Ascultă Radio Vacanța Live

Expoziția „Silent Art for Autism: Viziune fotografică asupra unei lumi unice”, la Muzeul de Artă Constanța

Expoziția aduce în prim-plan viziunea unică și sensibilitatea artistică a copiilor cu autism, oferind privitorilor o incursiune captivantă în lumea lor interioară.

silent art for autism

Articol de Anna Martina Piukovici, 1 aprilie 2024, 13:30

În fiecare an, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (WAAD) cu scopul de a sublinia necesitatea de a contribui la creșterea nivelului de informare privind această problemă de sănătate, a simptomelor și manifestărilor ei astfel încât persoanele care suferă de autism să fie integrate în sistemul educațional și social.

Campania Music for Autism, alături de Ameropa Grains, va marca această zi prin realizarea expoziției „Silent Art for Autism: Viziune fotografică asupra unei lumi unice”, marți 2 aprilie, ora 15.00, în cadrul Muzeului de Artă Constanța, în cadrul unui eveniment realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Consiliul Județean.

Potrivit Radio România Constanța, expoziția îndrăznește să aducă în prim-plan viziunea unică și sensibilitatea artistică a copiilor cu autism, oferind privitorilor o incursiune captivantă în lumea lor interioară. Fiecare fotografie este o mărturie a modului în care acești copii percep și interacționează cu mediul înconjurător, aducând în lumină nuanțe și detalii adesea trecute cu vederea de ceilalți.

Veți vedea:

• Texturi și Detalii: Fotografiile surprind adesea detaliile minore ale obiectelor sau ale mediului înconjurător, evidențiind sensibilitatea lor la texturi și modele.
• Culori și Contrast: Expresia creativă se manifestă și prin alegerile de culori și contrast, oferind o perspectivă unică asupra preferințelor vizuale ale copiilor cu autism.
• Comunicare Nonverbală: Fotografiile pot fi o formă de comunicare nonverbală puternică, oferind o fereastră către lumea interioară a copiilor cu autism și modul în care ei văd și simt lumea.
• Perspective Unice: Unele fotografii pot surprinde unghiuri neobișnuite sau perspective neașteptate, reflectând modul în care acești copii se apropie de lumea din jurul lor.

Expoziția nu doar aduce în atenție talentul artistic al copiilor cu autism, dar și încurajează empatia și înțelegerea față de experiența lor unică. Copiii impicați în proiect sunt beneficiari ai Centrelor Școlare pentru Educație Incluzivă din județul Constanța.

Metoda utilizată în cadrul acestui proiect este exprimarea prin fotografie – photovoice și constă în noutatea fotografiilor și a poveştilor realizate, în fiecare copil existând o dorinţă puternică de comunicare.

Prin intermediul fiecărei imagini, vă invităm să pătrundeți în lumea sensibilă și creativă a copiilor noștri, această formă de comunicare va fi la fel de bogată și convingătoare precum orice cuvinte ar putea fi.

De asemenea, Campania „Music for Autism” organizează, în luna aprilie, următoarele concerte caritabile:

  • Lupii lui Calancea, Club Doors, 05.04.2024, oră acces 20.30;
  • TAXI, Club Phoenix, 12.04.2024, oră acces 20.30;
  • Bere Gratis, Club Doors, 21.04.2024, ora acces 19.00.

Toate fondurile strânse se vor îndrepta către campania „Music for Autism”, prin care ne propunem demararea noilor proiecte din cadrul Centrelor Şcolare pentru Educaţie Incluzivă Constanţa (achiziţionarea unor materiale didactice necesare terapiilor copiilor cu dizabilităţi) și reabilitarea terenului de sport din cadrul CȘEI „Maria Montessori” Constanța.

Timp de 11 ani, nume mari din industria autohtonă de muzică rock-folk-pop s-au implicat pentru a duce la destinație scopul campaniei. “Music For Autism” a fost sprijinită prin concertele caritabile susținute de VAMA, Loredana Groza & Nadir, Vița de Vie, Cargo, Timpuri Noi, Berti Barbera & Nicu Patoi, Florin Chilian, Ada Milea, Desant, White Walls, Mihai Mărgineanu, Proconsul, Celelalte Cuvinte, Cargo, The R.O.C.K. (Tribute AC/DC), CTC, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Emeric Imre, The Model, Zdob și Zdub, Ionuț Micu & Adrian Naidin, Taxi, Phoenix, Provincialii, etc.

