BUCUREȘTI: Pe 5 mai, se deschide „Camera Meta”
„Camera Meta” propune o întoarcere în corp, o reumanizare a experienței digitale, într-o lume în care amintirile se arhivează în cloud.

Articol de M P, 3 mai 2025, 10:00
Instalația performativă „Camera Meta” face parte dintr-un proiect inedit intitulat „This is how Meta really feels” ce își propune explorarea identității digitale prin artă și tehnologie.
Este creat de un colectiv interdisciplinar de artiști, în care îi regăsim pe: Mihai Ivașcu (dramaturg și curator), Teodora Tudose (coregraf, performer și dramaturg), Antonia Itineanț (coregraf, performer și manager cultural), Cristina Bodnărescu (artist new-media), Miruna Croitoru (scenograf), Daniel Stănciucu (Sound design).
„Camera Meta” este mai mult decât un concept – este un spațiu al reconstrucției sinelui digital, relatează Radio România București FM.
Într-o lume în care amintirile se arhivează în cloud, identitățile online devin tot mai complexe, fragmentate și afectiv încărcate.
„Camera Meta” propune o întoarcere în corp, o reumanizare a experienței digitale, prin crearea unui cadru care simulează intimitatea și vulnerabilitatea propriei arhive emoționale.
Evenimentul are loc în perioada 5-7 mai, într-un spațiu fizic, Galeria ETAJ, din Strada George Enescu 43, în care publicul va putea interacționa cu o reprezentare concretă a lumii digitale.
Cu ajutorul unei căști-senzor, datele neurologice, expresiile faciale și mișcările vizitatorilor vor fi colectate pentru a oferi o imagine detaliată a modului în care experimentăm spațiul digital.
Instalația este accesibilă publicului larg și nu presupune cunoștințe prealabile despre arta contemporană sau tehnologie.
Fiecare vizitator poate interpreta, resimți și interacționa cu spațiul în funcție de propriile sale experiențe digitale.
Programul de vizitare este între orele 17:00 – 21:00.
Intrarea este gratuită.
Un prim pas al proiectului a fost cel de cercetare, prin organizarea Atelierului „La terapie de cuplu cu persoana mea digitală”, desfășurat săptămânal, în luna martie, cu elevi de la Liceul „Grigore Moisil” București.
Participanții, ghidați de un psiholog și de dramaturgii proiectului, au analizat relația lor cu propriile conturi de social media.
Ulterior, va fi creată Instalația „This is how Meta really feels”, un video-eseu-infografic bazat pe datele colectate în timpul proiectului, care oferă o concluzie artistică și științifică asupra impactului lumii digitale asupra memoriei și identității.
Publicul va putea explora instalația pe 8 și 9 iunie, tot la Galeria ETAJ.
Evenimentul de închidere va include o prelegere susținută de un expert în Științele Comunicării din cadrul FCRP, SNSPA, pe 9 iunie.
„This is how Meta really feels” nu este doar un proiect artistic, ci o explorare a felului în care trăim, simțim și interacționăm într-o lume digitalizată.
Printr-un mix de performance, instalație și analiză științifică, proiectul oferă o experiență captivantă și provocatoare.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.