Ascultă Radio Vacanța Live

CLUJ-NAPOCA: Jocul educațional Defactos, lansat la Târgul Gaudeamus Radio România | VIDEO

Evenimente din istoria României se regăsesc într-un joc interactiv, creat de o echipă de tineri.

CLUJ-NAPOCA: Jocul educațional Defactos, lansat la Târgul Gaudeamus Radio România | VIDEO
Foto: Facebook | Radu Lăzăriciu

Articol de AP, 28 aprilie 2024, 11:30

Caravana Gaudeamus Radio România a poposit, în această săptămână, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Accesul publicului la zecile de standuri este liber.

Sâmbătă, a fost lansat jocul educațional Defactos.

Evenimente din istoria României se regăsesc în acest joc interactiv, creat de o echipă de tineri entuziaști.

„Ideea creării acestui joc nu a fost un moment de tip evrika, adică nu mi-a venit ideea peste noapte, nu m-a lovit inspirația și am știut exact ce am de făcut. A fost ca un bulgăre de zăpadă, care s-a tot rostogolit de-a lungul anilor și s-a concretizat, anul trecut, în acest produs.

Cred că primul factor care a contribuit la crearea jocului a fost locul în care eu am copilărit și anume Hunedoara, la periferie, într-o zonă de case, dar în apropierea unui castel, Castelul Huniazilor.

Dimineața, când ieșeam afară să bat mingea, vedeam Castelul Huniazilor. Cu imaginața mea de copil, acolo îmi imaginam mereu regi, regine, balauri, tot felul de bătălii și războaie și cred că de atunci a început pasiunea mea pentru istorie.

Eu am copilărit în anii 90. Ca orice oraș mic, am avut o deschidere către vest treptată, dar pas cu pas, noutățile au ajuns și la noi, în Hunedoara”, a povestit Radu Lăzăriciu, unul dintre creatorii jocului.

„Când eram mic și cumpăram de la magazin gumă de mestecat sau diverse dulciuri, primeam diverse cartonașe, tot felul de jocuri ale copilăriei materializate. În clasa a 7-a, eu și colegii mei am început să fim pasionați sau interesați de un desen numit Naruto, cu niște ninja care aveau mișcări speciale, se băteau între ei și noi, ca băieți, încercam să-i copiem. Am vrut să ne facem un joc al nostru, iar un prieten al cărui tată avea o tipografie, a luat poze de pe internet, a adăugat o mică descriere, le-am înfoliat, le-a printat și ne-am ales cu cartonașe cu jocul respectiv. Am început să ne jucăm!

Nu știam noi pe atunci de drepturi de autor, dar nici nu era nevoie. Ultimul eveniment care cred că m-a impactat în crearea acestui joc a fost școala însăși (…)

Tehnicile de predare sau de prezentare a informației erau destul de plictisitoare sau destul de monotone pentru mine. Imaginația mereu îmi zbura în timpul orelor și voiam tehnici mai interactive de a învăța materialele respective. Urmând diverse cursuri precum pedagogia sau predând în fața unor elevi, mi-am dat seama că avem nevoie, în învățământ românesc, de a prezenta informația într-o formă mult mai amuzantă, mult mai interactivă, mult mai prezentă și mult mai socială, element cu element. Lucrurile s-au aliniat foarte bine anul trecut și, împreună cu o mână de oameni, am pus bazele proiectului Defactos. Practic e un joc educațional prin care învățăm istoria României într-o manieră foarte interactivă, amuzantă, în care ne amintim de poveștile din copilărie, dar și de lecțiile de la școală”, a adăugat tânărul.

„Am tot încercat împreună cu prietenii mei să ne gândim la un nume cool, un nume care să reprezinte România, dar totuși să reprezinte și esența jocului. Și atunci ne-am uitat în dicționarul de limbă latină și am găsit cuvântul de facto care înseamnă despre fapte și am zis că reprezintă în totalitate jocul nostru despre fapte, despre faptele României. Odată ce am avut numele, ne-au trebuit evenimentele istorice unde bineînțeles am apelat la prietenul meu Romeo, specialist în istorie, la profesorul meu de istorie, domnul Ioan Cursan și, pas cu pas, prin manualele de istorie, am cules evenimentele relevante și informația a fost împărțită în diverse categorii.

Pentru a reprezenta informația într-o manieră captivantă pentru elevi și studenți, și nu numai, am avut nevoie de un artist. Am dat de un artist clujean, Vlad Mureșan, care ne-a pus la viață sau ne-a însuflețit diverse evenimente din istoria României domnitori, bătălii, păci și armistiții, construirea de evenimente ș.a.m.d”, a mai spus Radu Lăzăriciu.

Defactos se joacă într-o manieră simplistă.

„Fiecare jucător primește 5 cartonașe și în mijloc punem un element pivot. Punem un eveniment în mijlocul spațiului de joacă, iar următorul jucător își alege un eveniment și decide dacă a avut loc înainte sau după evenimentul respectiv, stânga sau dreapta. Luăm prima decizie!

