Ascultă Radio Vacanța Live

Festivalul „Ideo Ideis” începe, vineri, la Alexandria

Ediția 2023 se desfășoară sub îndemnul „Faci lumea să semene cu tine”.

Festivalul „Ideo Ideis” începe, vineri, la Alexandria
Foto: Facebook/Ideo Ideis

Articol de AP, 9 august 2023, 12:27 / actualizat: 10 august 2023, 12:33

Adolescenţi din 15 oraşe din ţară vor participa, în perioada 11 – 18 august, la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr ‘Ideo Ideis’, care se va desfăşura sub îndemnul „Faci lumea să semene cu tine”.

La ediţia din acest an a festivalului, au fost selectate trupele Brightside Drama (Bucureşti), Mircea Albulescu (Câmpina), Praf de Stele (Constanţa), Drama Club (Botoşani), Gong (Roman), Nobody’s Group (Bacău), A.C.T. (Bacău). Lor li se vor alătura 20 de adolescenţi selectaţi din opt oraşe din ţară în proiectul Experienţa Ideo Ideis.

Gala de deschidere a festivalului va avea loc vineri, de la ora 19:30, la Centrul Multifuncţional pentru Tineri. Evenimentul va da startul unui adevărat maraton de spectacole de teatru profesionist şi proiecţii de film, ateliere dedicate adolescenţilor din trupele selectate, expoziţii şi picturi pe ziduri, întâlniri cu artişti şi profesionişti care regândesc implicarea comunitară, dar şi activităţi şi spectacole de teatru pentru copii, organizate în aer liber, în Parcul Vedea.

După ceremonia de deschidere, de la ora 20:00, va fi prezentat spectacolul ‘Un basm urban’, o producţie a Teatrului Metropolis, în regia lui Norbert Boda, cu Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fülöp, Stella Cora, David Drugaru, Ştefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi şi Irina Sibef.

În cadrul festivalului sunt programate, de asemenea, spectacolele de teatru profesionist ‘Acrobaţii – 7 zile din viaţa unor profesori de ţară’, în regia lui David Schwartz, cu David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Octavian Voina; ‘Disco Regret’ în regia Irisz Kovacs, cu Ioana Abur, Cezar Antal şi Iosif Paştina şi ”NAUFRAGIAT!’ Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuşi)’ în regia lui Andrei Huţuleac, cu Nicholas Caţianis Jr., Ciprian Chiricheş, Blanca Doba şi Corina Borş.

În cea de-a doua jumătate a perioadei petrecute în Alexandria, timp în care vor locui, vor lucra şi vor repeta împreună, trupele de adolescenţi vor prezenta spectacolele de teatru cu care s-au înscris anul acesta la festival.

Pe 16 august, vor evolua LAB SQUAD – trupă formată din adolescenţi din Alexandria participanţi la atelierele de teatru din Laboratorul Ideo Ideis şi Praf de stele din Constanţa.

În aceeaşi zi este programată o reprezentaţie specială cu spectacolul realizat în cadrul Experienţa Ideo Ideis, urmată, la câteva ore, de o proiecţie a scurtmetrajului realizat în tabăra organizată în această vară la Predeal.

Pe 17 august, scena va aparţine celor de la Nobody’s Group (Bacău) şi Gong (Roman), iar pe 18 august vor juca cei de la A.C.T. (Bacău), Mircea Albulescu (Câmpina), Drama Club (Botoşani) şi Bightside Drama (Bucureşti).

În cadrul secţiunii POV:eşti şi invitaţi, trupele vor primi, zilnic, feedback, susţinere şi îndrumare din partea artiştilor care au acceptat anul acesta provocarea de a le deveni mentori: Pavel Bartoş, Andreea Grămoşteanu, Andreea Vasile, Maria Obretin, Judith State, Andrei Huţuleac, Bogdan Farcaş, Marin Grigore şi Ştefan Lupu.

Publicul din Alexandria va avea ocazia să-i cunoască şi să participe la discuţii cu tinerii în cadrul a două evenimente cu acces gratuit.

‘POV:eşti de vară’ – seria de întâlniri cu mentorii Ideo Ideis – va începe pe 16 august, de la ora 17:30, şi va continua pe 17 august, de la 16:30.

Seara povestitorilor, care asigură an de an doza de inspiraţie pentru participanţi şi comunitate, va fi o celebrare a aniversării primilor 18 ani de Ideo Ideis. Duminică, de la ora 20:00, Alex Ion şi Andreea Borţun, cofondatorii festivalului, vor rememora cel mai importante momente din istoria evenimentului, alături de Marcel Iureş, preşedinte onorific, şi Cătălin Ştefănescu.

Una dintre surprizele rezervate adolescenţilor din Alexandria va fi masterclass-ul susţinut luni, de la ora 20:00, de creatorul de conţinut Alex Zlăvog. În aceeaşi seară, de la 21:30, Alex Ştefănescu, artistul care semnează ilustraţia muzicală a spotului oficial Ideo Ideis, va concerta la Alexandria, iar Ada Milea şi Bobo Burlăcianu vor cânta în seara următoare.

În cadrul programului ‘Cinemateca Târzie’, după proiecţiile lungmetrajelor ‘Oameni de treabă’, ‘Tigru’ şi ‘Între revoluţii’, spectatorii vor intra în dialog cu regizorul Paul Negoescu, care semnează şi ‘Încă două lozuri’, proiectat sâmbătă seară, actorul Bogdan Tulbure şi scenarista Lavinia Branişte.

Copiii şi părinţii vor avea parte de un program al lor. Sâmbătă, de la ora 18:00, în Parcul Vedea, va fi prezentat spectacolul ‘Crina şi păpuşile vorbitoare’, iar duminică, de la aceeaşi oră, se va putea vedea ‘Cei trei purceluşi’. Luni, de la ora 10:00, este programat spectacolul ‘Castelul Vrăjitoarei’, iar de la 18:00, în Laborator, ‘Ora de Păpuşi’.

Ziua de marţi debutează la ora 10,00 cu o lansare de carte: ‘Poveşti cu paşi mici’. De la ora 11,00 va începe Atelierul de distracţie, urmat de o demonstraţie cu gheaţă carbonică.

Seara, de la 19,30, pe platoul ANAF, părinţii şi profesorii din Alexandria sunt invitaţi la o dezbatere pe tema educaţiei, pornind de la cartea ‘Alandalia’, de Zeno Daniel Şuştac, în lectura Corinei Moise.

În cadrul proiectului’ PIXEL. Comunităţi în focus’, unii dintre cei mai talentaţi şi cunoscuţi artişti stradali din România, Maria Zurbagiu, Sweet Damage Crew şi Wanda Hutira vor crea, în zilele de festival, picturi pe zidurile Colegiului Naţional ‘Alexandru Ioan Cuza’, Şcolii Gimnaziale ‘Alexandru Colfescu’ şi Şcolii Gimnaziale nr. 7.

FOTO: Facebook/Ideo Ideis

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă
Evenimente luni, 20 mai 2024, 15:00

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă

În parcarea Concordia Caransebeș, în perioada 24 – 26 mai veți avea parte de două zile pline de aventură, concerte, premii surpriză,...

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă
Bucharest Bonsai Show, în luna iunie
Evenimente luni, 20 mai 2024, 13:30

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie

Peste 80 de bonsai, dar și workshopuri interactive vă așteaptă în perioada 14 – 16 iunie la Bucharest Bonsai Show. A IV-a ediție a...

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie
Festivalul Internațional de Animație Gulliver, la Galați
Evenimente luni, 20 mai 2024, 08:34

Festivalul Internațional de Animație Gulliver, la Galați

Potrivit organizatorilor, programul include peste 20 de reprezentații remarcabile ale celor mai importante trupe de teatru din țară, alături de...

Festivalul Internațional de Animație Gulliver, la Galați
Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 19:30

Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov

Toți participanții vor primii tricou cu însemnele Zilei Olimpice, medalie și diplomă de participare, anunță Radio România Brașov FM. Pe 25...

Crosul Național – Ziua Olimpică, pe 25 mai, la Brașov
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 15:30

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran

„American Independent Film Festival”, ediția cu numărul opt, este organizat pentru prima oară în istoria festivalului la Castelul Bran,...

Festival de film, în premieră, la Castelul Bran
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 12:43

Festivalul Narciselor, în comuna hunedoreană Sălaşu de Sus

Localnicii povestesc că primele narcise ar fi fost aduse în zonă de un olandez, în jurul anului 1900. Festivalul Narciselor are loc, în acest...

Festivalul Narciselor, în comuna hunedoreană Sălaşu de Sus
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 09:30

BRAȘOV: Se deschide un nou sezon de tenis de câmp, la complexul sportiv Olimpia

Iubitorii sportului sunt așteptați începând de luni (20 mai), până în luna octombrie, să practice tenis de câmp pe cele cinci terenuri de...

BRAȘOV: Se deschide un nou sezon de tenis de câmp, la complexul sportiv Olimpia
Evenimente sâmbătă, 18 mai 2024, 13:00

BRAȘOV: 4 târguri volante, în următoarele două săptămâni

18, 25, 31 mai și 1 iunie sunt zilele în care brașovenii și turiștii sunt așteptați la târgurile volante, anunță Radio România Brașov...

BRAȘOV: 4 târguri volante, în următoarele două săptămâni