Ascultă Radio Vacanța Live

Ana Blandiana, sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic

Teatrul Național Radiofonic Radio România prezintă în premieră absolută, în cadrul proiectului Biografii, memorii, un serial de teatru-document dedicat scriitoarei Ana Blandiana.

ana blandiana

Articol de Anna Martina Piukovici, 23 martie 2024, 14:30

Marți, 26 martie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Ana Blandiana – Copilul din sufletul meu. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Amalia Ciolan, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Vitalie Bantaș. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Marți, 26 martie, de la ora 20:00, la Radio România Cultural: Ana Blandiana – Neteama de moarte. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Amalia Ciolan, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Magda Duțu, Ion-Costin Manoliu, Nicolae Mărgineanu. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Marți, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Ana Blandiana – O călătorie inițiatică la Moscova. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cu participarea scriitoarei Ana Blandiana. În distribuție: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Alexandru Nedelcu, Radu Bânzaru, Mioara Ifrim, Alin Panc, Armand Calotă, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Afrodita Androne, Tache Florescu, Rada Ixari, Vitalie Bantaș. Muzica originală: Andrei Miricescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Cele trei spectacole-document vorbesc despre 50 ani de istorie românească – socială, culturală, literară, văzută prin ochii unui scriitor de vocaţie, trăitor şi martor al unor evenimente dramatice.

Născută în Timişoara, la 25 martie 1942, licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj, Ana Blandiana a publicat de-a lungul a şase decenii cărţi de poezie, de eseuri şi proză, apărute şi în traducere, la prestigioase edituri din Germania, Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Olanda, Suedia, China şi multe alte ţări europene şi asiatice. A fost recompensată cu premii literare în ţară şi străinătate.

În 1990, Ana Blandiana reînfiinţează PEN Clubul Român, al cărui preşedinte devine. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care o conduce între 1991 şi 2001. Fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet. Este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Ion-Costin Manoliu, autorul scenariilor radiofonice inspirate de viaţa, amintirile şi opera literară a scriitoarei Ana Blandiana, este redactor la Teatrul Național Radiofonic și autor a peste 80 de scenarii și adaptări radiofonice pentru spectacolele de teatru-document din seria Biografii, memorii și pentru spectacolele de ficțiune din seria Dramaturgi români contemporani. A fost colaborator al revistei Teatrul azi și este autor al mai multor traduceri pentru piese de teatru jucate pe diverse scene din țară.

Regia artistică este semnată de reputatul regizor Nicolae Mărgineanu, un nume important al cinematografiei româneşti, vechi colaborator al Teatrului Naţional Radiofonic și experimentat regizor în montarea unor spectacole care rescriu pagini de istorie și spiritualitate românească, prin mijloacele teatrulului la microfon. Distribuția cuprinde actori foarte potriviți rolurilor, colaboratori ai regizorului atât în spectacolele radiofonice realizate de-a lungul anilor cât și în producțiile cinematografice a căror regie a semnat-o.

Muzica originală, pentru cele trei spectacole, a fost compusă de Andrei Miricescu, regizor muzical la Teatrul Național Radiofonic.

Luni, 25 martie, între orele 18:00-21:00, Teatrul Național Radiofonic organizează, în Studioul Alfred Alessandrescu (str. General Berthelot, nr.60-64), evenimentul Ana Blandiana – Sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic Radio România, audiţie cu public a unei selecții din cele trei spectacole în premieră absolută, care îi sunt dedicate și care sunt realizate cu participarea sa: Copilul din sufletul meu, Neteama de moarte, O călătorie inițiatică la Moscova.

Evenimentul se va desfășura în prezența Anei Blandiana, a invitaților săi, a actorilor din distribuție și a echipei de creație a Teatrului Național Radiofonic.

Vor participa şi jurnalişti, oameni de teatru, scriitori, precum şi ascultătorii care doresc să ne fie alături. Pe 25 martie este ziua de naștere a Anei Blandiana.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ateliere inspirate din viața lui Dali, dedicate copiilor și adulților la ARCUB
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 16:30

Ateliere inspirate din viața lui Dali, dedicate copiilor și adulților la ARCUB

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea...

Ateliere inspirate din viața lui Dali, dedicate copiilor și adulților la ARCUB
oua-incondeiere-2
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 15:30

IAȘI: „Ouă încondeiate”, pe Esplanada Palatului Culturii

Muzeul Etnografic al Moldovei organizează în zilele de 20 și 21 aprilie, pe Esplanada Palatului Culturii din Iași, evenimentul „Ouă...

IAȘI: „Ouă încondeiate”, pe Esplanada Palatului Culturii
sarbatoarea scrumbiei albastre
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 13:30

SULINA: „Sărbătoarea scrumbiei albastre” se pregătește de start

Tradiționalul eveniment este dedicat vieții ce se desfășoară pe maluri de ape și are în centrul atenției migrația bancurilor de scrumbie în...

SULINA: „Sărbătoarea scrumbiei albastre” se pregătește de start
Opera Brașov a anunțat programul spectacolelor din luna mai
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 12:30

Opera Brașov a anunțat programul spectacolelor din luna mai

Cel mai așteptat spectacol al lunii mai este celebra operă La Traviata, a lui Giuseppe Verdi. Evenimentul este programat pe 11 mai, iar repetiția...

Opera Brașov a anunțat programul spectacolelor din luna mai
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 10:30

TÂRGU MUREȘ: Apel pentru artiştii locali la Festivalul Luminii

Tinerii artiști din Târgu Mureș se pot înscrie până în 19 aprilie pentru cea de-a 11-a ediție a Festivalului Luminii. Cercetaşii României...

TÂRGU MUREȘ: Apel pentru artiştii locali la Festivalul Luminii
Evenimente vineri, 12 aprilie 2024, 08:30

Proiecție specială a filmului „Horia”, astăzi, la Brașov (VIDEO)

Echipa filmului românesc „Horia” va fi prezentă la proiecția specială de la Cinema One, din această seară, de la ora 19:30, anunță Radio...

Proiecție specială a filmului „Horia”, astăzi, la Brașov (VIDEO)
Evenimente joi, 11 aprilie 2024, 18:30

Un nou târg volant, în weekend, în Piața Unirii din Brașov

Cei care ajung aici vor putea degusta produse tradiţionale, dar vor avea parte şi de activiţăţi creative sau tombole cu premii pentru copii....

Un nou târg volant, în weekend, în Piața Unirii din Brașov
Evenimente joi, 11 aprilie 2024, 15:30

Atelier de parfumerie, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov

Muzeul „Casa Mureșenilor”, în colaborare cu doamna Elena Junc, aromoterapeut și chimist cometic, vă invită sâmbătă, 13 aprilie, ora...

Atelier de parfumerie, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov