Ascultă Radio Vacanța Live

Arcadia Chamber Music Classes

Concertele sunt deschise publicului, iar intrarea este liberă.

Arcadia Chamber Music Classes

Articol de Carmen Sas, 6 august 2023, 08:00 / actualizat: 6 august 2023, 15:53

În anul 2021, Cvartetul Arcadia a transformat un vis din studenție în realitate, acela de a împărtăși cunoștințele lor și de a contribui la dezvoltarea organică a tinerilor muzicieni prin intermediul muzicii de cameră.

Anul acesta, va fi organizată cea de-a treia ediție a atelierului de muzică de cameră intitulat Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES (ACMC), în perioada 8-16 august, reuniund cursuri de măiestrie și concerte de muzică de cameră.

Ediția din acest an aduce câteva noutăți semnificative și un program bogat.

Atelierul se bucură de prezența Cvartetul Artis din Viena, un cvartet de renume mondial, ai cărui membri sunt mentorii timpurii și au avut o contribuție majoră în transformarea Cvartetului Arcadia într-un ansamblu profesionist.

Ceea ce a fost determinant pentru traseul nostru profesional, a fost participarea la o serie de cursuri de măiestrie artistică organizate de Institutul Cultural Român, cu renumitul Cvartet Belcea, respectiv masterclassurile susținute de Cvartetul Artis la Viena, întâlniri care ne-au lansat pe această traiectorie pe care suntem și astăzi, și au sădit în noi de-a lungul timpului dorința de a da mai departe. Așa a luat ființă Asociația Arcadia Quartet, și la fel și proiectul nostru – Arcadia Chamber Music Classes.  – Răsvan Dumitru, președintele Asociației și directorul ACMC.

Noutățile continuă prin colaborarea cu un specialist al cuvintelor și muzicolog de prestigiu, Tatiana Oltean. Ea s-a alăturat echipei și a conceput progragramele de sală ale concertelor. Creșterea organică a evenimentului se oglindește și în numărul participanților. În acest an toate cele 10 locuri disponibile au fost ocupate de formații camerale alcătuite din tineri muzicieni.

În cadrul atelierului, pe lângă repetițiile deschise și discuțiile libere tradiționale, au fost incluse și două prelegeri deosebit de interesante. Prima, „Discurs muzical și retorică”, va fi susținută de către profesorul universitar doctor Johannes Meissl, profesor de muzică de cameră și director adjunct al Institutului Joseph Haydn pentru Muzică de Cameră la Universitatea de la Muzică și Arte Dramatice din Viena, iar cea de-a doua, „Muzica de cameră la Enescu, Octuorul”, va fi susținută de către conferențiar universitar doctor Tatiana Oltean, muzicolog din partea Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

Unul dintre ansamblurile participante va susține un recital memorabil în seria concertelor de vară KlausenMusik, prin parteneriatul pe care l-au creat în acest an. Diversitatea și autenticitatea se reflectă și în alegerea unor locații diferite pentru desfășurarea concertelor, respectiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Sala Radio.

În România nu putem vorbi despre o tradiție în domeniul muzicii de cameră, prin urmare, am observat de-a lungul anilor că tinerii muzicieni în formare au mare nevoie de modele, cum de altfel a fost și cazul nostru. Marea majoritate a tinerilor care caută performanță aleg să studieze în străinătate, și din păcate, nu se mai întorc. Decizia de a reveni acasă a fost în mare parte legată de acest aspect, al educației. Am dorit să umplem acel gol pe care l-am simțit și noi când eram pe băncile școlii, ne-am dorit să facem o diferență, să împărtășim din experiența noastră, din informațiile acumulate de-a lungul anilor, să le oferim îndrumare, sprijin, să îi învățăm cum să studieze eficient, cum să abordeze un text muzical, cum să caute sensul din spatele textului muzical, și mai presus de toate cum să se exprime pentru a transmite emoții prin intermediul instrumentului – pe scurt, să oferim performanță la cel mai înalt nivel, și să demonstrăm că acest scop poate fi atins și în România, a declarat președintele Asociației și directorul Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES, Răsvan Dumitru.

Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES va fi deschis în mod tradițional cu concertul Cvartetului Arcadia (8 august), urmat de Artis Quartet (13 august), iar în ultimele două zile studenții cursului de măiestrie vor urca pe scenă (15 și 16 august). Masterclassurile vor avea loc în zilele de 9-12 august între orele 09:30-13:00 și 15:00-17:15, respectiv pe 13 și 14 august doar după masa.

Concertele sunt deschise publicului, iar intrarea este liberă. Este posibilă și participarea în mod pasiv la cursuri, iar cei interesați sunt rugați să se înregistreze în fiecare zi la info point (holul Studioului de concerte, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”). În acest caz, organizatorii recomandă participarea pe bază de donație (fiecare după posibilitatea financiară proprie), astfel sprijinind evenimentul și activitățile Asociației.

ACMC este organizat de Asociația Arcadia Quartet. Proiect finanțat în cadrul evenimentului Transylvanian DonorSphere și sprijinit de Niște Oameni.

Partenerii acestui eveniment sunt Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Radio Cluj.

Parteneri media Radio România Muzical, TVR Cluj, Kolozsvári Rádió.

CALENDAR  – Arcadia CHAMBER MUSIC CLASSES

8 AUGUST 2023

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

18:00 Concert de deschidere ACMC 2023: Cvartetul Arcadia

Ana Török, vioară; Răsvan Dumitru, vioară; Traian Boală, violă; Zsolt Török, violoncel

Bartók, Beethoven

În parteneriat cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Intrare liberă!

9-12 AUGUST 2023

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”

Cursuri de măiestrie de muzică de cameră susținute de membrii Cvartetului Arcadia

Orarul cursurilor: 09:30-13:00 și 15:00-17:15

11 AUGUST 2023

Biserica Piaristă

19:00 Concert în cadrul seriilor de concerte KlausenMusik: Resonance Quartet

Rubin Szabó Bázsa Lovász, vioară; Silvana Ghermet, vioară: Adela Bărăștean, violă; Maria Dumitru, violoncel

Beethoven, Șostakovici

Concert oferit de KlausenMusik unei formații participante la ediția acestui an.

Intrare liberă!

13 AUGUST 2023

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Sala Studio

10:00 Repetiție deschisă Cvartetul Arcadia, în pauză discuții și q&a

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

18:00 Concertul artiștilor invitați: Artis Quartet [Viena, Austria]

Peter Schuhmayer, vioară; Johannes Meissl, vioară; Herbert Kefer, violă; Othmar Müller, violoncel

Haydn, Șostakovici, Zemlinsky

intrare liberă

14 AUGUST 2023

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Sala Studio

Prelegeri:

10:00 Discurs muzical și retorică – profesor universitar Johannes Meissl, profesor de muzică de cameră și director adjunct al Institutului Joseph Haydn pentru Muzică de Cameră la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena

11:30 Muzica de cameră la Enescu, Octuorul – conferențiar universitar doctor Tatiana Oltean, muzicolog, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”

15 AUGUST 2023

Radio Cluj

18:00 Concertul studenților participanți 1

16 AUGUST 2023

18:00 Concertul studenților participanți 2.

Corul de Copii Radio România și cel al Radiodifuziunii bulgare, pe scena Sălii Radio
Evenimente joi, 22 februarie 2024, 13:59

Corul de Copii Radio România și cel al Radiodifuziunii bulgare, pe scena Sălii Radio

Cele două ansambluri vor concerta pentru prima dată împreună, la București, în cadrul unui eveniment dedicat excelenței corale. Corul de Copii...

Corul de Copii Radio România și cel al Radiodifuziunii bulgare, pe scena Sălii Radio
gala premiilor anului in cultura la brasov facebook
Evenimente joi, 22 februarie 2024, 11:00

Opera Brașov a primit cele mai multe diplome la Gala Premiilor în Cultură

Gala Premiilor în Cultură la Brașov a avut loc miercuri seară, la Rectorat, și a reunit toate instituțiile și organizațiile care propun...

Opera Brașov a primit cele mai multe diplome la Gala Premiilor în Cultură
CONSTANȚA: Reprezentanţie suplimentară a spectacolului „A douăsprezecea noapte”
Evenimente joi, 22 februarie 2024, 10:31

CONSTANȚA: Reprezentanţie suplimentară a spectacolului „A douăsprezecea noapte”

Ora de matineu, ora 15.00, a fost aleasă special pentru spectatorii care vor veni din Capitală. Teatrul de Stat Constanţa anunţă o...

CONSTANȚA: Reprezentanţie suplimentară a spectacolului „A douăsprezecea noapte”
Devenit itinerant din cauza războiului, Festivalul Internaţional de Literatură de la Odesa începe la București
Evenimente miercuri, 21 februarie 2024, 18:46

Devenit itinerant din cauza războiului, Festivalul Internaţional de Literatură de la Odesa începe la București

În program sunt incluse recitaluri poetice, dezbateri, proiecţii de filme şi momente muzicale. Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional...

Devenit itinerant din cauza războiului, Festivalul Internaţional de Literatură de la Odesa începe la București
Evenimente miercuri, 21 februarie 2024, 17:30

„PUCCINI 100”: O seară de gală, la Sala Radio

Vineri, 23 februarie 2024, de la ora 19.00, la Sala Radio, sunteți invitați la o seară de gală dedicată unuia dintre marii compozitori de operă...

„PUCCINI 100”: O seară de gală, la Sala Radio
Evenimente miercuri, 21 februarie 2024, 16:30

BUCUREȘTI: Târg de Dragobete, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Evenimentul oferă o paletă diversificată de produse tradiționale, dar și momente de muzică și dans românești. Ministerul Agriculturii şi...

BUCUREȘTI: Târg de Dragobete, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Evenimente miercuri, 21 februarie 2024, 15:30

„Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, începând de vineri, 23 februarie, expoziția-medalion „Cornel Medrea. Sculptură...

„Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic”, la Palatul Suțu
Evenimente miercuri, 21 februarie 2024, 12:30

Au fost anunțați primii artiști la Flight Festival

Flight Festival are loc în perioada 21-23 iunie la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, un loc de poveste care va fi transformat în centrul...

Au fost anunțați primii artiști la Flight Festival