Ascultă Radio Vacanța Live

37 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987

Se împlinesc 37 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987 sau „Ziua care nu se uită”, așa cum îi spun brașovenii.

37 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987
Foto: Muzeul Județean de Istorie Brașov / Pavel Paul

Articol de M P, 15 noiembrie 2024, 07:00 / actualizat: 15 noiembrie 2024, 12:20

În urmă cu 37 de ani, Brașovul ținea prima pagină a ziarelor din străinătate, printr-o revoltă care a surprins întreaga lume.

Nimeni nu se aștepta ca într-o țară cu cel mai represiv regim comunist, cineva să aibă curajul să iasă în stradă și să protesteze.

Istoricul Nicolae Pepene spune că revolta din 15 noiembrie 1987 a început la Uzina de Autocamioane Steagul Roșu, printr-o grevă izbucnită noaptea, continuată ziua cu un marș până în centrul orașului.

Începând din fața Spitalului Județean, brașovenii au scandat pentru prima oară în România: ”Jos Ceaușescu! Jos comunismul!”, intonând și ceea ce avea să devină imnul din decembrie 1989 și ulterior al țării: “Deșteaptă-te, române!”.

Refuzul autorităților de a dialoga cu demonstranții a provocat luarea cu asalt a sediilor puterii comuniste, respectiv Consiliul Județean din actuala Prefectură și Comitetul Municipal din Primărie.

Au urmat intervenția brutală a trupelor speciale, anchetele, arestările, tortura, procesul, condamnările și deportările, informează Radio România Brașov.

Sute de persoane au fost anchetate, 61 de persoane au fost deportate, 27 au avut domiciliu obligatoriu.

Revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 a fost descrisă de istorici ca fiind cel mai vehement protest anticomunist al acelui an din întreaga Europă Răsăriteană.

Când toate privirile erau ațintite asupra mișcării Solidaritatea din Polonia și asupra reformatorului Mihail Gorbaciov la Moscova, surpriza a venit din România, din Brașovul care era la vremea aceea cel de-al doilea mare oraș al țării.

Anul acesta, “Ziua care nu se uită” va fi marcată la Brașov printr-o serie de evenimente ce vor începe în această dimineață.

Programul manifestărilor dedicate zilei de 15 Noiembrie 1987

Vineri, 15 noiembrie

  • ora 08.30 – 08.45 – Cinema One – complexul Coresi Mall – Dialoguri între membrii asociației și participanții (elevi) la vizionarea filmului „Brașov – 2 ani prea devreme“;
  • ora 11.00 – Desfășurarea comemorării zilei de 15 Noiembrie (ceremonial religios, alocuțiuni, depuneri de coroane);
  • ora 17:00 – Centrul Cultural Apollonia organizează o serie de evenimente culturale comemorative, structurate sub forma unui circuit deschis publicului larg, de aproximativ trei ore și 30 de minute: „Brașov – oraș mereu liber”. Circuitul va începe pe strada Republicii și va continua la Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, aducând în prim-plan elevi și profesori, artiști, organizații și reprezentanți ai autorităților locale, sub semnul libertăţii, al cooperării şi al creativităţii.
  • ora 17:30 – sala Parter va găzdui vernisajul expoziţiei Apostoli sau revoltă – Călin Huianu, iar la ora 19:00, în sala Ion Topolog va avea loc finisajul expoziţiei Libertate, te iubim! semnate de artista Elena Murariu.
  • ora 18:00 – APOLLONIA FILM – SECŢIA 440 (Scurtmetraj documentar). În regia Anei Blaga, scurtmetrajul documentar Secţia 440, o nouă producţie marca Apollonia, va fi difuzat în sala Ion Topolog a Centrului Cultural Apollonia – Banca de Cultură. Secția 440 documentează revolta muncitorilor din Uzina Steagu Roșu Brașov, din data de 15 Noiembrie 1987, precum și urmările acestui eveniment. Titlul face referire la locul unde s-a aprins scânteia revoltei, Secția 440.
  • ora 18.30 – Centrul cultural Apollonia, sala Doina Cornea – Dialoguri între membrii asociației și tinerii participanți, despre evenimentele din 1987.
  • 19:30 – APOLLONIA MELOS – CINCI INSTRUMENTE. CINCI SONORITĂTI. O SINGURĂ VIBRAȚIE!Circuitul „Braşov – oraş mereu liber” se va încheia în sala Parter a Centrului Cultural Apollonia – Banca de Cultură, unde, începând cu ora 19:30, va avea loc recitalul vocal-instrumental Cinci instrumente. Cinci sonorități. O singură vibrație!. Programul muzical al serii de 15 Noiembrie reprezintă o alăturare de stiluri, stări, trăiri și linii melodice diverse, complexe și cuceritoare, promiţând audienţei o experienţă muzicală deosebită!

