Ascultă Radio Vacanța Live

BUCUREȘTI: Om cu Om – Festival de Cartier

Scopul evenimentului, aflat la prima ediţie, este de a cultiva spiritul civic.

BUCUREȘTI: Om cu Om – Festival de Cartier

Articol de AP, 5 octombrie 2023, 13:15 / actualizat: 5 octombrie 2023, 21:24

Om cu Om – Festival de Cartier va aduce împreună oamenii care locuiesc, lucrează sau studiază în cartierele Buzeşti, Icoanei şi Mântuleasa, prin ateliere de cunoaştere, implicare civică şi artă comunitară care vor avea loc în toate weekend-urile lunii octombrie.

Scopul evenimentului, aflat la prima ediţie, este de a cultiva spiritul civic, îmbinând activităţi plăcute şi creative cu imboldul de a forma o reţea de vecinătate care să revitalizeze cele trei cartiere.

Proiectul este co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti Acasă 2023.

Ideea festivalului a pornit de la dorinţa de a forma comunităţi reale, în contextul în care interacţiunile digitale predomină mai mult ca oricând, în detrimentul socializării fizice. Festivalul se adresează celor care locuiesc, lucrează sau studiază în apropiere de locurile de desfăşurare a activităţilor, pentru a readuce conceptul de comunitate în rândul acestora prin intermediul unor experienţe mai directe şi mai concrete.

„Cine nu îşi doreşte să aibă o zi mai bună? Unul dintre felurile în care poţi avea o zi mai bună este să împărtăşeşti gândurile şi ideile tale cu alţi oameni. Personal, am constatat că ce ne aduce cel mai uşor laolaltă, chiar şi cu oameni noi, sunt jocurile, plimbările, arta şi cultura”, a declarat Monica Anastase, fondatoarea festivalului Om cu Om şi preşedinte al Asociaţiei Tam-Tam.

Proiectul va fi găzduit de Centrul EKA – Centrul Stării de Bine (Buzeşti), Teatrul Improteca (Icoanei) şi Centrul Shakti (Mântuleasa).

Facilitatorii atelierelor, sociologi, antropologi şi artişti, vor crea un spaţiu ghidat în care locuitorii îşi pot cunoaşte vecinii de cartier, descoperind lucruri pe care le au în comun şi oportunităţi de a crea noi proiecte şi iniţiative împreună. Evenimentul se adresează adulţilor şi copiilor mai mari de 10 ani, vizând atât familii, cât şi persoane vârstnice sau tineri care vor avea ocazia să descopere cu adevărat cartierele în care locuiesc.

„Merităm oraşe mai bune atât pentru oameni cât şi pentru mediu. Schimbarea poate începe aproape de casă, regândind viaţa cartierului şi creând momente pentru interacţiuni sănătoase cu vecinii noştri”, spune Diana Dobrin, sociolog care facilitează şi activează cadre de schimbare pozitivă în cartiere şi comunităţi la Asociaţia pentru Tranziţie Urbană, fiind ghid pentru atelierul de implicare civică din Mântuleasa.

Programul festivalului:

7-8 octombrie: atelier de cunoaştere la cele trei centre

  • Buzeşti – Centrul EKA, str. Horaţiu nr. 28
  • Icoanei – Teatrul Improteca, str. Comăniţa nr. 9
  • Mântuleasa – Centrul Shakti, str. Părintele Stăniloaie nr. 7

Prezentarea echipei:

  • Buzeşti – Anca şi Matei Stănculescu (moderatori; coach şi psihoterapeuţi), Andra Mitia Krysta (antropolog), Denisa Popescu (artist vizual, Antistatic), Vlad Benescu (artist performativ, EKA)
  • Icoanei – Andrei Bratu (moderator; actor), Raluca Boisteanu (sociolog), Bogdan Costea (actor), Lavinia Falcan (pictoriţă)
  • Mântuleasa – Monica Anastase (moderator; actriţă), Diana Dobrin (sociolog), Alina Uşurelu (artist multivalent), Bela Zoltan (artist vizual)

Atelierul va cuprinde jocuri de cunoaştere coordonate de moderatori: jocul nou-lansat Om cu Om, cu întrebări de cunoaştere jucăuşe, ce provoacă imaginaţia.

14-15 octombrie: atelier de implicare civică la cele trei centre şi prin cartier

Plimbare ghidată prin cartier, pe un traseu propus de moderator şi sociolog. Participanţii vor fi încurajaţi să împărtăşească observaţii, amintiri, poveşti despre locurile prin care trec. Debrief la centru, atelier de implicare civică despre cum se pot transforma observaţiile în acţiuni benefice pentru locuire.

21-22 octombrie: atelier de artă comunitară la cele trei centre

Ghidaţi de artişti, participanţii creează obiecte de artă comunitară:

  • Buzeşti: plăcuţe ceramice cu modele desenate de participanţi, inspirate din relaţia cu „acasă” (ghidate de Denisa Popescu şi Vlad Benescu)
  • Icoanei: pictură de mari dimensiuni (mural ghidat de Lavinia Falcan) + happening-uri în spaţiul public (ghidate de Bogdan Costea)
  • Mântuleasa: upcycling de obiecte găsite sau de acasă (Bela Zoltan) + fotografie/poezie/desen inspirat din locuri din cartier (Alina Uşurelu)

28-29 octombrie: final de proiect, expunerea obiectelor de artă

  • Buzeşti: Centrul EKA
  • Icoanei: locaţiile vor fi decise de către participanţi
  • Mântuleasa: treasure hunt cu hartă pe care se află locurile partenere din cartier, unde vor fi distribuite obiectele create de participanţi şi poveştile acestora

Finalul proiectului, de pe 28-29 octombrie, este deschis publicului larg, fără limită de participare. Participarea este gratuită, cu înscriere prin intermediul acestui formular.

