă inspirate din viaţa Reginei Maria, expuse la Muzeul Național al Literaturii Române
Soprana Angela Gheorghiu – 35 de ani de carieră internațională și un concert grandios, pe 7 septembrie, la Arenele Romane
Evenimente luni, 30 iunie 2025, 20:00

Soprana Angela Gheorghiu – 35 de ani de carieră internațională și un concert grandios, pe 7 septembrie, la Arenele Romane

Una dintre cele mai mari soprane ale tuturor timpurilor, Angela Gheorghiu, va urca pe scena de la Arenele Romane din București pe 7 septembrie...

Soprana Angela Gheorghiu – 35 de ani de carieră internațională și un concert grandios, pe 7 septembrie, la Arenele Romane
FITS 2025, încheiat cu un spectacol de lumini pe cerul Sibiului
Evenimente luni, 30 iunie 2025, 12:48

FITS 2025, încheiat cu un spectacol de lumini pe cerul Sibiului

Timp de 10 zile, maratonul cultural a programat peste 800 de evenimente. Cu un spectacol multimedia cu drone, lumini & muzică, cea de-a 32-a...

FITS 2025, încheiat cu un spectacol de lumini pe cerul Sibiului
Turneul de tenis Ion Țiriac Challenger, între 30 iunie și 6 iulie la Brașov
Evenimente luni, 30 iunie 2025, 10:00

Turneul de tenis Ion Țiriac Challenger, între 30 iunie și 6 iulie la Brașov

Turneul de tenis ATP Ion Țiriac Challenger începe astăzi. Pe zgura de la Baza Olimpia, între 30 iunie și 6 iulie, brașovenii vor vedea la lucru...

Turneul de tenis Ion Țiriac Challenger, între 30 iunie și 6 iulie la Brașov
Evenimente duminică, 29 iunie 2025, 23:03

Vara Dramaturgiei Românești: Caravana Teatrului Radiofonic, pe frecvențele Radio România Regional

Realizată cu sprijinul Teatrului Național Radiofonic, inuțiativa propune o incursiune în dramaturgia românească prin 30 de spectacole difuzate...

Vara Dramaturgiei Românești: Caravana Teatrului Radiofonic, pe frecvențele Radio România Regional
Evenimente duminică, 29 iunie 2025, 15:30

Expoziția „Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist”, la Palatul Culturii din Iași

Vizitatorii au prilejul să descopere o serie de martori arhitecturali ai istoriei recente și istorisirile din spatele zidurilor acestora. Muzeul de...

Expoziția „Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist”, la Palatul Culturii din Iași
Evenimente duminică, 29 iunie 2025, 13:30

BOTOȘANI: Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”

Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu” reunește ediția aceasta 20 de ansambluri și...

BOTOȘANI: Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”
Evenimente duminică, 29 iunie 2025, 11:30

Despre „sistem și antisistem”, la Festivalul de Film și Istorii Râșnov

Timp de 17 zile, în patru localități din județul Brașov vor avea loc numeroase dezbateri, concerte, teatru, expoziții și o școală de vară....

Despre „sistem și antisistem”, la Festivalul de Film și Istorii Râșnov