Interpretează artiştii:
Cecilia Ganovici Bucerzan – soprană
Claudia Caia – mezzosoprană
Mario Vasiliu – tenor
Cristina Rusu – flaut
Mădălina Ioana Petre – chitară clasică

Sâmbătă, 16 noiembrie 2024

Sâmbătă, 16 noiembrie, va avea loc Crosul 15 Noiembrie, ajuns la a 35-a ediție.

Starul se dă la ora 11:00. Participanții vor alerga 5 kilometri spre libertate, pe traseul parcurs de către manifestanții Revoltei de la Brașov din 1987:

Uzina de Autocamioane Roman , în interiorul parcului industrial SC Roman, exact din dreptul fostei Secții 440 a Uzinei de Autocamioane, locul unde a izbucnit Revolta de la Brașov – Strada Poienelor – Calea București – Spitalul Județean – Spitalul Astra – Intersecția “Trei Alimentare” – Biserica de Lemn – Hidromecanica – Spitalul CFR – Sala Patria – Teatru “Sică Alexandrescu” – Prefectură.

La ora 12.30 va avea loc Festivitatea de premiere în fața Prefecturii Brașov.

Evenimentul sportiv este organizat anual la Brașov, în memoria muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Roman.

La ora 19:00, Centrul Cultural Apollonia – Popular (Str. Mureșenilor, nr.7) va găzdui spectacolul de teatru documentar și dezbatere „Share Location: Rezistența Făgăraș”, care aduce în discuție importanța rezistenței feminine anticomuniste, dar și impactul regimului comunist asupra societății contemporane.

Participarea la toate evenimentele din cadrul circuitului Brașov – oraș mereu liber din data 15 Noiembrie este gratuită!

BRAȘOV: SETbv3.0 se apropie de final
Evenimente marți, 3 decembrie 2024, 15:35

BRAȘOV: SETbv3.0 se apropie de final

Festivalul dedicat științei, educației și tehnologiei SETbv3.0 se apropie de final, cu evenimentele organizate până în 10 decembrie. Ca și...

BRAȘOV: SETbv3.0 se apropie de final
Târguri de Crăciun, în comunităţile croate din Caraş-Severin
Evenimente marți, 3 decembrie 2024, 15:30

Târguri de Crăciun, în comunităţile croate din Caraş-Severin

Tinerii voluntari din comuna Caraşova din Caraş-Severin organizează şi anul acesta, în preajma sărbătorilor de Crăciun, un eveniment...

Târguri de Crăciun, în comunităţile croate din Caraş-Severin
TULCEA: Începe cea de-a VI-a ediție Iarmaroc Design Fair
Evenimente marți, 3 decembrie 2024, 14:44

TULCEA: Începe cea de-a VI-a ediție Iarmaroc Design Fair

Târgul creatorilor și micilor antreprenori locali din Tulcea are loc în perioada 13-15 decembrie, anunță Radio România Constanța. Cea de-a...

TULCEA: Începe cea de-a VI-a ediție Iarmaroc Design Fair
Vernisajul expoziției „De Anima”, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara
Evenimente marți, 3 decembrie 2024, 12:30

Vernisajul expoziției „De Anima”, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Expoziţia reprezintă o privire critică şi ironică asupra lumii înconjurătoare. Sala Baroc a Muzeului Naţional de Artă Timişoara (MNArT)...

Vernisajul expoziției „De Anima”, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara
Evenimente marți, 3 decembrie 2024, 08:30

Concert eveniment pentru brașoveni

Concert eveniment pentru brașoveni, dedicat Zilei Naționale a României, joi, la Filarmonica Brașov, scrie Radio România Brașov FM. Melomanii se...

Concert eveniment pentru brașoveni
Evenimente luni, 2 decembrie 2024, 18:30

TULCEA: Tarife noi pentru accesul în două unităţi muzeale din judeţ

Din 2025, crește prețul biletelor la Farul Vechi din Sulina și la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, anunță Radio România...

TULCEA: Tarife noi pentru accesul în două unităţi muzeale din judeţ
Evenimente luni, 2 decembrie 2024, 11:00

Mircea Cărtărescu, președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024

În perioada 4 – 8 decembrie, cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio, vă așteaptă în Pavilionul B2 Romexpo la un adevărat...

Mircea Cărtărescu, președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024
Evenimente luni, 2 decembrie 2024, 08:30

Festivalul „Johann Strauss”, în ianuarie, la Ateneul Român

Un concert aniversar extraordinar care celebrează 200 de ani de la naşterea lui Johann Strauss II va avea loc pe 11 ianuarie 2025 la Ateneul...

Festivalul „Johann Strauss”, în ianuarie, la Ateneul Român