Ascultă Radio Vacanța Live

Festivalul Enescu 2023: Bucureştiul devine capitala muzicii clasice | VIDEO

Ajuns la a XXVI-a ediție, Festivalul Internaţional „George Enescu” se desfășoară sub tema „Generozitate prin muzică”.

Festivalul Enescu 2023: Bucureştiul devine capitala muzicii clasice | VIDEO
Foto: Andrei Gîndac/FestivalEnescu.ro

Articol de AP, 26 august 2023, 16:52 / actualizat: 1 septembrie 2023, 22:02

Bucureştiul devine, începând de duminică, capitala muzicii clasice.

Ajuns la a XXVI-a ediție, Festivalul Internaţional „George Enescu” se desfășoară sub tema „Generozitate prin muzică”.

Timp de 29 de zile, pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium şi Teatrul Odeon vor urca peste 3.500 de artişti invitaţi.

Programul oficial reunește concerte în şase săli, fiecare cu o tematică diferită, construită pentru specificul fiecărei săli şi al publicului, relatează Radio România Actualități.

Seria „Mari Orchestre ale Lumii” aduce 13 orchestre internaţionale şi trei din România pe scena de la Sala Palatului, într-un maraton muzical.

La Ateneul Român, publicul poate asculta cele mai cunoscute orchestre simfonice şi de cameră din lume.

Concertele de la miezul nopţii adună 11 propuneri de recitaluri, tot pe scena Ateneului Român.

Seria „Enescu şi Contemporanii Săi” se va desfăşura la Sala Auditorium şi surprinde relaţia pe care George Enescu o va avea cu alţi mari compozitori care i-au fost contemporani.

O serie nouă în acest an este cea de concerte pentru familii şi copii, patru spectacole tematice, care vor avea loc într-un spaţiu inclus în premieră în festival, Sala Majestic a Teatrului Odeon.

O altă secţiune importantă în programul din acest an este Piaţa Festivalului, care revine după o pauză de câţiva ani, cu o serie de concerte cu acces gratuit în Piaţa George Enescu.

Partener de tradiție, Radio România este coproducător al Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Radio România Muzical și Radio România Cultural vor transmite 60 dintre concertele incluse în programul ediției.

Director artistic al Festivalului “George Enescu”, Cristian Măcelaru a declarat, sâmbătă, că “balanţa” a fost cuvântul care i-a definit conceptul pentru ediţia din acest an, pentru că şi-a dorit ca publicul, cel obişnuit cu muzica clasică, dar şi cel care nu este obişnuit să asculte o operă, să poată înţelege ce se transmite prin muzică.

“Cuvântul care mi-a definit conceptul pentru anul acesta este o balanţă, o balanţă perfectă, pentru că e necesar ca festivalul să deschidă uşile unui public foarte larg şi e necesar ca festivalul să continue o tradiţie – a prezenta în România lucrări care nu s-au făcut, lucrări care nu s-au mai cântat. Dacă vă uitaţi în programul care există pentru anul acesta veţi descoperi această balanţă. Nu vreau să fie nici un festival care să elimine posibilitatea de a include în sala de concerte pe cei care nu sunt obişnuiţi să asculte o operă care nu s-a mai făcut sau care nu e cunoscută şi de aceea am vrut să aduc o balanţă în care să avem un spectru complet a ceea ce se prezintă. După cum vedeţi, operele care se prezintă în concert, care nu s-au mai făcut în România, sunt lucrări care sunt foarte, foarte greu de produs, foarte dificile. În primul rând mă gândesc la Ligeti (n.r. Gyorgy Ligeti) – “Le grand macabre”, care este o operă atât de incredibilă, dar o operă atât de dificil de produs şi un lucru care îmi doresc foarte mult să continue în tradiţia operelor din România – să fie încorporate în ceea ce se face tot mai des. Festivalul are menirea de a da o direcţie, nu de a fi singura entitate care să producă acest fel de opere”, a declarat Cristian Măcelaru în cadrul unei conferinţe de presă premergătoare deschiderii Festivalului “George Enescu”.

