Evenimente

Centenarul Corneliu Diaconovici, la Muzeul Banatului Montan din Reșița

Published by
Valentina Adam

Joi, 9 noiembrie, ora 12.00, la Muzeul Banatului Montan Reşiţa va avea loc un eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a publicistului bănăţean Corneliu Diaconovici (18 februarie 1859, Bocșa Montană – 17 august 1923, Reşiţa).

De numele său se leagă coordonarea Enciclopediei Române, prima publicaţie de acest fel din România, sub auspiciile Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română (ASTRA).

În cadrul manifestării va avea loc vernisajul expoziţiei ASTRA 160, precum şi lansarea volumelor „Diaconovici”- autor Gheorghe Jurma și „Uzina de Fier și Oțel Reșița” – autor Petru Broșteanu.

Expoziția ASTRA 160, organizată la Muzeul Banatului Montan din Reșița, este deschisă publicului, în perioada 9-30 noiembrie 2023, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 9:00-17:00.

Expoziţia a fost organizată de Biblioteca ASTRA cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și a Bibliotecii acesteia, în anul 2021. Contribuția marilor personalități artistice care au militat pentru dezvoltarea culturală a spațiului transilvănean și emanciparea socială a românilor este adusă în atenția publicului prin intermediul documentelor, al imaginilor și textelor prezentate.

Expoziția cuprinde elemente originale cu valoare de patrimoniu care ilustrează momente semnificative din istoria Asociațiunii ASTRA și a Bibliotecii acesteia: documente legate de contextul istoric, manuscrise semnate de personalități importante ale culturii române, cărți de valoare inestimabilă, obiecte care au aparținut marilor astriști.

În cadrul expoziției, se regăsește Enciclopedia Română, operă fundamentală a Asociațiunii și prima lucrare științifică de acest gen din sud-estul Europei. Apreciată drept cea mai cuprinzătoare publicație editată sub auspiciile Astrei, lucrarea a apărut în trei volume (1898, 1900, 1904), sub coordonarea publicistului bănăţean Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI și director al revistei „Transilvania”. Realizarea ei a fost susținută benevol de membri ai Academiei Române, cu implicarea a numeroși colaboratori, reprezentanți ai elitei culturale, dar și din sfera economică, medicală, militară, religioasă, diplomatică. Cercetătorii români au considerat-o „cea mai trainică, mai de valoare și mai cunoscută publicului larg lucrare a Astrei”, fiind în același timp „opera care i-a adus celebritatea lui Diaconovici.” Conținutul celor trei volume ale Enciclopediei Române este disponibil în variantă digitală pentru publicul larg și poate fi consultat on-line gratuit.

Expoziția ASTRA 160 valorifică fondul documentar păstrat în Colecțiile speciale ale instituției, fiind expuse fișe ale Enciclopediei Române, aflate în format manuscris și elaborate de Corneliu Diaconovici.

Vizitatorii expoziției vor avea prilejul de a admira o serie de documente cu valoare de patrimoniu din colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu: carte românească veche, carte străină veche, manuscrise, piese de iconografie, cartografie și ex-libris-uri. Dintre acestea menționăm: Statutele Asociațiunii (1861), Albumul cu vederi din Expoziția etnografică organizată la inaugurarea Muzeului Asociațiunii (1905), un Calendar realizat la Sibiu în 1793.

„ASTRA 160 celebrează nu doar cultura spațiului transilvănean în care și-au desfășurat activitatea marii astriști, ci și preocupările acestora de a valorifica istoria, tradițiile și patrimoniul cultural al românilor ardeleni. Expoziția reprezintă o invitație adresată tuturor celor interesați de a lua contact cu o parte din memoria locurilor în care trăim și de a accesa istoria celei mai întâlnite forme instituționalizate de cultură. Itinerarea expoziției va oferi posibilitatea unui public larg de a cerceta și înțelege aspecte care țin de istoria și cultura noastră”, transmite dr. Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene.

Expoziția este curatoriată de către dr. Bogdan Andriescu, Șef Serviciu Cercetare Științifică în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, prezentări publice fiind organizate anterior la Muzeul Național Cotroceni și la Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” din Vâlcea. Albumul care însoțește expoziția reflectă istoria și moștenirea culturală ale uneia dintre cele mai vechi biblioteci publice din România.

Recent Posts

GORJ: Începe Rhabon Fest la Târgu Jiu, cu tabere antice, lupte de gladiatori, târg de sclavi şi concerte

160 de reenactori echipaţi în soldaţi romani şi geto-daci vor defila, vineri seara, cu torţe,…

54 de minute ago

Prezența olandezului Joost Klein în finala Eurovision 2024, incertă

Artistul a fost implicat, în culisele concursului, într-un incident investigat de EBU. Prezența reprezentantului Olandei…

2 ore ago

Destinații de weekend: Sfârşit de săptămână, la Bucureşti şi în ţară

Începând cu 10 mai şi până la 17 mai, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"…

2 ore ago

LUGOJ: Simfonia Florilor celebrează identitatea culturală

Piața J. C. Drăgan se va transforma, între 17 și 19 mai, într-un un loc…

3 ore ago

Băile Tuşnad vor avea, în premieră națională, containere anti-urs

Săptămâna viitoare vor fi amplasate în staţiune mai multe astfel de recipiente pentru deşeuri, care…

4 ore ago

IAȘI: Prezentare și discuție filosofică „Parsifal, arhetipul cavalerului”

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” Iași, vă invită…

5 ore ago

This website uses cookies.