Ascultă Radio Vacanța Live

Beethoven, cu Alexandru Tomescu, la Sala Radio

Alexandru Tomescu va interpreta la Sala Radio unicul concert pentru vioară creat de „titanul de la Bonn”.

Beethoven, cu Alexandru Tomescu, la Sala Radio

Articol de M P, 11 decembrie 2024, 11:00

Alexandru Tomescu va interpreta vineri, 13 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio, Concertul în re major pentru vioară și orchestră semnat de Beethoven, unicul concert pentru vioară creat de „titanul de la Bonn”.

Evenimentul va fi prezentat de Orchestra Națională Radio și se va desfășura sub bagheta dirijoarei Katharina Wincor (Austria).

Aceasta a atras atenția internațională ca dirijor asistent al cunoscutei orchestre americane Dallas Symphony Orchestra și, ulterior, a colaborat cu ansambluri ca Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Seattle Symphony, Vancouver Symphony, North Carolina Symphony.

Este laureată a Premiului Neeme Järvi la Festivalul Gstaad Menuhin (în 2017), festival fondat de marele violonist Yehudi Menuhin în stațiunea alpină Gstaad din Elveția.

În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta ultima creație majoră Rachmaninov: Dansuri simfonice. Dansuri Simfonice este și singura concepută în întregime în Statele Unite (unde compozitorul se stabilise după exilul forțat din Rusia, impus de situația politică).

Partitura a fost interpretată pentru prima oară în ianuarie 1941, de către Philadelphia Orchestra, în prezența compozitorului.

În stagiunea 2023-2024, Katharina Wincor a revenit la pupitrul ansamblurilor Museumsorchester Frankfurt, Dresdner Philharmonie, Cincinnati Symphony, Klangforum Wien etc.

Alte debuturi orchestrale includ WDR Sinfonieorchester, Staatsorchester Darmstadt, BBC Symphony, Sarasota Orchestra, Queensland Symphony, Yomiuri Nippon Symphony.

Printre cele mai importante momente recente din cariera sa se numără colaborări, ca dirijor invitat, cu ansambluri precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Bruckner Orchester Linz, Grazer Philharmoniker, Seattle Symphony, Detroit Symphony, Vancouver Symphony, Naples Philharmonic, North Carolina Symphony și Utah Symphony.

Katharina Wincor a atras atenția internațională ca dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Dallas, lucrând cu directorul muzical Fabio Luisi.

În 2020, a fost premiată la Concursul Mahler din Bamberg și a fost invitată la masterclassul Ammodo al Orchestrei Regale Concertgebouw – Amsterdam cu Iván Fischer, care ulterior a adus-o ca asistentă pentru mai multe proiecte derulate cu Budapest Festival Orchestra.

După ce a crescut în Austria Superioară, Katharina Wincor a studiat dirijatul la Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă Viena și la Universitatea de Arte din Zürich. A participat la cursuri de măiestrie cu Riccardo Muti, Jaap van Zweden, Robert Spano și David Zinman.

După o carieră bogată realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private.

A devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz.

Este printre primii artişti care şi-a făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici.

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai.

Fie că vocea se aude la Radio România Muzical sau la Radio Guerrilla, fie că vorbele sale sunt tipărite în Dilema Veche sau în revista Viva!, el explică ce înseamnă să fii artist în România secolului XXI și ce surse îi hrănesc inspiraţia.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit în folosință vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument, misiune îndeplinită în primul rând prin turneele sale naționale.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00).

Programul casei de bilete, pe www.salaradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro.

Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 14:00

Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” pornește într-o călătorie muzicală memorabilă în Kazahstan. În perioada 2–12...

Corul Madrigal, pe Drumul Mătăsii – Kazahstan 2025
Lavanda Fest revine la Brașov
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 08:30

Lavanda Fest revine la Brașov

Între 1 și 4 mai, vizitatorii Lavanda Fest Brașov vor putea descoperi o gamă variată de produse și delicii pe bază de lavandă. Pentru al...

Lavanda Fest revine la Brașov
Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător
Evenimente miercuri, 30 aprilie 2025, 00:33

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător

Filmul regizat de Bogdan Mureşanu și-a adjudecat 9 statuete în total. „Anul Nou care n-a fost” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la Gala...

Gala Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, marele câștigător
Festivalul Filmului European ajunge și la Brașov
Evenimente marți, 29 aprilie 2025, 14:00

Festivalul Filmului European ajunge și la Brașov

Festivalul Filmului European aduce la Brașov, între 9 și 11 mai, proiecții în premieră națională și filme premiate internațional. Ediția...

Festivalul Filmului European ajunge și la Brașov
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 17:00

„Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez”, la Târgu Mureș 

La Târgu-Mureș veți putea vedea o expoziție spectaculoasă – „Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat...

„Soldații de Teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez”, la Târgu Mureș 
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 15:30

Dinozaurii revin la Craiova: O aventură imersivă în epoca preistorică

MINA Pop-up Craiova lansează pe 10 mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”,...

Dinozaurii revin la Craiova: O aventură imersivă în epoca preistorică
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 14:00

SpaceFEST se întoarce la București, între 9 și 11 mai

Campusul POLITEHNICII București va deveni epicentrul unui festival fascinant ce aduce împreună pasionații de astronomie, tehnologie și...

SpaceFEST se întoarce la București, între 9 și 11 mai
Evenimente luni, 28 aprilie 2025, 12:30

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema ‘Maeștri și Capodopere’ va avea loc în perioada 2 iulie...

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român