Pe termen lung, Festivalul Om cu Om doreşte să planteze seminţe de bună vecinătate şi comunitate în cât mai multe cartiere din Bucureşti şi din ţară, pentru o societate cât mai sănătoasă. Anca şi Matei Stănculescu (Centrul EKA) şi Andrei Bratu (Improteca) vor juca rolul de gazde pentru noile reţele de vecinătate ce vor fi formate.

După eveniment, participanţii vor avea şi un spaţiu online, un grup de Facebook prin care vor putea păstra legătura mai uşor. Jocul Om cu Om, care va fi lansat în cadrul primului atelier al proiectului, va fi disponibil în curând şi în librăriile Cărtureşti.

Raluca Boisteanu, sociolog şi coordonator proiect în cadrul Centrului de Resurse pentru Participare Publică, subliniază efectul benefic pe care îl are timpul petrecut alături de cei care locuiesc în acelaşi spaţiu.

„În munca mea la firul ierbii am văzut de multe ori puterea comunităţii atunci când oamenii s-au unit să dea o faţă nouă cartierului/satului/oraşului lor. Într-un mod creativ şi artistic picturi murale inspiraţionale au prins viaţă, petreceri în tramvai menite să apropie vecinii au fost posibile, foişoare pentru stat la vorbă au devenit realitate iar spaţii de colectare a gunoiului – trash art – şi-au îndeplinit rolul pentru care au fost create. Dacă vrei să te conectezi mai bine la cartierul tău, să cunoşti abilităţile vecinilor tăi şi să construieşti relaţii durabile te aşteptăm să ni te alături în cele 4 weekend-uri din luna octombrie. Avem nevoie de tine să dăm viaţa cartierului!”, spune Raluca Boisteanu.

Radio România Bucureşti FM și Radio România Internaţional se numără printre partenerii media.

Maluma, Nick Carter sau Bebe Rexha, la Neversea 2024
Evenimente joi, 9 mai 2024, 14:30

Maluma, Nick Carter sau Bebe Rexha, la Neversea 2024

Maluma, superstarul global al muzicii reaggeaton vine pentru prima dată la un festival din România – Neversea. Organizatorii Neversea au anunțat...

Maluma, Nick Carter sau Bebe Rexha, la Neversea 2024
O istorie a balului, în expoziție la Iași
Evenimente joi, 9 mai 2024, 14:20

O istorie a balului, în expoziție la Iași

Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din cadrul Muzeului Național Brukenthal, deține 234 ordine de dans realizate și utilizate în secolul al...

O istorie a balului, în expoziție la Iași
Concert Regal, la Sala Radio
Evenimente joi, 9 mai 2024, 13:20

Concert Regal, la Sala Radio

În continuarea unei tradiții stabilite de mulți ani, în luna mai Orchestra Națională Radio propune la Sala Radio un eveniment de înaltă...

Concert Regal, la Sala Radio
Brașovul este pregătit pentru cel mai important eveniment al orașului – Parada Junilor din Duminica Tomii
Evenimente joi, 9 mai 2024, 12:30

Brașovul este pregătit pentru cel mai important eveniment al orașului – Parada Junilor din Duminica Tomii

Cu acest prilej, municipalitatea, dar și Centrul Cultural Apollonia și Centrul Cultural Reduta au alcătuit o agendă de evenimente ce debutează...

Brașovul este pregătit pentru cel mai important eveniment al orașului – Parada Junilor din Duminica Tomii
Evenimente joi, 9 mai 2024, 10:30

„Revizorul” de  Gogol, în regia lui Alexandru Dabija, premieră la Teatrul Mic

Montat pentru prima dată la Teatrul Mic, textul este extrem de actual și reflectă realitățile politice creionate în sens universal de Gogol....

„Revizorul” de  Gogol, în regia lui Alexandru Dabija, premieră la Teatrul Mic
Evenimente miercuri, 8 mai 2024, 19:30

Grădină urbană, în centrul Sibiului

Piața Aurarilor din Sibiu se transformă într-o grădină urbană plină de culoare și viață, odată cu reluarea festivalului „Flori pe...

Grădină urbană, în centrul Sibiului
Evenimente miercuri, 8 mai 2024, 19:30

Mai, luna comediei la Teatrul Național din Turda

Programul pieselor de teatru din luna mai la Teatrul Național Aurel Manea din Turda. În luna mai turdenii vor avea parte, pe lângă comediile...

Mai, luna comediei la Teatrul Național din Turda
Evenimente miercuri, 8 mai 2024, 16:30

Turneul național ICONS se deschide la Timișoara, de Ziua Europei

Turneul național ICONS se va deschide în 9 mai, la Timișoara (Casa Tineretului, ora 19:00), și va itinera, până în 25 mai, în zece orașe ale...

Turneul național ICONS se deschide la Timișoara, de Ziua Europei