El a amintit şi de ideea concertelor pentru familii şi s-a arătat surprins de cât de populare sunt acestea.

“Cum s-a spus despre concertele pentru familii, care au devenit nişte concerte despre care s-a vorbit foarte mult, sincer să fiu nu ştiam că vor fi atât de populare şi atât de discutate, dar această idee mi s-a părut o idee esenţială, de a introduce muzica clasică, muzica frumoasă unei generaţii foarte tinere. E foarte important să creăm aceste ritualuri despre a crea o cultură. Cultura nu vine de la nimic, e necesară pentru a creşte, pentru a o sprijini şi festivalul întotdeauna a avut responsabilitatea de a crea iniţiative frumoase în viaţa culturală din România, iar eu mi-am dorit foarte mult să folosesc această platformă pentru a împinge înainte ideea de a crea o cultură mai profundă pentru toată lumea, care începe cu copiii. De aceea această serie de patru concerte care vor fi prezentate în fiecare duminică a festivalului, sunt concerte pe care eu le-am conceput pentru orchestre din România, cu dirijori tineri care vor dirija aceste concerte şi fiecare concert are o poveste spusă prin muzică în care cei care vor veni la concert vor reuşi să înveţe puţin despre orchestră, să descopere o muzică contemporană pentru copii şi să găsească frumuseţea în muzica clasică”, a mai spus directorul artistic al festivalului.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că şi-ar dori ca mottoul ediţiei din acest an a festivalului, “Generozitate prin muzică”, să caracterizeze nu doar desfăşurarea festivalului la un nivel grandios, ci “să caracterizeze şi interacţiunea dintre noi şi participarea la viaţa civică”.

“Una dintre priorităţile Festivalului Enescu este facilitarea accesului la cultură şi la muzică pentru un public cât mai divers şi cât mai numeros. Aceasta este şi o prioritate a mandatului meu de ministru şi îmi doresc să se regăsească nu doar în cadrul Festivalului Enescu, ci şi în alte evenimente finanţate şi susţinute de Ministerul Culturii. Doar aşa cred că vom ajunge să avem ca ţară, ca societate o dezvoltare sustenabilă de calitate. Dezvoltarea prin cultură este cea care poate să definească calitatea unei societăţi. (…) Festivalul George Enescu este cel mai prestigios ambasador cultural şi este, în acelaşi timp, şi un purtător de mesaj al valorilor noastre spirituale şi al capacităţii naţiunii noastre de a traversa momente dificile şi de a se ridica cu rezilienţă prin muzică şi prin puterea culturii”, a afirmat Raluca Turcan.

Turcan i-a oferit fostului director executiv al ARTEXIM, Mihai Constantinescu, Distincţia de Excelenţă şi Trofeul Ministerului Culturii, realizat de artistul Ioan Nemţoi, pentru activitatea desfăşurată în cadrul Festivalului “George Enescu”.

“Îmi face o deosebită plăcere să adresez sincere mulţumiri domnului Mihai Constantinescu, director executiv al ARTEXIM. Dincolo de mulţumirile excepţionale pentru cele 13 ediţii în care aţi fost director executiv, vreau să vă mulţumesc şi pentru modul în care aţi reuşit să redefiniţi Festivalul George Enescu după 1989 şi prin faptul că aţi adus nume interpretative de valoare să concerteze în Bucureşti, aţi reuşit practic să realizaţi preambulul succesului internaţional al festivalului şi de asemenea statutul de eveniment cultural de anvergură la nivel internaţional. Pentru aceste lucruri, dar şi pentru multe altele în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la promovarea artei culturii româneşti aş vrea să vă înmânez din partea Ministerului Culturii Distincţia de Excelenţă, alături de trofeul realizat de artistul Ioan Nemţoi”, a spus Raluca Turcan.

“Mulţumesc Ministerului Culturii, care în toţi aceşti 30-33 de ani a fost alături de Festivalul George Enescu. Nu sunt un om al vorbelor (…), mi-a plăcut întotdeauna să fac nişte lucruri şi lucrurile acestea s-au concretizat în Festivalul George Enescu. Îmi pare bine că echipa nouă s-a mobilizat să continue această tradiţie şi sunt sigur că prin ceea ce va face în continuare va duce festivalul la o cunoaştere şi mai mare a muzicii lui George Enescu, la o cunoaştere şi mai amplă a României. Şi sunt singur că toţi cei care vor munci, vor munci pentru festival aşa cum am muncit noi în cursul celor 30 de ani, din iubire, aşa cum a fost ultimul motto, pe care l-am avut în 2021”, a transmis Mihai Constantinescu.

Primarul Capitalei a afirmat că Festivalul Enescu “pune Bucureştiul şi România pe harta globală”.

“Trăim într-o societate în care există o confuzie de valori şi o căutare de valori şi Festivalul Enescu impune un standard”, a apreciat Nicuşor Dan.

Întrebat când va avea Bucureştiul o sală de concerte adecvată pentru mari concerte, primarul a răspuns că municipalitatea are în curs de elaborare un nou plan urbanistic general.

“Bucureştiului îi lipseşte o sală mai mare decât Sala Ateneului pentru muzică clasică. Municipalitatea este în curs de elaborare a noului plan urbanistic general. Planul urbanistic general va stabili un echilibru în dezvoltarea oraşului şi un echilibru în funcţiunile publice, de exemplu unde să fie sala polivalentă şi o locaţie pentru o mare sală de concerte este una din preocupările noastre de a identifica exact locaţia”, a susţinut primarul Capitalei.

„Pentru că este vorba despre sunet, Radio România este aici, de la începutul existenței acestui festival”, a declarat președintele Radioului Public, prezent la conferința de presă din ajunul deschiderii Festivalului Enescu.

„Cred că [Radio România] este singura instituție din cadrul organizatorilor care are trei componente. O componentă legată de prezența editorială, ce are rol de documentare și de promovare pentru că întreaga corporație Radio România prezintă în permanență Festivalul Enescu, în așa fel încât publicul să perceapă la adevărata sa valoare. Mai avem componenta de ordin artistic, prin orchestrele pe care noi le gestionăm. Mai există componenta administrativă, prin Sala Radio, un spațiu nu tocmai mic, de o mie de locuri în centrul Bucureștiului, care este din ce în ce mai atractiv. Și mai există componenta întregistrărilor, întreg festivalul este înregistrat, preluat și apoi transmis, o mare parte live. Faptul că această memorie culturală, împreună cu Radio România, la locul, este pusă la locul cuvenit este un merit al acestei instituții”, a precizat Răzvan Ioan Dincă.

„Misiunea pe care [angajații – n. red] Radio România Cultural și Radio România Muzical o au îi face să fie din ce în ce mai relevanți. Audiențele celor două canale au devenit relevante în ceea ce privește audiențele generale în media din România”, a adăugat președintele SRR.

Ca și la celelalte ediții, Editura Casa Radio va fi prezentă în perioada de desfășurare a Festivalului, 27 august – 24 septembrie 2023, prin standurile sale de la Sala Palatului, Ateneul Român și Sala Radio din București, contribuind la tema „Generozitate prin muzică” cu produsele sale oferite publicului meloman.

Multe dintre albumele Editurii Casa Radio aduc în prim-plan artiști și ansambluri prezente în edițiile Festivalului Enescu, precum dirijorii Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, pianistul Florian Mitrea sau Orchestra Națională Radio. Iar aceste albume vor fi aduse în fața publicului și în cadrul privilegiat al unor sesiuni de autografe oferite de muzicieni la finalul concertelor în care vor evolua.

Sesiunile de autografe se vor desfășura astfel: violoncelistul Andrei Ioniță – Sala Palatului, 4 septembrie; violonista Ioana Cristina Goicea – Sala Radio, 16 septembrie; pianistul Florian Mitrea – Sala Radio, 17 septembrie; dirijorul Cristian Mandeal – Sala Palatului, 19 septembrie; dirijorul Cristian Măcelaru – Sala Palatului, 21 și 22 august.

