Destinații de weekend: sfârșit de săptămână în București și în țară!
Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași.

Articol de Marian Stoica, 16 mai 2025, 15:29
Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șaptelea din România. Astfel, Romanian Creative Week, prin Ordinul nr. 2688/13.03.2025 al Ministerului Culturii, se alătură celorlalte șase proiecte culturale de interes și importanță națională sau internațională din țară: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalul Național de teatru (FNT), Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Astra Film, Art Safari și Salonul Internațional de Carte Bookfest.
Desfășurat pe parcursul a 12 zile, ediția aniversară a RCW reunește un program, cu aproximativ 500 de evenimente și peste 1.000 de participanți: artiști, scriitori, designeri, arhitecți, antreprenori culturali și inovatori din România și din străinătate. Agenda multidisciplinară aduce în prim-plan idei emergente, colaborări transfrontaliere și perspective asupra viitorului industriilor creative. Evenimentul este împărțit pe opt piloni – Arts, Content Creation, Creative Entrepreneurship, Design, Education, Innovation & Digital, New Media și Sustainability & Creative communities.
O premieră pentru această ediție este reprezentată de secțiunea Educație, în cadrul căreia nume sonore din cultura românească vor susține, în perioada 14-17 mai, Conferințele Creativității. Invitații din acest an sunt: Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Radu Vancu, Ioana Nicolaie, Vasile Bănescu, Alexandru Călinescu, Nicu Gravriluță, Cătălin Hopulele.
Printre invitații renumiți care se vor afla la Iași se numără și scenograful Adrian Damian, recunoscut pentru creațiile inovatoare și spectaculoase, care semnează designul secțiunii de Teatru din cadrul ACT – arthouse cinema & theatre, și Jesús Carmona, ‘A fenómeno’ al flamenco-ului mondial, unul dintre cei mai renumiți dansatori de flamenco din lume, care aduce spectacolul ‘Dansul Bestiilor’ în cadrul HazarDance, alături de muzicianul multidisciplinar Manu Masaedo.
Evenimentul Noaptea Muzeelor, ajuns la cea de-a XXI-a ediție, are loc în peste 70 de muzee din București și din țară, în data de 17 mai. (https://www.muzee.org/):
– Muzeul Național de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’ din București invită la o ediție specială a Nopții Europene a Muzeelor 2025, sâmbătă, 17 mai 2025, între orele 17:00 – 23:00. Programul include expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor în curtea muzeului, proiecții de film oferite de Digi World, momente artistice susținute de două coruri ale Liceului Teoretic ‘Marin Preda’ și observații astronomice în parteneriat cu echipa astROmania. În cadrul acestui eveniment, accesul publicului în expoziția permanentă a Muzeului va fi gratuit. (sursa: https://antipa.ro/)
– Muzeul Național al Hărților din București este deschis sâmbătă, 17 mai, între orele 12:00-22:00, cu intrare liberă. (sursa: https://www.muzeulhartilor.ro/)
– Muzeul Geologic Național, aflat în inima Capitalei, își deschide porțile larg pentru publicul larg sâmbătă, 17 mai, între orele 10:00 și 21:00. (https://www.facebook.com/noapteamuzeelor)
– Muzeul ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad este deschis între orele 19:00-24:00. Intrarea este liberă, conform unui comunicat al Muzeului.
– Tot cu intrare gratuită, este deschis Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, între orele 12:00-24:00. (https://www.facebook.com/noapteamuzeelor)
– Și Muzeul Național ‘George Enescu‘ – Casa memorială ‘George Enescu’ din Sinaia își deschide porțile la 17 mai, în intervalul orar 10:00-18:00. (https://www.facebook.com/noapteamuzeelor).
– Complexul Muxeal Arad – Palatul Cultural Arad are program special între orele 12:00-01:00. (https://www.facebook.com/noapteamuzeelor)
– Muzeul de Etnografie Brașov, prin Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului și Muzeul Etnografic ‘Gheorghe Cernea’ Rupea, au program special între orele 18:00-24:00. (https://www.facebook.com/noapteamuzeelor etc
Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor.