Festivalul Păturatei pe Crumpi, la Ciacova
Evenimentul gastronomic și cultural care readuce în prim-plan un preparat tradițional cu rădăcini adânci în Banatul de pustă: Păturata pe crumpi.

Articol de M P, 13 iunie 2025, 11:00
Sâmbătă, 14 iunie 2025, începând cu ora 12:00, Piața Cetății din Ciacova devine centrul unei adevărate revoluții culinare bănățene, prin organizarea Festivalului Păturatei pe Crumpi.
Evenimentul gastronomic și cultural readuce în prim-plan un preparat tradițional cu rădăcini adânci în Banatul de pustă: Păturata pe crumpi, relatează Radio România Reșița.
Evenimentul este organizat de Primăria Orașului Ciacova și Romana Rista, diplomat culinar și inițiator al proiectului „Zestre Culinară”.
Păturata, simbol al unității gastronomice bănățene
Vedeta festivalului este Păturata pe crumpi, o rețetă rară, păstrată de comunități rurale din Banatul românesc și cel sârbesc. Vor participa 35 de „Păturese” – gospodine din Ciacova, Ghilad, Cebza, Petroman, Macedonia, dar și din Serbia: Uzdin, Kovačica, Mesici, Vârșeț și Vladimirovaț. Toate vor găti live, timp de 6 ore.
Ciacova se redescoperă – tururi ghidate, patrimoniu și povești locale
Festivalul oferă acces în avanpremieră la Cula Turcească, recent restaurată, precum și tururi ghidate în oraș, coordonate de istoricul Bogdan Seculici. Se vizitează Casa scriitorului Dositei Obradovici, Biserici vechi, Podul Turcesc și alte repere ale multiculturalității locale.
Rezervările pentru tururi se fac prin e-mail la zestreculinara@gmail.com până pe 12 iunie, ora 12:00.
Educație și tradiție în centrul atenției
Elevi de la licee și școli din Timiș și Caraș-Severin vor participa la:
- Concursuri de compuneri și desene
- Întreceri în grai bănățean
- Expoziții tematice
Scena va găzdui program artistic susținut de ansambluri folclorice și interpreți îndrăgiți din Banat, precum:
Carmen Popovici Dumbravă, Maria Borșun Popescu, Toni Bagiu, Alina Rațiu, Lorena Tîrla, Anca Popa.
Gusturi autentice bănățene, într-un meniu de sărbătoare
Vizitatorii vor putea savura:
- Păturată pe crumpi (20–25 lei porția)
- Pleșcaviță bănățeană
- Pită de Pecica (IGP)
- Baklavale, beigli cu mac, pogăcele cu jumări
- Cârnați, mix grill, sarmale mari cât pumnul
- Pancove și prăjituri de casă
Program Festival – 14 iunie 2025 | Piața Cetății, Ciacova
12:00 – Start Festival
Demonstrații live de gătit cu 35 de păturese
Tururi ghidate ale orașului și Cula Turcească
Caricaturi live – Radu Clețiu
Concursuri pentru elevi și ateliere de identitate
Dezbateri pe tema diplomației culinare
17:30 – Spectacol folcloric bănățean
Intrarea este gratuită.