Totodată, Editura Casa Radio pregătește o serie de titluri muzicale ce vor apărea pe piață chiar în perioada de desfășurare a Festivalului, albume care se vor bucura, cu siguranță, de aprecierea unanimă, prin calitatea conținutului și a artiștilor de înalt nivel artistic prezentați: „Cvartetul Voces – Enescu, Bartók, Bentoiu”, un compact-disc aniversar cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate a reputatului ansamblu cameral, „George Enescu. Ioana Cristina Goicea – vioară, Andrei Ioniță – violoncel, Daria Tudor – pian”, un album cuprinzând trei importante creații camerale enesciene, înregistrări speciale realizate de artiști anul trecut la Sala Radio.

De asemenea, „Alexandru Tomescu, Sînziana Mircea – Beethoven, Brahms, Enescu”, un album ce imortalizează recitalul susținut de violonistul Alexandru Tomescu – apreciatul solist Radio România – împreună cu pianista Sînziana Mircea la Sala Radio, în noiembrie 2017, un extraordinar spectacol în care artiștii au prezentat lucrări-reper semnate Beethoven, Brahms și Enescu.

Destinații de weekend: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
Evenimente sâmbătă, 18 mai 2024, 09:00

Destinații de weekend: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

„Noaptea Muzeelor” revine în Bucureşti şi în ţară sâmbătă, la 18 mai, sub deviza „Muzeele, sustenabilitatea şi starea de...

Destinații de weekend: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
ORADEA: Tineri interpreți din 10 judeţe, la un festival-concurs de muzică populară
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 12:31

ORADEA: Tineri interpreți din 10 judeţe, la un festival-concurs de muzică populară

Festivalul-concurs naţional de muzică populară „Florica Ungur” va aduce pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, în data...

ORADEA: Tineri interpreți din 10 judeţe, la un festival-concurs de muzică populară
BUCUREȘTI: AstroFest revine în Parcul Crângași
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 12:00

BUCUREȘTI: AstroFest revine în Parcul Crângași

AstroFest, cel mai mare festival de ştiinţă, astronomie şi explorare a spaţiului din România, revine în Parcul Crângaşi, între 17 şi 18...

BUCUREȘTI: AstroFest revine în Parcul Crângași
BRAȘOV: Parada câinilor de companie
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 10:00

BRAȘOV: Parada câinilor de companie

În cadrul evenimentului, câinii vor purta accesorii vestimentare special create de Modarom, oferindu-le ocazia de a străluci în toată...

BRAȘOV: Parada câinilor de companie
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 08:30

Concursul de alergare EcoRun Moieciu va avea loc în weekend

Cei mai buni alergători sunt așteptați la Moieciu de Sus, scrie Radio România Brașov FM. Asociația Club Sportiv EcoRun, în colaborare...

Concursul de alergare EcoRun Moieciu va avea loc în weekend
Evenimente joi, 16 mai 2024, 22:01

CRAIOVA: Festivalul Internaţional Shakespeare, la start

Programul ediției include peste 350 de spectacole de teatru, concerte, parade, ateliere și lansări de carte. A 18-a ediţie a Festivalului...

CRAIOVA: Festivalul Internaţional Shakespeare, la start
Evenimente joi, 16 mai 2024, 16:30

Tradiţii gastronomice şi show-uri tradiţionale, în weekend, la Asian Food Fest

Tradiţii gastronomice şi culturale din 15 ţări asiatice vor fi prezentate, de vineri până duminică, la cea de-a patra ediţie a Asian Food...

Tradiţii gastronomice şi show-uri tradiţionale, în weekend, la Asian Food Fest
Evenimente joi, 16 mai 2024, 15:00

Festivalul Internațional de Teatru Idiș, între 28 și 31 mai

Teatrul Evreiesc de Stat organizează, în perioada 28 – 31 mai, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST. Pe...

Festivalul Internațional de Teatru Idiș, între 28 și 31 mai