Ascultă Radio Vacanța Live

BUCUREȘTI: Art Safari Love Edition cucerește toate generațiile

Evenimentul rămâne deschis până pe 10 septembrie.

BUCUREȘTI: Art Safari Love Edition cucerește toate generațiile

Articol de Mihaela Ioniță, 21 iulie 2023, 09:57

Art Safari Love Edition transformă vizita la muzeu într-o experiență cool, pe placul Generației Z, îmbinând educația și cultura cu activitățile recreative.  

În Centrul Vechi al Capitalei, poți descoperi povești de dragoste de la National Portrait Gallery, Londra, un maestru al artei românești pus în lumină printr-o scenografie modernă, dar și un important artist postmodernist și artă contemporană așa cum nu s-a mai văzut, alături de instalații în fața cărora este greu să nu îți faci un selfie.

Toate sunt inspirate din tema centrală a acestei ediții, anume Dragostea.

Art Safari se poate vizita și noaptea, în fiecare vineri și sâmbătă, de la 22:00, printr-o altfel de experiență de petrecere a timpului liber: tururi ghidate în toate expozițiile și prosecco.

„Arta trebuie să ne bucure, aceasta a fost viziunea noastră de la început. Art Safari Love Edition este o explozie de veselie, o oază de frumos în inima orașului. Găzduim o expoziție de la National Portrait Gallery, Londra, care emoționează prin povești de dragoste. Este o bucurie să expunem la București un Andy Warhol și un David Hockney, dacă ar fi să enumerăm doar două din cele 100 de capodopere de la NPG aflate acum pe Lipscani.

Descoperim frumusețea artei românești clasice cu toate simțurile. Scenograful Cosmin Florea a transformat expoziția dedicată lui Constantin Artachino într-o grădină cu crini, într-un colț de Românie orientală, inspirat de influențele din opera maestrului Constantin Artachino (1870-1954).

În continuare, descoperim un alt artist român mai puțin cunoscut, reprezentant al Postmodernismului, Ion Alin Gheorghiu (1929-2001). Pânze de mari dimensiuni, abstracte, sculpturi, plus o parte din atelierul artistului, recreat la Art Safari. Într-o altă aripă a Palatului,

se dă o luptă între Bine și Rău, marca Ondine Slimovschi (n. 1982) și Paul Baraka (n. 1994). Doi artiști talentați, cu viziuni diametral opuse, care vorbesc prin arta lor despre experiențe profunde de viață”, spune Maria Munteanu, coordonator programe educaționale Art Safari.

Fațada palatului Dacia-România te cucerește cu  puzderia de ursuleți colorați,în interior regăsindu-se și o altă instalație dedicată acestora, dar și Insula Iubirii, o instalație de artă participativă și un spațiu de relaxare tropical.

Portretele celebre din colecția National Portrait Gallery, dar și operele de artă semnate de artiștii români îi cuceresc pe vizitatori. Dan Raul Pintea semnează instalația „Dragoste”, care atrage atenția asupra frumosului cuvânt românesc „dragoste”.

Ana Bănică prezintă, în premieră, „A+B și câteodată C”. Un mural creat special pentru Art Safari Love Edition, alături de 868 de desene ce ilustrează diferite ipostaze ale unui cuplu, o conversație intimă și sinceră între doi parteneri, în care orice cuplu se poate regăsi.

Lucrările fac parte din inserția de artă românească de la Love Stories, care mai prezintă și o operă semnată de marele Nicolae Grigorescu, sculpturi care îi înfățișează pe Cecilia Cuțescu-Storck și pe Frederick Storck (unul dintre cele mai cunoscute cupluri de artiști din România), corespondența dintre Brâncuși și una din marile sale iubiri, dar și o lucrare semnată de artistul Alexandru Rădvan.

Curatoriată de Elena Olariu, cu o scenografie realizată de Cosmin Florea, sound design de Călin Țopa și animație de Andrei Cazacu, expoziția dedicată pictorului Constantin Artachino (1870-1954) este o incursiune perfectă în universul pictat cu tușe de mătase de artist.  

La etajul doi al Palatului Dacia-România, se poate vizita o expoziție dedicată unui alt mare artist: Ion Alin Gheorghiu (1929-2001). Și chiar o parte din atelierul în care artistul Ion Alin Gheorghiu a lucrat timp de 42 de ani. Acesta a fost recreat în Art Safari și atracția principală este șevaletul pe care artistul a lăsat ultima sa lucrare neterminată. Expoziția este îngrijită de soția artistului, Anamaria Smigelschi, iar textul curatorial este scris de Andrei Pleșu.

Cealaltă aripă a Palatului este cucerită de lupta dintre Bine și Rău, Lumină și Întuneric: expoziția „Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”, curator: Ruth Hibbard (Victoria and Albert Museum, Londra). Figurile diafane și feminine ale lui Ondine intră în contrast cu personajele înfricoșătoare și șocante ale lui Baraka provocând emoții puternice.  

Program Art Safari – până pe 10 septembrie

  • Joi-duminică – 12:00-21.00;
  • Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (experiențe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expozițiile și prosecco)
  • Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare
  • Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București

FOTO: Art Safari

BRAȘOV: Se deschide un nou sezon de tenis de câmp, la complexul sportiv Olimpia
Evenimente duminică, 19 mai 2024, 09:30

BRAȘOV: Se deschide un nou sezon de tenis de câmp, la complexul sportiv Olimpia

Iubitorii sportului sunt așteptați începând de luni (20 mai), până în luna octombrie, să practice tenis de câmp pe cele cinci terenuri de...

BRAȘOV: Se deschide un nou sezon de tenis de câmp, la complexul sportiv Olimpia
BRAȘOV: 4 târguri volante, în următoarele două săptămâni
Evenimente sâmbătă, 18 mai 2024, 13:00

BRAȘOV: 4 târguri volante, în următoarele două săptămâni

18, 25, 31 mai și 1 iunie sunt zilele în care brașovenii și turiștii sunt așteptați la târgurile volante, anunță Radio România Brașov...

BRAȘOV: 4 târguri volante, în următoarele două săptămâni
Ziua Culturii Africane, la Faculatea de Medicină din Craiova
Evenimente sâmbătă, 18 mai 2024, 12:39

Ziua Culturii Africane, la Faculatea de Medicină din Craiova

Evenimentul le oferă participanţilor ocazia să descopere tradiţiile, muzica, dansurile şi gastronomia specifică ţărilor africane. Asociaţia...

Ziua Culturii Africane, la Faculatea de Medicină din Craiova
Castelul Bran
Evenimente sâmbătă, 18 mai 2024, 11:00

Castelul Bran va fi deschis de Noaptea Muzeelor

Castelul Bran va fi deschis publicului pentru vizitare gratuită, la evenimentul marcat an de an, ”Noaptea Muzeelor”, potrivit Radio România...

Castelul Bran va fi deschis de Noaptea Muzeelor
Evenimente sâmbătă, 18 mai 2024, 09:00

Destinații de weekend: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

„Noaptea Muzeelor” revine în Bucureşti şi în ţară sâmbătă, la 18 mai, sub deviza „Muzeele, sustenabilitatea şi starea de...

Destinații de weekend: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 12:31

ORADEA: Tineri interpreți din 10 judeţe, la un festival-concurs de muzică populară

Festivalul-concurs naţional de muzică populară „Florica Ungur” va aduce pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, în data...

ORADEA: Tineri interpreți din 10 judeţe, la un festival-concurs de muzică populară
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 12:00

BUCUREȘTI: AstroFest revine în Parcul Crângași

AstroFest, cel mai mare festival de ştiinţă, astronomie şi explorare a spaţiului din România, revine în Parcul Crângaşi, între 17 şi 18...

BUCUREȘTI: AstroFest revine în Parcul Crângași
Evenimente vineri, 17 mai 2024, 10:00

BRAȘOV: Parada câinilor de companie

În cadrul evenimentului, câinii vor purta accesorii vestimentare special create de Modarom, oferindu-le ocazia de a străluci în toată...

BRAȘOV: Parada câinilor de companie