Dacă evenimentul este corect, primim un punct câștigător, iar dacă nu decarătăm cartea.

Următorul jucător are o misiune mult mai dificilă. Are de ales între trei intervale disponibile și în funcție de decizia pe care o o ia, jocul crește în dificultate sau nu. Atunci când acumulăm șase jetoane din trei categorii diferite, jocul este câștigat. Tehnica de joc nu-i foarte dificilă, e destul de palpabil și direct pentru toată lumea. Însă trebuie să ne gândim atât logic să ne uităm la poze și să luăm decizia corectă”, a explicat creatorul jocului, care conține 150 de evenimente istorice, împărțit în șase categorii, anume început sau final de domnii, războaie, păci, epoci istorice și evenimente administrative.

Defactos va avea o continuare.

„Am decis să începem cu istoria României, fiind țara în care noi trăim, deoarece am găsit atât de multe evenimente (…) De asemenea, dorim să extindem această serie de jocuri extinzându-le la istorie universală, istoria Europei. Avantajul este că putem combina cărțile din aceste pachete diverse și putem crește în dificultate.

E foarte interesant să știm ce s-a întâmplat în istoria noastră, să le ordonăm cronologic, dar cum ne raportăm la evenimentele externe, să colerăm aceste evenimente și să înțelegem un fir narativ al întregii Europe”, a punctat Radu Lăzăriciu.

Moment de vârf al vieții culturale din această zonă a țării de peste două decenii, Târgul de Carte Gaudeamus Radio România aduce în fața publicului clujean o ofertă bogată și diversificată de carte, jocuri educative și muzică.

Trâgul are și o variantă online, astfel încât noutățile editoriale, ofertele speciale și surprizele pregătite de participanți cu acest prilej putând fi accesibile și iubitorilor de carte care nu vor putea ajunge la ediția de la Cluj-Napoca.

Concerte, expoziții, evenimente sportive, la Zilele Constanței
Evenimente duminică, 12 mai 2024, 13:30

Concerte, expoziții, evenimente sportive, la Zilele Constanței

Zilele Constanței vor fi sărbătorite anul acesta începând de pe 17 mai până pe 21 mai, când îi cinstim pe Sfinții Împarați Constantin și...

Concerte, expoziții, evenimente sportive, la Zilele Constanței
Iași: Lansare de album – Concert extraordinar Bogdan Ota, 18 mai
Evenimente duminică, 12 mai 2024, 11:30

Iași: Lansare de album – Concert extraordinar Bogdan Ota, 18 mai

După 8 ani de concerte, recitaluri și producție media în SUA, Bogdan Ota s-a reîntors în țară și va lansa al patrulea album. Pianistul și...

Iași: Lansare de album – Concert extraordinar Bogdan Ota, 18 mai
Concert SoNoRo Conac, la Casa Balș din Iași
Evenimente duminică, 12 mai 2024, 09:30

Concert SoNoRo Conac, la Casa Balș din Iași

Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa Balș din Iași, pentru un concert care va avea loc luni, 20 mai 2024, de la ora 19:00. Concertul va fi...

Concert SoNoRo Conac, la Casa Balș din Iași
Festivalul „Din comoara satului” ajunge la ediția a XVI-a
Evenimente sâmbătă, 11 mai 2024, 17:30

Festivalul „Din comoara satului” ajunge la ediția a XVI-a

Înscrieri pentru Festivalul „Din comoara satului”, ce va avea loc pe Scena de Vară a Casei de Cultură Ghiroda, Timiș, se fac până vineri,...

Festivalul „Din comoara satului” ajunge la ediția a XVI-a
Evenimente sâmbătă, 11 mai 2024, 15:30

Concert de gală: închiderea Festivalului Internațional „CellEAST”

Miercuri, 15 mai 2024 (de la 19:00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la Sala Radio la un eveniment special: concertul de închidere a...

Concert de gală: închiderea Festivalului Internațional „CellEAST”
Evenimente sâmbătă, 11 mai 2024, 13:30

VÂLCEA: Vernisajul expoziției de pictură „Exercițiu de admirație”

Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea vă invită în data de 14 mai, de la ora 11,00, la Vernisajul expoziției de pictură...

VÂLCEA: Vernisajul expoziției de pictură „Exercițiu de admirație”
Evenimente sâmbătă, 11 mai 2024, 11:30

Târg de bijuterie contemporană la București

Designeri din întreaga lume aduc colecții excepționale la Târgul internațional de bijuterie contemporană AUTOR de la București. Cea de-a 21-a...

Târg de bijuterie contemporană la București
Evenimente vineri, 10 mai 2024, 19:30

GORJ: Începe Rhabon Fest la Târgu Jiu, cu tabere antice, lupte de gladiatori, târg de sclavi şi concerte

160 de reenactori echipaţi în soldaţi romani şi geto-daci vor defila, vineri seara, cu torţe, pe centrul pietonal din Târgu Jiu, ca preambul al...

GORJ: Începe Rhabon Fest la Târgu Jiu, cu tabere antice, lupte de gladiatori, târg de sclavi şi concerte