Campania „Music for Autism”, un proiect început în 2012 cu scopul de a sprijini copiii cu autism și alte dizabilități,  s-a bucurat încă de la început de succes, devenind astfel proiectul umanitar pe poziție fruntașă cu reușite nenumărate. Rolul campaniei este de a educa şi sensibiliza publicul la acest mesaj social care este foarte puternic: „autismul sau orice altă dizabilitate înseamnă – contact şi comunicare limitată cu alte persoane şi interes foarte restrâns”.

Beneficiarii Campaniei “Music for Autism” sunt:

  •  Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Maria Montessori“ Constanţa, prin inaugurarea sălii și grădinii de stimulare senzorială, beneficiarii fiind aproximativ 150 de copii diagnosticaţi cu deficienţă mintală, tulburări din spectrul autist, deficienţe asociate etc.
  •  Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Delfinul” Constanţa, prin inaugurarea sălii de stimulare senzorială, beneficiarii fiind aproximativ 200 de copii diagnosticați cu deficiență  mintală, tulburări din spectrul autist, deficiențe asociate etc.
  •  Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros” Constanţa prin realizarea unui  un mini laborator de patiserie-cofetărie conform standardelor U.E., cu scopul de a facilita integrarea  profesională şi socială, beneficiarii fiind elevii cu nevoi educative speciale din cadrul centrului, a unei săli de muzică pentru tinerii cu dizabilităţi, inaugurată în mai 2018 de către Viţa de Vie, Trooper şi Cristian Hrubaru, precum și școala outdoor Phoenix, inaugurată de Nicu Covaci (Phoenix) și Cargo, în mai 2023.
    Detalii se găsesc pe: https://www.facebook.com/MusicForAutismRomania/
IAȘI: „Ecce Homo” – o valoroasă lucrare a lui Tiţian, expusă la Muzeul Municipal
Evenimente marți, 23 aprilie 2024, 16:30

IAȘI: „Ecce Homo” – o valoroasă lucrare a lui Tiţian, expusă la Muzeul Municipal

Una dintre cele mai valoroase lucrări din lume „Ecce Homo” sau „Iată Omul”, realizată în 1560 de marele artist italian...

IAȘI: „Ecce Homo” – o valoroasă lucrare a lui Tiţian, expusă la Muzeul Municipal
Sarpele-Glycon-la-Roma
Evenimente marți, 23 aprilie 2024, 14:30

Şarpele Glykon, printre cele mai admirate piese în cadrul unei expoziţii de la Roma

Piesa dobrogeană Şarpele Glykon, unică în lume, face parte din tezaurul descoperit la Tomis, în Constanța, în anul 1962. Din cele peste o mie...

Şarpele Glykon, printre cele mai admirate piese în cadrul unei expoziţii de la Roma
plugarul expozitie rupea
Evenimente marți, 23 aprilie 2024, 13:30

„Plugarul, obicei agrar de primăvară”, expoziție la Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită joi, 25 aprilie, la vernisajul expoziției „Plugarul, obicei agrar de primăvară”. La Muzeul Etnografic...

„Plugarul, obicei agrar de primăvară”, expoziție la Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea
teatrul metropolis
Evenimente marți, 23 aprilie 2024, 12:30

”Iulia” și ”Părinți”, premiere la Teatrul Metropolis, în acest weekend

Teatrul  Metropolis anunță două noi producții ce vor avea premiera în acest weekend. Vineri, 26 aprilie 2024, începând cu ora 19:30, la Sala...

”Iulia” și ”Părinți”, premiere la Teatrul Metropolis, în acest weekend
Evenimente marți, 23 aprilie 2024, 11:30

Concert sub bagheta maestrului Radu Postăvaru, joi, la Filarmonica Brașov

Concertul de joi seară al Filarmonicii Brașov îl va avea ca solist pe pianistul brașovean Horia Mihail, care va cânta Mozart. Brașoveanul Horia...

Concert sub bagheta maestrului Radu Postăvaru, joi, la Filarmonica Brașov
Evenimente marți, 23 aprilie 2024, 10:30

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România Cluj-Napoca începe miercuri

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, pentru ediția cu numărul...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România Cluj-Napoca începe miercuri
Evenimente marți, 23 aprilie 2024, 08:30

Ziua internaţională a cărţii şi Ziua internaţională a limbii spaniole

Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes din Bucureşti vor celebra, astăzi, Ziua internaţională a limbii spaniole şi Ziua internaţională a...

Ziua internaţională a cărţii şi Ziua internaţională a limbii spaniole
Evenimente luni, 22 aprilie 2024, 17:30

Festival Mediteranean, de Florii, la Brașov

Evenimentul va avea loc pe promenada lacului Noua, în zilele de 26, 27 și 28 aprilie, anunță Radio România Brașov FM. Organizatorii anunță...

Festival Mediteranean, de Florii, la Brașov