Ascultă Radio Vacanța Live

Eforie Colorat, în extrasezon: 1 Metru Pătrat de Artă

Organizat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh, primăria Orașului Eforie, și Radef România Film, programul Eforie Colorat își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană.

Eforie Colorat, în extrasezon: 1 Metru Pătrat de Artă

Articol de AP, 12 iulie 2023, 10:43 / actualizat: 12 iulie 2023, 19:15

Eforie Colorat anunță începerea lucrărilor de renovare a fostei cabine de proiecție și a casei de bilete ale celui mai mare cinematograf în aer liber de la Marea Neagră.

Transformate în spații culturale, cele două încăperi amenajate vor găzdui programul Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă, reunind o suită de evenimente care-și așteaptă publicul și în extrasezon, pe întreaga durată a anului, notează Radio România Cultural.

Noile spații multifuncționale – care vor rămâne deschise în perioada iulie 2023 – iunie 2024 -, vor fi lansate sâmbătă, 15 iulie, de la ora 19:00, printr-o conferință la care vor participa reprezentanți ai agenției Europa Nostra, o federație pan-europeană reprezentând organizațiile cetățenilor care lucrează pentru protejarea patrimoniului cultural și natural al Europei.

Conferința va fi urmată de vernisajul instalației “Inflatable Concrete”, o lucrare in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării.

Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere sau acțiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a șterge barierele dintre artiști și mulțimi și granițele dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public.

Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă adaugă acestui program 12 filme europene – oferite de KineDok România și de Institutul Francez, alături de alte evenimente culturale, de la ateliere, expoziții și dezbateri, la concerte și seri de poezie. Seria va continua și în extrasezon, cu o suită de întâlniri menite să transforme Grădina Cinemascop într-un centru cultural permanent al orașului Eforie Sud.

Potrivit unei programări realizate pe o perioadă de un an, centrul va găzdui proiecții de film, dezbateri alături de artiști precum Reka și Darie Dup, Lia și Dan Perjovschi, Mugur Grosu și Lumi Mihai, sau instalații de artă contemporană, printre care One minute older, un proiect al Fundației 9, coordonat de Suzana
Dan.

Accesul la evenimentele incluse în acest program este liber. Mai multe informații despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum și pe paginile oficiale asociate.

Grădinile de vară de pe litoral își spun încă poveștile adunate în mai bine de 50 de ani de glorie.

Cel mai mare cinematograf în aer liber din suita stațiunilor de la Marea Neagră, cu cel mai mare ecran de proiecție, grădina Cinemascop din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1958 şi a rămas deschisă până în 2004, când a fost abandonată și, ulterior, complet uitată. Și-a păstrat identitatea până în ultimii săi ani de viață, găzduind neîntrerupt proiecții de film în aer liber. În Cinemascop a fost stins, într-o bună zi, proiectorul, la fel și reflectoarele, iar peste grădină s-a lăsat ani buni tăcerea. Liberă să-și revendice drepturile, natura a invadat apoi un teritoriu uitat, făcându-și loc prin dalele de beton cu fire de iarbă sau lăstari de copaci. Faimosul ecran de proiecție s-a rătăcit, cu timpul, printre frunze, iar scaunele și accesoriile de decor au pierit, devorate de cari sau mucegai. Grădina Cinemascop a ajuns o ruină în cei 15 ani în care nimeni nu i-a mai găsit vreun posibil sens.

Mai târziu, o echipă de tineri a scos tone de deșeuri din grădina de vară pustie, pentru a proiecta apoi primele filme, menite să-i redea acestui centru identitatea de odinioară. Demersul a început o dată cu lansarea Festivalului “Cinemascop”, proiect inițiat de Emil Cristian Ghiță și organizat, în anul 2018, de Centrul Ceh, alături de Primăria Eforie și Radef România Film.

Ulterior, au fost create noi oportunități de servicii culturale pentru public, dar și o nouă platformă de expunere pentru artiștii emergenți și pentru cei consacrați deopotrivă. Festivalul Eforie Colorat a transformat Grădina Cinemascop într-un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, în primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc.

După câteva etape de igienizare, anulacesta, organizatorii anunță primele renovări și transformarea încăperilor reabilitate în centru cultural comunitar. Un punct de întâlnire care va rămâne deschis pe toată durata anului.

“Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă este un pas în avans către obiectivele generale pe care ni le-am propus cu trei ani în urmă, și anume consolidarea ecosistemului cultural local și dezvoltarea unei infrastructuri artistice într-o zonă cu deficit. Vizăm reducerea decalajului de acces la cultură specific comunităților din orașele mici și cooptarea oamenilor în demersuri educaționale, știind că acestea sporesc coeziunea grupurilor și sentimentul de bunăstare colectivă. Am găsit soluții pentru reabilitarea unor spații simbolice, încăperi importante din componența Grădini Cinemascop, cum ar fi cabina de proiecție și fosta casă de bilete. Reconvertim aceste zone cândva strict utilitare în spații culturale și le vom ține deschise pe tot parcursul anului, printr-o programare pe care o considerăm relevantă. Una dintre încăperi devine galerie de artă, iar cealaltă va fi centrul permanent de întâlnire, adecvat lunilor de iarnă. Ne este alături în acest demers și Liceul Carmen Sylva, care va găzdui o succesiune de evenimente menite să le dezvolte tinerilor creativitatea și să consolideze relația lor cu arta. Totodată, susținem și promovăm responsabilitatea față de mediu, implicarea comunității în activități ecologice sau consolidarea unor valori comunitare, cum ar fi incluziunea, diversitatea și toleranța. Toate promovate și educate prin mijloace artistice”, transmite Asociația Forumul Artelor Vizuale, inițiatoare a acestui program.

Prin satelitul său – E T A J on Wheels, galeria bucureșteană E T A J artist-run Space se mută, în perioada verii, în incinta grădinii de vară din Eforie Sud cu “Inflatable Concrete” — o instalație in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării. Intitulată ironic Memorialul Saltelei, expoziția lui Mircea Modreanu conține un amestec de amintiri personale inedite, cărora li se adaugă fragmente întipărite în memoria colectivă — materializate ad hoc într-o serie de lucrări pe suport de beton, de dimensiuni variate.

Instalația semnalează poluarea fizică, generată de supraconsumul de mase plastice folosite în fabricarea colacilor, saltelelor, aripioarelor, vestelor, rățuștelor și altor nenumărate corpuri gonflabile (utile relaxării și distracției, dar dăunătoare omului și mediului înoconjurător). Pe de altă parte, atrage atenția asupra poluării vizuale: peisajul de la malul mării se preface într-o paradă ridicolă de elemente stridente, și cromatic, și formal. Expoziția ne trimite înapoi în timp, invitând privitorul la reconectarea cu lumea magică în care copilul interior se poate bucura, din nou, de inocența clipelor petrecute pe litoral, scrijelind în nisip, căutând fericirea în scoici fusiforme care (îi) șoptesc secretele vieții. Desenele, aparent naive, sunt transpuneri ale interesului său față de memorie și copilărie, într-un soi de artfeacte care par a fi descoperite pe plajă, acompaniate de râsete de copii și sunetul valurilor. Figurile sunt realizate întocmai de copii, ajust ate ca dimensiunepentru fiecare lucrare în parte, apoi armonizate în culori blânde”, declară
Călina Coman, curator.

“Etaj on Wheels a fost, dincolo de „orașele mari” (București, Cluj, Iași) și în orășele precum Răcari unde am organizat la domeniul Ghica proiectul Exploring – Art & Nature, în cadrul programului Rendez-Vous Aux Jardins, și da, la Eforie în ultimii trei ani, din 2020, grație Eforie Colorat. Inițiativa de a aduce publicul mai aproape de arta contemporană – prin amplasarea galeriei în incinta grădinii Cinemascop – este un demers care poate servi ca model de bune practici în zone cu acces limitat la evenimente culturale, artistice. Nu cred că mă înșel când spun că s-a conturat, treptat, o relație între comunitatea locală și evenimentele de acest gen care se desfășoară acolo”, spune Mircea Modreanu, artist, curator și galerist.

Proiectul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente culturale, găzduite, pe toată durata verii (3 iulie – 10 septembrie), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud. 1 Metru Pătrat de Artă îmbogățește oferta estivală cu încă 12 filme, producții europene pe teme comunitare, care vor fi urmate de dezbateri moderate de diverse categorii de experți, artiști sau lideri de opinie din domenii relevante.

Potrivit unei programări extinse pe perioada unui an, până în luna iunie 2024, centrul va găzdui ateliere creative, grupuri de lectură, întâlniri cu artiști precum Reka și Darie Dup, Lia și Dan Perjovschi, Mugur Grosu și Lumi Mihai. De asemenea, va fi inițiator al unor acțiuni de ecologizare sau de cunoaștere a eco-sistemului local. Evenimentele din această serie au rolul de a promova cultura europeană, incluziunea, diversitatea și toleranța prin dezvoltarea de competențe sociale, civice și interculturale, gândire critică și alfabetizare media.


PROGRAMUL MULTIANUAL 1 METRU PĂTRAT DE ARTĂ:

Centrul cultural Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă va funcționa pe toată perioada anului în Eforie Sud.

