Evenimente

“10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”. Povestea spectacolului de la Teatrul de Stat Constanța

Published by
Doina Sîrbu

“10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” este titlul spectacolului ce are loc, în avanpremieră, în această seară, de la ora 19:00 la sala Studio a Teatrului de Stat Constanța. Regizorii  Elena Morar și Gabriel Sandu ne spun cum s-a născut această piesă și de ce nu trebuie să o ratăm.

Spectacolul este inspirat de legendarul Festival Mamaia și ne oferă un bun prilej de a discuta despre rolul artei în societate, dar și despre poziția culturii locale pe scena internațională.

Cum s-a născut spectacolul “10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”?

Ideea s-a născut împreună cu Gabriel Sandu. Gabriel Sandu a avut ideea, noi urmând să demarăm un proiect la Teatrul de Stat Constanța pe un subiect care să fie de interes atât la nivel local, cât și la nivel mai mare, mai amplu. Pasiunea pe care o avem, mai ales Gabriel Sandu, pentru zona aceasta de muzică pop, ne-a adus aproape în mod natural la această zonă a Festivalului de muzică ușoară de la Mamaia, care a marcat generații întregi. Gabriel Sandu a avut ideea de a folosi acest eveniment ca nucleu și ca pretext de la care să începem să scriem textul pentru spectacol. Am luat interviuri de la actori în legătură cu experiența lor, uneori directă, legată de festival. Am încercat să luăm pulsul acestui eveniment care a fost foarte important și care într-un fel și-a lăsat amprenta asupra acestui loc și am încercat să-l reinterpretăm în felul nostru”, spune Elena Morar.

Domnule, Gabriel Sandu, nașterea acestui spectacol nu a fost un proces ușor. Știu că ați discutat cu nu mai puțin de 11 actori, le-ați ascultat povestea și din martie tot pregătiți acest moment. Care a fost cea mai mare provocare pe care ați trăit-o în crearea acestui spectacol?

Cred că provocarea a ținut de calibrarea subiectului în raport cu comunitatea locală, cu echipa artistică cu care am lucrat și în același timp, racordarea spectacolului și a dramaturgiei în sine la contextul național și chiar internaţional”, a declarat Gabriel Sandu.

Ce puteți să ne spuneți despre colaborarea cu actorii constănțeni?

Actorii constănţeni sunt trupă foarte unită, sunt foarte, foarte muncitori, au venit foarte deschiși către noi”, a mai precizat Gabriel Sandu.

Acest spectacol ne mai învață o lecție, ne învață să înțelegem mai bine care este poziția artei locale în contextul internațional. V-aș ruga pe dumneavoastră să-mi spuneți cum este privită arta locală în spațiul internaţional?

Este o temă care pe mine mă preocupă pentru că mă simt atras de domeniul artei contemporane și m-a interesat foarte tare o temă, respectiv faptul că în absolut toată lumea cunoaștem destinele artiștilor celebri, vorbitori de limbă engleză, de limbă franceză. Însă, tot ceea ce ține de spațiul balcanic nu sunt popularizate. Literalmente sunt mii şi mii de destine mici, neîmplinite, asupra cărora nu s-a aplecat și nu s-a preocupat nimeni. Aceasta este o temă care pe mine mă interesează de multă vreme, legată de performanța în domeniile noastre și despre cum suntem interesați doar de artiștii care au luat coroniță, de sportivii care au ajuns pe locul întâi, dar nimeni nu cunoaște poveștile celor din domeniile lor, care au muncit extrem de mult, dar poate au fost undeva pe lângă podium și cred că la teatru avem această capacitate de a privi, de a întoarce, cu ghilimelele de rigoare, obiectivul camerei de filmat și către acest gen de destine, de oameni care poate că nu au reușit. Și atunci, prin spectacolul nostru aducem în prim plan destinele a 11 oameni care au reușit și nu prea, dar care au ajuns într-un context internaţional”, spune Gabriel Sandu.

adăuga faptul că următoarele reprezentații vor avea loc pe 4 și pe 5 noiembrie, tot la Sala Studio, și acelea vor fi premiera oficială a spectacolului nostru, deci în acel weekend, cei care nu au apucat bilete pentru această seară, vă așteptăm atunci, pentru că deşi se apropie iarna cu pași repezi, mi se pare că oarecum este un moment foarte bun, odată cu venirea iernii, să intrăm un pic în zilele acelea de 26, 27, 28 august, care erau în mod tradițional zilele Festivalului. Să mai fortăm un pic vara”, a mai adăugat Elena Morar.

Redactor: Silvia Pascale / Foto: Teatrul de Stat Constanța

Recent Posts

Seară de romanțe, sâmbătă, la Opera Brașov

În programul spectacolului oferit de Opera Brașov sâmbătă seara: „Aș vrea iar anii tinereții”, „Să-mi…

46 de minute ago

Ziua Mondială a Biodiversității va fi marcată la Grădina Zoologică din Brașov

În fiecare an, ziua de 22 mai marchează ”Ziua Mondială a Biodiversității”, anunță Radio România…

2 ore ago

Caransebeș Poker Run- motoare, muzică și o cauză nobilă

În parcarea Concordia Caransebeș, în perioada 24 - 26 mai veți avea parte de două…

4 ore ago

Bucharest Bonsai Show, în luna iunie

Peste 80 de bonsai, dar și workshopuri interactive vă așteaptă în perioada 14 - 16…

5 ore ago

Programul estival Litoralul pentru toți 2024: Tarife de 35 de lei pe noapte

Programul „Litoralul pentru toți” începe în 31 mai. Preţurile pentru o noapte de cazare în…

7 ore ago

Public tânăr din Bucureşti şi din ţară, dar şi turişti străini, la Noaptea Muzeelor

Mii de vizitatori, în special tineri şi turişti, au participat, sâmbătă, în Bucureşti, la cea…

8 ore ago

This website uses cookies.