Ascultă Radio Vacanța Live

Expoziție cu lucrări realizate în mai multe spitale de psihiatrie, vernisată la ARCUB – Hanul Gabroveni

Dr. Valentin-Veron Toma, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române, a avut ideea unei astfel de expoziţii pe vremea studenţiei, când făcea stagiul de psihiatrie la Spitalul Obregia, unde existau, la acea vreme, ateliere de pictură.

Expoziție cu lucrări realizate în mai multe spitale de psihiatrie, vernisată la ARCUB – Hanul Gabroveni
Foto: Radio Vacanța

Articol de AP, 25 august 2023, 10:07 / actualizat: 25 august 2023, 12:09

Reunind peste 200 de lucrări provenite din mai multe spitale de psihiatrie din ţară, expoziţia „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” a fost vernisată, joi, la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Este cincea ediţie a expoziţiei din ciclul ART IN/SANE, a declarat coordonatorul expoziţiei, dr. Valentin-Veron Toma, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române. Medicul a avut ideea unei astfel de expoziţii pe vremea studenţiei, când făcea stagiul de psihiatrie la Spitalul Obregia, unde existau, la acea vreme, ateliere de pictură.

„Se făcea terapie cu pacienţii de la spital şi profesorul [Aurel] Romila, care era şeful catedrei, ne îndruma să vedem cum lucrează pacienţii şi cum se desfăşoară programul de art terapie. La un moment dat, mi-am dat seama că s-a constituit o colecţie foarte frumoasă de astfel de tablouri care erau atunci expuse pe holurile spitalului, dar care nu erau vizibile din exterior, nimeni nu ştia, în afara studenţilor şi practicienilor, de existenţa acestor lucrări. Mai târziu, însă, am vizitat astfel de colecţii în spitale de psihiatrie, dar am văzut şi expoziţii în galerii publice, în galerii de artă consacrate şi mi-am dat seama că noi suntem puţin în urmă, adică avem un patrimoniu, avem colecţii, dar nu am reuşit să le extragem din mediul medical şi să le aducem publicului larg”, a spus dr. Valentin-Veron Toma.

Doctorul a amintit că prima expoziţie psihopatologică cu colecţii din mai multe spitale a fost organizată în 2019, la Biblioteca Academiei Române şi a fost urmată de „o dezbatere academică pe tema importanţei acestui patrimoniu”, de ce ar trebui adus în spaţiul public. „Şi am făcut referire la condiţia bolnavului psihic, la stigmatizare, la marginalitate, la această manieră în care încă îi excludem pe cei cu tulburări psihice”, a adăgat el.

Valentin-Veron Toma a adăugat că, potrivit celor mai recente studii, activităţile artistice sunt extrem de eficiente, modifică circuitele cerebrale, modifică comportamentul spre bine, dau o stare de linişte şi îi ajută pe pacienţi să treacă mai uşor peste efectele medicaţiei, să devină mai dinamici, mai doritori să se regăsească în spaţiul social.

Activităţile artistice ale bolnavilor nu se rezumă doar la pictură.

„Există o varietate de tehnici de art terapie, terapie prin arte vizuale, pictură, desen, sculptură, dans, meloterapie, teatru, participarea la programe de literatură, poezie, lecturi din romane sau nuvele, vizitarea unei expoziţii. Sunt foarte multe programe de intervenţii de tip cultural care sunt benefice şi unele dintre ele există şi la noi, dar nu există încă un program sistematic de terapie nonfarmacologică implementată pe scară largă. Există o tendinţă, un interes spontan al pacienţilor, unii dintre ei desenează chiar pe pereţii saloanelor, desenează pe orice suport găsesc, dar această activitate poate fi organizată în ateliere şi pot beneficia de un instructor cu care să poată să lucreze mai elaborat, să li se pună la dispoziţie resursele pe care le pot folosi să deseneze, să picteze, iar atunci calitatea lucrărilor pe care le produc este mult mai mare”, a punctat coordonatorul expoziţiei.

Doctorul a punctat că, în cadrul expoziţiei, se află şi lucrări care datează din anii ’60, perioadă în care erau programe de art terapie iar pacienţii „aveau o şedere mai lungă în spitale şi puteau reveni asupra lucrărilor”.

„Sunt lucrări elaborate, cu o compoziţie, cu anumită stilistică, o anumită gamă coloristică foarte bogată. Acum generaţiile mai noi de psihoterapeuţi folosesc altele tehnici, unele mai sumare, mai schiţate, dar esenţa este aceeaşi, exprimarea de sine a pacientului, libertatea aceea de a se cunoaşte pe sine prin artă şi de a comunica cu ceilalţi prin artă”, a subliniat dr. Valentin-Veron Toma.

În deschiderea evenimentului, jurnalista Ruxandra Săraru a amintit că expoziţia face parte dintr-un ciclu care a debutat în anul 2019, sub patronajul ştiinţific al Academiei Române.

Consilierul prezidenţial conf. dr. Diana Loreta Păun a apreciat faptul că o colaborare între lumea medicală şi lumea artistică a creat o astfel de expoziţie.

„Arta, ştim cu toţii, este o formă de comunicare extrem de complexă şi de profundă. Arta deschide o fereastră către lumea interioară a creatorului, de multe ori, vedeţi în cazul nostru, un pacient, dar în acelaşi timp ne face să înţelegem propriile trăiri, emoţii perspective şi percepţii. Cu atât mai mult această expoziţie aduce în plus problemele de sănătate mintală prin care cu toţii putem trece pe parcursul vieţii. Şi un alt punct nou pe care-l aduce în prim plan această expoziţie este cea a legăturii între oameni, pentru că, iată, arta stimulează dialogul, empatia, punţile de legătură dintre oameni”, a afirmat consilierul prezidenţial.

Academicianul Mircea Dumitru, vicepreşedintele Academiei Române, a afirmat că proiectul expoziţiei este unul în care stau alături doctori, medici psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, oameni de artă, care urmăresc un lucru extrem de important.

„Manifestarea artistică aici, prin formă, prin culoare, prin vibraţie a emoţiei şi a sentimentului, este ceea ce ne adună pe toţi, ceea ce ne include pe toţi. (…) Aici nu vernisăm o expoziţie oarecare, ci este o expoziţie care reprezintă lucrările unor oameni speciali, la care abia acum începem treptat să ne raportăm, să ne referim cu o terminologie adecvată”, a spus Mircea Dumitru.

În cadrul expoziţiei, este prezentat şi filmul documentar „Paradisul naivilor” în regia lui Copel Moscu.

Filmul încearcă să dezvăluie modurile misterioase prin care arta poate duce la mântuirea existenţială. Bolile incurabile, războiul, dizabilităţile fizice şi lipsa de libertate pot fi toate depăşite plătind preţul necesar. Personajele îşi găsesc propria cale de mântuire prin creaţie şi dând frumuseţea artei lor unei lumi nepăsătoare cu intenţia de a o purifica, se arată în descrierea peliculei.

Expoziţia „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Entuziart, Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Iamandescu” (Bălăceanca), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul de Psihiatrie „Voila” Câmpina, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Colecţia Prof. Dr. Constantin Enăchescu şi face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a artei psihopatologice, intitulat „ART IN/SANE” şi coordonat de Dr. Valentin-Veron Toma, în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

Potrivit organizatorilor, expoziţia „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” reprezintă o etapă preliminară dintr-un program mai amplu de colaborare internaţională în cadrul programului „Tartu 2024 – Capitală Europeană a Culturii”.

O serie de lucrări ale expoziţiei, selectate de istoricul de artă Eva Laantee Reintamm şi de directorul Kondas Centre (Viljandi, Estonia), Mari Vallikivi, vor fi incluse în proiectul Hidden Worlds Expanding, parte din Tartu 2024. Astfel, colecţia ART IN/SANE va intra într-un circuit internaţional, făcând vizibil patrimoniul cultural de artă psihopatologică din România, dar şi necesitatea unor politici publice coerente şi actuale, de sănătate mintală, precum şi a unor programe de îngrijire moderne incluzive.

Expoziţia poate fi vizitată până în 3 septembrie, de marţi până duminică, între orele 12:00-20:00.

Accesul este gratuit.

SIGHET: Expoziție record de păpuși și jucării
Evenimente luni, 4 decembrie 2023, 14:50

SIGHET: Expoziție record de păpuși și jucării

„Poveste de iarnă cu jucării și păpuși” este o expoziție record care face o scurtă incursiune în istoria păpușilor și a jucăriilor....

SIGHET: Expoziție record de păpuși și jucării
Noaptea porților deschise revine la Teatrul Național din Cluj
Evenimente luni, 4 decembrie 2023, 14:46

Noaptea porților deschise revine la Teatrul Național din Cluj

Noaptea porților deschise revine la Teatrul Național din Cluj-Napoca, sâmbătă, 9 decembrie. Începând cu ora 18:00 și până după miezul...

Noaptea porților deschise revine la Teatrul Național din Cluj
Concert de Crăciun al Corului Regal, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti
Evenimente luni, 4 decembrie 2023, 12:25

Concert de Crăciun al Corului Regal, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti

Corul Regal, ansamblu de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României şi decorat de către Majestatea Sa...

Concert de Crăciun al Corului Regal, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti
Târgul de Crăciun din Băile Felix, o sursă de bucurie
Evenimente duminică, 3 decembrie 2023, 18:43

Târgul de Crăciun din Băile Felix, o sursă de bucurie

În spiritul sărbătorilor de iarnă, Târgul de Crăciun din Băile Felix deschide porțile către o lume de magie și bucurie. Până pe 7...

Târgul de Crăciun din Băile Felix, o sursă de bucurie
Evenimente duminică, 3 decembrie 2023, 18:40

Festivalul „Noi umblăm a colinda”, la a XVII-a ediție

Evenimentul va debuta cu parada costumelor populare. Ajuns la a XVII-a ediție, festivalul „Noi umblăm a colinda” se va desfășura marți, 5...

Festivalul „Noi umblăm a colinda”, la a XVII-a ediție
Evenimente vineri, 1 decembrie 2023, 12:59

”Povestea încoronării” vine la Sighet de Ziua Națională

De ziua națională a României, vineri pe 1 Decembrie va fi vernisată expoziția ”Povestea încoronării” . O expoziție realizată de Muzeul...

”Povestea încoronării” vine la Sighet de Ziua Națională
Evenimente vineri, 1 decembrie 2023, 11:39

Concertul de Crăciun al Corului Regal, la Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif

Evenimentul va avea loc pe 11 decembrie, începând cu ora 20:00. Ansamblu de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele...

Concertul de Crăciun al Corului Regal, la Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif
Evenimente vineri, 1 decembrie 2023, 08:59

Ziua Națională a României, marcată și la Brașov

La ceremonialul organizat în centrul Brașovului vor participa pentru prima dată și militari din grupul de luptă din cadrul Forțelor Terestre...

Ziua Națională a României, marcată și la Brașov