Expoziţia vivantă „Flori de ie”, la Saschiz
Proiectul promovează patrimoniul imaterial şi valorile tradiţionale româneşti.
Articol de AP, 15 august 2023, 20:01 / actualizat: 16 august 2023, 9:36
În Turnul cu Ceas al Bisericii fortificate din Saschiz, marţi, a fost vernisată expoziţia vivantă “Flori de ie”, organizată în cadrul Taberei Internaţionale de Rezidenţe Artistice – “Legături” din proiectul cu acelaşi nume.
Proiectul, care promovează patrimoniul imaterial şi valorile tradiţionale româneşti, este implementat Centrul de Voluntariat Saschiz în parteneriat cu primăria comunei şi Universitatea de Arte Târgu Mureş.
Expoziţia-eveniment “Flori de ie” reunește exponate din colecţia brand-ului “Flori de ie” şi din colecţia personală a Cristinei Chiriac, prezentate vizitatorilor de actorii şi dansatorii participanţi ai Taberei “Legături”, în cadrul unui performance coregrafiat de Victor Daniel Pop.
“Vernisată în prezenţa doamnei Oana Zaharia, manager al Institutului Naţional al Patrimoniului, în calitate de keynote speaker, expoziţia vivantă “Flori de ie” se înscrie în seria de evenimentelor artistice dedicate comunităţii din Saschiz, organizate în cadrul Taberei Internaţionale de Rezidenţe Artistice – “Legături” din cadrul proiectului “Legături”, implementat de Centrul de Voluntariat Saschiz în parteneriat cu primăria din Comuna Saschiz, Mureş, şi Universitatea de Arte Târgu Mureş. Ne propunem ca prin această întâlnire să prezentăm membrilor comunităţii locale, artiştilor şi marelui public valoarea patrimonială a iei româneşti, precum şi posibilităţile de valorizare ale acestui simbol al culturii tradiţionale româneşti, prin crearea de produse de design vestimentar, care repun într-un context contemporan, coerent şi articulat, estetica şi simbolica ei”, se precizează pe pagina de Facebook a Taberei Internaţionale de Rezidenţe Artistice – “Legături”.
Potrivit organizatorilor, Cristina Chiriac este preşedinte fondator al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi al brand-ului “Flori de ie”, ipostaze în care conjugă în mod armonios toate valorile morale, personale şi profesionale după care se ghidează: familia, tradiţia, valori româneşti, antreprenoriat şi educaţie prin şi în sprijinul artei tradiţionale şi contemporane.
“Îmi doresc un viitor croit pe aspiraţiile acestei naţiuni, un viitor clădit pe punţile dintre noi şi nu pe ruinele indiferenţei noastre”, a precizat Cristina Chiriac. Tabăra “Legături” face parte din Proiectul “Legături”, implementat de Centrul de Voluntariat din Saschiz şi este finanţat de Uniunea Europeană – Următoarea Generaţie UE (NextGenerationEU), în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României: “Fonduri pentru România modernă şi reformată”.