Ascultă Radio Vacanța Live

CLUJ-NAPOCA: Maratonul Bach, la cea de-a treia ediție

Intrarea la concerte va fi gratuită.

CLUJ-NAPOCA: Maratonul Bach, la cea de-a treia ediție

Articol de AP, 19 martie 2024, 14:46

Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va găzdui, joi, cea de-a treia ediție a Maratonului Bach.

Intrarea la concerte va fi gratuită, relatează Radio România Cluj.

Eveniment de înaltă ținută artistică, având un caracter interconfesional și interetnic, Maratonul Bach va debuta la ora 10:00 cu un concert de orgă susținut de Ferencz-Zorgel Szilvia.

Timp de mai bine de 10 ore, seria de concerte va aduce în fața publicului un repertoriu larg și divers din creația compozitorului, în interpretarea a peste 35 de artiști din țară și străinătate.

Publicul se va putea bucura de măestria unor artiști precum Arno Kerkhof (orgă), Maria Petrescu (oboi), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Duffner Melinda (mezzosoprană), György Róbert Vilmos (bas), Filip Ignác (flauto traverso), Strings IN connectiON – Cătălin Crețu (multimedia) și Csendes László (vioară), Kostyák Előd (violoncel), Oláh Mátyás (violoncel), Réman Zoltán (saxofon), Réman Gergely Bálint (țambal), Luca Pulbere (pian), Oláh Boglárka Eszter (pian), Amalia Erdős (clavecin) și Erich Türk (orgă / clavecin).

În acest an, programul de piese instrumentale și de muzică de cameră este gândit astfel încât să includă și câteva surprize. Mai exact, variațiunile Goldberg, scrise inițial pentru clavecin, vor fi auzite într-o transcripție neobișnuită pentru saxofon, țambal și violoncel.

Apoi, pentru prima dată într-un context audiovizual contemporan, ansamblul Strings IN connectiON va interpreta o versiune multimedia a Sonatei nr. 3 pentru vioară solo și a melodiei coralei Komm Heiliger Geist, Herre Gott, a explicat Horváth Zoltán, organizatorul evenimentului.

Concertul de închidere al Maratonului va începe la ora 19:00 și va fi unul vocal-simfonic alcătuit din cantatele maestrului baroc, și un concert pentru oboi și orchestră.

Scopul prioritar al evenimentului este de a prezenta moștenirea muzicală și spirituală a marelui maestru baroc de religie luterană și, în același timp, de a implica tânăra generație în actul artistic. În vederea atingerii acestui scop au fost stabilite parteneriate cu cele mai importante instituții de învățământ muzical din oraș: Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj.

Unicitatea Maratonului Bach este dată și de faptul că în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca vor fi prezente toate cele trei instrumente muzicale cu claviatură adecvate interpretării muzicii lui Bach, anume orga, pianul și clavecinul.

Construirea acestui monument istoric, care combină elemente în stil baroc târziu și neoclasic, a fost finalizată în 1826. Orga sa cu trei manuale a fost construită de firma Walcker din Ludwigsburg și a fost sfințită în 1913.

În timpul restaurării complete a bisericii, în perioada 2018–2021, orga a fost renovată integral, fiind construit și cel de-al treilea manual.

Orga pneumatică restaurată a devenit astfel cea mai remarcabilă orgă de concert din Cluj. Mai mult de atât, datorită acusticii sale, Biserica Pietati este un spațiu adecvat și muzicii de cameră.

Intrarea la concerte este gratuită pe tot parcursul zilei, însă organizatorii primesc donații pentru salvarea și restaurarea orgii baroce din Chirpăr (județul Sibiu). Această orgă cu un manual și 10 registre este unul dintre ultimele instrumente existente construite de maestrul constructor de orgi Johannes Hahn (1712–1783). Acest lucru justifică salvarea ei atât din motive de conservare a patrimoniului, cât și din motive profesionale ale construcției de orgi.

Din cauza depopulării congregației luterane săsești din Chirpăr și a stării periculoase în care se află biserica de acolo, Parohia Evanghelică-Luterană din Cluj și-a asumat preluarea și conservarea instrumentului. Orga a fost demontată și depozitată în siguranță, în anul 2022, sub îndrumarea restauratorului și maestrului constructor de orgi Magyar Árpád, instrumentul a fost transportat la atelierul de construcție de orgi din Hărman.

După restaurare, parohia din Cluj dorește să mute instrumentul în Biserica Pietati, urmând să fie sfințit anul viitor, în cadrul Maratonului Bach. Costul total al lucrărilor de salvare și restaurare este de 65.000 de euro (325.000 de lei), din care lipsește suma de 50.000 de euro (250.000 de lei). Donațiile se pot face pe toată durata Maratonului Bach prin achiziționarea unor așa-numite „bilete de cărămidă”.

Concertele vor putea fi urmărite în direct pe pagina de Facebook a Maratonului Bach, transmisiunea fiind asigurată de studenții Institutului Maghiar de Film și Media din cadrul UBB.

BRAȘOV: Sărbători Pascale, la Centrul Cultural Reduta
Evenimente duminică, 21 aprilie 2024, 11:30

BRAȘOV: Sărbători Pascale, la Centrul Cultural Reduta

Centrul Cultural Reduta ne invită, în perioada 24 – 26 aprilie, la evenimentele dedicate Sărbătorilor Pascale și la atelierele creatorilor...

BRAȘOV: Sărbători Pascale, la Centrul Cultural Reduta
hoinar carnaval
Evenimente sâmbătă, 20 aprilie 2024, 19:30

Hoinar Festival aduce 4 spectacole-incursiune la București

Evenimentul reunește 15 artiști de talie internațională care vor susține 4 spectacole-incursiune, pe scenele Teatrului ACT și Ateneului Român....

Hoinar Festival aduce 4 spectacole-incursiune la București
medic de 10 km
Evenimente sâmbătă, 20 aprilie 2024, 17:30

Medicii clujeni aleargă pentru o cauză caritabilă

Cea de-a 3-a ediție a Crosului Caritabil Medic de 10 km va avea loc în 19 mai, la Cluj-Napoca. Evenimentul s-a născut din două dorințe: pe de o...

Medicii clujeni aleargă pentru o cauză caritabilă
festivalul alutus
Evenimente sâmbătă, 20 aprilie 2024, 15:30

Festivalul „Alutus ’22” va avea loc la Slatina

Mircea Baniciu, Andrei Păunescu, Dan Vană, Grupul Om Bun, Tic Petroșel & Gașca, Trupa Alutus, Vanghele Gogu, Jaquelin Crăciun vor concerta...

Festivalul „Alutus ’22” va avea loc la Slatina
Evenimente sâmbătă, 20 aprilie 2024, 14:41

Recital și lansare a albumului de debut Maryliss, la Radio România Reșița | VIDEO

Prin cele 12 piese incluse, discul explorează sonorități și influențe diferite. Maryliss și trupa sa și-au lansat, sâmbătă, albumul de...

Recital și lansare a albumului de debut Maryliss, la Radio România Reșița | VIDEO
Evenimente sâmbătă, 20 aprilie 2024, 11:30

„Casa Bernardei Alba”, pe scena Teatrului de Stat Constanța

Spectacolul „Casa Bernardei Alba” revine după 50 de ani pe scena Teatrului de Stat Constanța. Avanpremiera spectacolului „Casa Bernardei...

„Casa Bernardei Alba”, pe scena Teatrului de Stat Constanța
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 18:30

Destinații de weekend: Sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

A 47-a ediţie a expoziţiei internaţionale dendro-floricole „Simfonia Lalelelor” are loc în perioada 19-21 aprilie, în Parcul Lunca...

Destinații de weekend: Sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
Evenimente vineri, 19 aprilie 2024, 17:30

Expoziţii de armament şi ceremonii militare, de Ziua Forţelor Terestre Române

Expoziţii de armament şi ceremonii militare vor avea loc de sâmbătă până marţi, când este celebrată Ziua Forţelor Terestre Române,...

Expoziţii de armament şi ceremonii militare, de Ziua Forţelor Terestre Române