Ascultă Radio Vacanța Live

Dirijorul Christopher Ward și violonistul Liviu Prunaru, la Sala Radio

În cadrul unui proiect inițiat la început de an de Orchestra Națională Radio, veți avea șansa de a aplauda în 2025, pe scena Sălii Radio, câțiva mari violoniști născuți în România și extrem de apreciați în străinătate, în ipostaza de concert-maestru al unor celebre orchestre europene, dar și ca soliști.

Dirijorul Christopher Ward și violonistul Liviu Prunaru, la Sala Radio

Articol de M P, 20 februarie 2025, 08:30

Vineri, 21 februarie, de la ora 19:00, invitatul Orchestrei Naționale Radio este cunoscutul violonist Liviu Prunaru, remarcat pe plan internațional drept concert-maestru al uneia dintre cele mai bine cotate orchestre simfonice din lume: Royal Concertgebouw Amsterdam.

Ca solist, a evoluat alături de Concertgebouw Amsterdam, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Națională a Belgiei, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra Simfonică din Mississippi ș.a.

De această dată, Liviu Prunaru va interpreta la București o partitură mai rar cântată în lume: Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră, semnat de compozitorul german Max Bruch.

Creația a fost dedicată unui celebru violonist al vremii: Joseph Joachim, care a și interpretat solistic lucrarea la premiera de la Dusseldorf (31 mai 1891).

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta unui alt invitat special: dirijorul britanic Christopher Ward, director muzical al Teatrului și Orchestrei Simfonice din Aachen (Germania), din 2018.

În calitate de dirijor invitat, a evoluat la Staatsoper Hamburg, Deutsche Oper am Rhein, Opera din Graz, Salzburger Landestheater, Teatrul Național din Praga, Teatrul Național Slovac, Teatrul din Bremen ș.a.

De asemenea, a dirijat premiere mondiale la Festivalul Internațional de Muzică Primăvara de la Praga și la Festivalul de Vară de la Bregenz, iar în 2019 a preluat premiera mondială a operei Babylon de Jörg Widmann, înlocuindu-l pe Daniel Barenboim la Staatsoper Unter den Linden, Berlin.

La casele de discuri Naxos și Capriccio a înregistrat o serie de CD-uri foarte apreciate, cu mai multe nominalizări la premiile Opus Klassik.

Seara se va deschide cu Verdi – uvertura operei Forța destinului și se va încheia cu lucrarea lui Richard Strauss – Aus Italien, lucrare inspirată de o vacanță a compozitorului pe tărâm italian, acesta transpunând în muzică impresiile sale de călătorie din Roma, Bologna, Napoli, Sorrento, Salerno și Capri.

Liviu Prunaru a obținut recunoașterea internațională la cele mai prestigioase concursuri internaționale de vioară din lume. A fost premiat, în 1997, cu medalia de aur la Concursul Internațional de vioară Dong-A din Coreea, este medaliat cu argint al Concursului internațional de vioară Indianapolis – SUA (1998), a obținut medalia de argint la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles (1993), este medaliat cu aur la Rodolfo Lipizer International Violin Competition din Italia și medaliat cu aur la Concursul Internațional de vioară R. Molinari din Elveția, printre multe altele.

Și-a făcut debutul la New York, cu Juilliard Symphony la Lincoln Center, după ce a obținut marele premiu la Juilliard Mendelssohn Competition.

De asemenea, în 1999, a câștigat marele premiu la E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto Competition, ceea ce a dus la spectacole cu Aspen Young Artists Orchestra.

Născut la Craiova, Liviu Prunaru a început studiul viorii la vârsta de 6 ani. Apoi, în 1990, a fost invitat de marele violonistul Alberto Lysy să studieze cu acesta la renumita Academie Menuhin din Gstaad, Elveția. Și-a finalizat studiile cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat activ și la cursuri de măiestrie cu Itzhak Perlman.

În septembrie 2006, după 14 ani de activitate didactică la Academia Menuhin, Liviu Prunaru a devenit concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam (poziție ocupată în perioada 2008-2024), ansamblu care a primit, în 2008, pentru prima dată, titlul de cea mai bună orchestră din lume.

În octombrie 2010, un alt moment important din cariera sa l-a reprezentat acceptarea poziției de director muzical al Academiei Internaționale de Muzică Menuhin din Elveția, continuând astfel tradiția maeștrilor săi, Yehudi Menuhin și Alberto Lysy.

Pe lângă activitatea didactică și cea de concertmaestru, Liviu Prunaru are o activitate solistică foarte activă în Asia, America și Europa, susține numeroase recitaluri și înregistrează aproape în fiecare an. În România, participă la turneul extraordinar Duelul viorilor (Stradivari VS Guarneri), alături de violinistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00).

Programul casei de bilete, pe www.salaradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro.

Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 14:00

Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” pornește într-o călătorie muzicală memorabilă în Kazahstan. În perioada 2–12...

Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025
Lavanda Fest revine la Brașov
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 08:30

Lavanda Fest revine la Brașov

Între 1 și 4 mai, vizitatorii Lavanda Fest Brașov vor putea descoperi o gamă variată de produse și delicii pe bază de lavandă. Pentru al...

Lavanda Fest revine la Brașov
Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 00:33

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător

Filmul regizat de Bogdan Mureşanu și-a adjudecat 9 statuete în total. „Anul Nou care n-a fost” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la Gala...

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător
Festivalul Filmului European ajunge și la Brașov
Evenimente marți, 29 aprilie 2025, 14:00

Festivalul Filmului European ajunge și la Brașov

Festivalul Filmului European aduce la Brașov, între 9 și 11 mai, proiecții în premieră națională și filme premiate internațional. Ediția...

Festivalul Filmului European ajunge și la Brașov
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 17:00

„Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez”, la Târgu Mureș 

La Târgu-Mureș veți putea vedea o expoziție spectaculoasă – „Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat...

„Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez”, la Târgu Mureș 
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 15:30

Dinozaurii revin la Craiova: O aventură imersivă în epoca preistorică

MINA Pop-up Craiova lansează pe 10 mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”,...

Dinozaurii revin la Craiova: O aventură imersivă în epoca preistorică
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 14:00

SpaceFEST se întoarce la București, între 9 și 11 mai

Campusul POLITEHNICII București va deveni epicentrul unui festival fascinant ce aduce împreună pasionații de astronomie, tehnologie și...

SpaceFEST se întoarce la București, între 9 și 11 mai
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 12:30

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema ‘Maeștri și Capodopere’ va avea loc în perioada 2 iulie...

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român