Potrivit programărilor inițiale, principalele repere în perioada iunie 2023 – iunie 2024 sunt:


● Artist Talks | Intervenții artistice | Invitați: Reka Dup, Darie Dup, Lia Perjovschi,
Dan Perjovschi, Alina Chiciudean, Mugur Grosu, Lumi Mihai, Suzana Dan, Raluca
Paraschiv, Iuliana Dumitru, Ana Maria Stroie, printre alții.
● Performance-uri muzicale și ecologice
● Vernisaje și expoziții de artă contemporană | Noua galerie 1MP de Artă
● Proiecții de film europene ce promovează incluziunea, diversitatea și toleranța
● Spectacole de teatru
● Instalații ecologice | “Punga cu pungi”, în cadrul campaniei 1 Minute Older
● Ateliere creative de olărit, autoetnografie, foto, video sau amprentare

Eforie Colorat a fost lansat în anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat atât turiștilor și membrilor comunității locale, cât și comunității artistice sau grupurilor de ecologie la nivel național. Cu toții au la dispoziție, anual, o serie de rezidențe creative și educative la Eforie Sud.

Organizat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh, primăria Orașului Eforie, și Radef România Film, programul Eforie Colorat își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană. Festivalul reunește comunitatea artistică, decidenții din administrațiile locale și centrale, alături de grupurile activiste, într-un efort comun de a formula soluții actuale de reabilitare, pentru a-i oferi stațiunii Eforie Sud o alternativă în oferta culturală și o nouă șansă de dezvoltare.

FOTO: Frenziforia 2022/Eforie Colorat

Atelierele Bubu, la Opera Comică pentru Copii
Evenimente miercuri, 4 octombrie 2023, 11:11

Atelierele Bubu, la Opera Comică pentru Copii

Opera Comică pentru Copii lanseazăun program educațional copiilor cu vârste cuprinse între 0-3 ani. Meloterapie, kinetoterapie, ateliere...

Atelierele Bubu, la Opera Comică pentru Copii
Food Truck Festival revine în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova
Evenimente miercuri, 4 octombrie 2023, 10:28

Food Truck Festival revine în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova

Timp de patru zile, centrul oraşului va fi din nou gazda a zeci de food truck-uri. Food Truck Festival revine în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova,...

Food Truck Festival revine în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova
Spectacolul „Novecento”, la Iași
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 20:09

Spectacolul „Novecento”, la Iași

Piesa spune povestea unui copil abandonat la naştere pe vasul transatlantic Virginian şi adoptat de echipaj. Spectacolul „Novecento” de...

Spectacolul „Novecento”, la Iași
“ÎNCEPUTURI. FINALURI. La UNA”: Expoziţia studenților și absolvenților Universității Naționale de Arte București, la Muzeul de Artă din Constanţa
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 16:52

“ÎNCEPUTURI. FINALURI. La UNA”: Expoziţia studenților și absolvenților Universității Naționale de Arte București, la Muzeul de Artă din Constanţa

Ştiri online - Radio...

“ÎNCEPUTURI. FINALURI. La UNA”: Expoziţia studenților și absolvenților Universității Naționale de Arte București, la Muzeul de Artă din Constanţa
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 16:39

Premieră la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța. “Povestea degețelului poznaș” va aduce în prim-plan drumul inițiatic al unei fetițe năzdrăvane

Se fac ultimele repetiții la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța înaintea premierei spectacolului „Povestea...

Premieră la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” din Constanța. “Povestea degețelului poznaș” va aduce în prim-plan drumul inițiatic al unei fetițe năzdrăvane
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 14:11

Spectacolul de balet „Don Quijote”, pe scena Operei ieșene

Dirijor este maestrul Adrian Morar. Legendarele personaje din „Don Quijote” vor urca pe scena Operei Naționale Române Iași duminică,...

Spectacolul de balet „Don Quijote”, pe scena Operei ieșene
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 11:21

Noua stagiune a ONB începe cu un program de titluri consacrate din repertoriul românesc și universal

În programul primei săptămâni, a lunii octombrie, regăsim pe scena Operei din București dipticul format din baletul „La Piață” de Mihail...

Noua stagiune a ONB începe cu un program de titluri consacrate din repertoriul românesc și universal
Evenimente marți, 3 octombrie 2023, 10:36

CRAIOVA: Concursul Național de Poezie TRADEM, în desfășurare

Concursul Național de Poezie TRADEM, ediția a XLV-a 2023, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” este în desfășurare și se va...

CRAIOVA: Concursul Național de Poezie TRADEM, în desfășurare