Ascultă Radio Vacanța Live

Expoziția „Silent Art for Autism: Viziune fotografică asupra unei lumi unice”, la Muzeul de Artă Constanța

Expoziția aduce în prim-plan viziunea unică și sensibilitatea artistică a copiilor cu autism, oferind privitorilor o incursiune captivantă în lumea lor interioară.

silent art for autism

Articol de Anna Martina Piukovici, 1 aprilie 2024, 13:30

În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (WAAD) cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.

Campania Music for Autism, alături de Ameropa Grains, va marca această zi prin realizarea expoziției „Silent Art for Autism: Viziune fotografică asupra unei lumi unice”, marți 2 aprilie, ora 15.00, în cadrul Muzeului de Artă Constanța, în cadrul unui eveniment realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Consiliul Județean.

Potrivit Radio România Constanța, expoziția îndrăznește să aducă în prim-plan viziunea unică și sensibilitatea artistică a copiilor cu autism, oferind privitorilor o incursiune captivantă în lumea lor interioară. Fiecare fotografie este o mărturie a modului în care acești copii percep și interacționează cu mediul înconjurător, aducând în lumină nuanțe și detalii adesea trecute cu vederea de ceilalți.

Veți vedea:

• Texturi și Detalii: Fotografiile surprind adesea detaliile minore ale obiectelor sau ale mediului înconjurător, evidențiind sensibilitatea lor la texturi și modele.
• Culori și Contrast: Expresia creativă se manifestă și prin alegerile de culori și contrast, oferind o perspectivă unică asupra preferințelor vizuale ale copiilor cu autism.
• Comunicare Nonverbală: Fotografiile pot fi o formă de comunicare nonverbală puternică, oferind o fereastră către lumea interioară a copiilor cu autism și modul în care ei văd și simt lumea.
• Perspective Unice: Unele fotografii pot surprinde unghiuri neobișnuite sau perspective neașteptate, reflectând modul în care acești copii se apropie de lumea din jurul lor.

Expoziția nu doar aduce în atenție talentul artistic al copiilor cu autism, dar și încurajează empatia și înțelegerea față de experiența lor unică. Copiii impicați în proiect sunt beneficiari ai Centrelor Școlare pentru Educație Incluzivă din județul Constanța.

Metoda utilizată în cadrul acestui proiect este exprimarea prin fotografie – photovoice și constă în noutatea fotografiilor și a poveştilor realizate, în fiecare copil existând o dorinţă puternică de comunicare.

Prin intermediul fiecărei imagini, vă invităm să pătrundeți în lumea sensibilă și creativă a copiilor noștri, această formă de comunicare va fi la fel de bogată și convingătoare precum orice cuvinte ar putea fi.

De asemenea, Campania „Music for Autism” organizează, în luna aprilie, următoarele concerte caritabile:

  • Lupii lui Calancea, Club Doors, 05.04.2024, oră acces 20.30;
  • TAXI, Club Phoenix, 12.04.2024, oră acces 20.30;
  • Bere Gratis, Club Doors, 21.04.2024, ora acces 19.00.

Toate fondurile strânse se vor îndrepta către campania „Music for Autism”, prin care ne propunem demararea noilor proiecte din cadrul Centrelor Şcolare pentru Educaţie Incluzivă Constanţa (achiziţionarea unor materiale didactice necesare terapiilor copiilor cu dizabilităţi) și reabilitarea terenului de sport din cadrul CȘEI „Maria Montessori” Constanța.

Timp de 11 ani, nume mari din industria autohtonă de muzică rock-folk-pop s-au implicat pentru a duce la destinație scopul campaniei. “Music For Autism” a fost sprijinită prin concertele caritabile susținute de VAMA, Loredana Groza & Nadir, Vița de Vie, Cargo, Timpuri Noi, Berti Barbera & Nicu Patoi, Florin Chilian, Ada Milea, Desant, White Walls, Mihai Mărgineanu, Proconsul, Celelalte Cuvinte, Cargo, The R.O.C.K. (Tribute AC/DC), CTC, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Emeric Imre, The Model, Zdob și Zdub, Ionuț Micu & Adrian Naidin, Taxi, Phoenix, Provincialii, etc.

Campania „Music for Autism”, un proiect început în 2012 cu scopul de a sprijini copiii cu autism și alte dizabilități,  s-a bucurat încă de la început de succes, devenind astfel proiectul umanitar pe poziție fruntașă cu reușite nenumărate. Rolul campaniei este de a educa şi sensibiliza publicul la acest mesaj social care este foarte puternic: „autismul sau orice altă dizabilitate înseamnă – contact şi comunicare limitată cu alte persoane şi interes foarte restrâns”.

Beneficiarii Campaniei “Music for Autism” sunt:

  •  Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Maria Montessori“ Constanţa, prin inaugurarea sălii și grădinii de stimulare senzorială, beneficiarii fiind aproximativ 150 de copii diagnosticaţi cu deficienţă mintală, tulburări din spectrul autist, deficienţe asociate etc.
  •  Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Delfinul” Constanţa, prin inaugurarea sălii de stimulare senzorială, beneficiarii fiind aproximativ 200 de copii diagnosticați cu deficiență  mintală, tulburări din spectrul autist, deficiențe asociate etc.
  •  Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros” Constanţa prin realizarea unui  un mini laborator de patiserie-cofetărie conform standardelor U.E., cu scopul de a facilita integrarea  profesională şi socială, beneficiarii fiind elevii cu nevoi educative speciale din cadrul centrului, a unei săli de muzică pentru tinerii cu dizabilităţi, inaugurată în mai 2018 de către Viţa de Vie, Trooper şi Cristian Hrubaru, precum și școala outdoor Phoenix, inaugurată de Nicu Covaci (Phoenix) și Cargo, în mai 2023.
    Detalii se găsesc pe: https://www.facebook.com/MusicForAutismRomania/
CLUJ-NAPOCA: Jocul educațional Defactos, lansat la Târgul Gaudeamus Radio România | VIDEO
Evenimente duminică, 28 aprilie 2024, 11:30

CLUJ-NAPOCA: Jocul educațional Defactos, lansat la Târgul Gaudeamus Radio România | VIDEO

Evenimente din istoria României se regăsesc într-un joc interactiv, creat de o echipă de tineri. Caravana Gaudeamus Radio România a poposit, în...

CLUJ-NAPOCA: Jocul educațional Defactos, lansat la Târgul Gaudeamus Radio România | VIDEO
festivalul pastoritului la tulcea
Evenimente duminică, 28 aprilie 2024, 11:30

Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului, la Tulcea

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului se va desfășura în perioada 9-12 mai, la Tulcea. Festivalul...

Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului, la Tulcea
„…Escu”, premieră a Teatrului „Stela Popescu”
Evenimente duminică, 28 aprilie 2024, 09:25

„…Escu”, premieră a Teatrului „Stela Popescu”

Producția se joacă duminică, la Bucureşti, la Sala mică a Palatului Naţional al Copiilor. Îndrăgitul actor Pavel Bartoș joacă rolul titular...

„…Escu”, premieră a Teatrului „Stela Popescu”
Festivalul „Suflet de România”, pe Domeniul Regal de la Săvârșin | GALERIE FOTO
Evenimente sâmbătă, 27 aprilie 2024, 21:42

Festivalul „Suflet de România”, pe Domeniul Regal de la Săvârșin | GALERIE FOTO

Programul festivalului include ateliere cu meșteșugari iscusiți, un cinematograf în aer liber cu filme românești, dansuri populare, concerte,...

Festivalul „Suflet de România”, pe Domeniul Regal de la Săvârșin | GALERIE FOTO
Evenimente sâmbătă, 27 aprilie 2024, 15:30

Spectacolul „Farfuria” , premieră outdoor la Teatrul Masca

Teatrul Masca anunță primul spectacol outdoor, în Amfiteatru, la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14. „Farfuria” în regia lui Dragoș...

Spectacolul „Farfuria” , premieră outdoor la Teatrul Masca
Evenimente sâmbătă, 27 aprilie 2024, 11:30

Retroparada Primăverii revine în București

La cea mai mare reuniune de autovehicule istorice din țară vor fi prezentate autoturisme atestate istoric după standardele FIVA fabricate între...

Retroparada Primăverii revine în București
Evenimente sâmbătă, 27 aprilie 2024, 09:20

Vânătoare de ouă, ateliere și jocuri, în minivacanță la Dino Parc

Cei mici sunt așteptați la Dino Parc Râșnov în minivacanța de 1 Mai și Paște cu ateliere, jocuri, vânătoare de ouă și multe alte...

Vânătoare de ouă, ateliere și jocuri, în minivacanță la Dino Parc
Evenimente vineri, 26 aprilie 2024, 18:30

„T R I B A L”, un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, de la 19.00, Corul de Copii Radio vă invită la Sala Radio la un nou eveniment special: „T R I B A L”, un concept...

„T R I B A L”, un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio