Ascultă Radio Vacanța Live

La plimbare prin comuna clujeană Sâncraiu: Tradiții, pensiuni și oameni de excepție

Atestată documentar încă din secolul al 13-lea, Sâncraiul este una dintre comunitățile cu o istorie bogată.

La plimbare prin comuna clujeană Sâncraiu: Tradiții, pensiuni și oameni de excepție

Articol de Ana, 3 februarie 2024, 13:10 / actualizat: 4 februarie 2024, 8:22

Alcătuită din satele Alunișu, Domoșu, Brăișoru și Horlacea, comuna Sâncraiu din județul Cluj, aflată la 6 km de Huedin, este cunoscută pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru cele 46 de pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, dar si pentru oamenii gospodari din zonă.

Din anul 2005, Sâncraiu este sat european pentru că administrația din zonă a știut să valorifice tradițiile, obiceiurile, dar și proiectele de infrastructură și salubrizare. La o plimbare prin Sâncraiu alături de primarul comunei, Andrei Poka, vă invităm în cele ce urmează.

Reporter: ”Eu cred că mai întâi a fost satul și după aceea au venit dealurile din jur ca să păzească frumusețea asta”, spunea Octavian Goga. Despre frumusețea unui sat situat la poalele Munților Apuseni vorbim în cele ce urmează. Atestat documentar încă din secolul al 13-lea, Sâncraiul este una dintre comunitățile cu o istorie bogată. În acest loc se păstrează un patrimoniu arhitectural care pare neschimbat din secolul al 19-lea: casele au fațadele împodobite de o adevărată dantelărie sculptată în lemn, iar dacă deschizi poarta unei gospodării, cu siguranță vei găsi obiecte și amintiri care te duc cu gândul în negura vremurilor. Construit pe malul râului Călata, Sâncraiul este locul unde tradiția populară este încă vie, iar localnicii își poartă cu mândrie frumoasele costume populare.

Primarul Andrei Poka: Este o comună micuță, dar viabilă și oamenilor le place să trăiască pe aceste meleaguri și în această comună. Și noi încercăm să facem tot posibilul ca să creăm confortul nu numai oamenilor ci și a turiștilor care ne vizitează. Pentru că, se știe, este o comună agroturistică cu 46 de pensiuni clasificatede Ministerul Turismului și anual vin undeva la 15-20.000 de turiști.

Reporter: Câți locuitori sunt?

Andrei Poka: 1800. Suntem în cinci sate. Compoziția etnică este de 75 la sută maghiari, 25 la sută români. Maghiarii sunt reformați, romano-catolici și câțiva baptiști. Românii sunt ortodocși și greco-catolici.

Reporter: Dumneavoastră sunteți primar de cât timp?

Andrei Poka: Sunt la al șaselea mandat, din 2000 sunt primarul comunei.

Reporter: Ați făcut o mulțime de lucruri frumoase aici, în comună.

Andrei Poka: Încă de la început, de la aderarea la Uniunea Europeană, am știut că fondurile europene sunt unica noastră posibilitate de a crea infrastructura pentru a crea confortul cetățenilor din cele cinci sate ale comunei. În acest sens, am cam fost primii cu cereri de finanțare, indiferent pe ce axă s-a deschis o măsură și s-a putut obține finanțări din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.

Reporter: Prima finanțare, vă amintiți care a fost?

Andrei Poka: Evident. Prima finanțare a fost pentru alimentarea cu apă și rețea de canalizare în celelalte patru sate, deci cu excepția reședinței de comună, respectiv asfaltarea tuturor străzilor din comună. Ăsta a fost prima dată, de 3,5 milioane de euro încă din 2008. Pe urma urma celelalte, în urma cărora, cum v-am spus, avem momentan alimentare cu apă pentru toate cele cinci sate, rețea de canalizare cu stații de epurare, ulițe asfaltate, trotuare talate, iluminat cu LED, toată infrastructura necesară. Plus că am avut posibilități de a obține finanțare europeană și pentru drumuri forestiere și agricole. Acolo am asfaltat un drum forestier de 6 kilometri care duce la muntele Horaița, mă rog, niște lacuri naturale și am reușit să pietruim încă 30 de kilometri de drumuri de câmp.

Reporter: Și pe lângă asta, iată atenția dvs. s-a îndreptat și către tânăra generație și ați venit cu niște investiții și în ceea ce privește școala.

Andrei Poka: Având în vedere că infrastructura mare era făcută pe finanțare europeană, plus că și la școală am accesat o finanțare din partea Băncii Mondiale, unde am reabilitat clădirile școlii și sigur având în vedere că infrastructura mare era făcută, puteam să facem și să dezvoltăm și infrastructura sportivă. Suntem membri în galul Napoca Porolisum unde am obținut niște finanțări mai mici, din care am reușit să facem pista de biciclete, panouri solare pe internatul școlii, în vederea obținerii apei calde menajere, precum și o bază sportivă în incinta școlii Ady Endre,sistem de supraveghere video în toate cele cinci sate ale comunei, pe urmă un campus școlar cu 1.000.000 euro am făcut încă în 2007, care cuprinde bucătărie, sală de mese și internat cu 48 de locuri și a venit rândul pentru bazinul de înot semi-olimpic și ultima dată, acuma, patinoarului acoperit auto-sustenabil.

Reporter: Spuneați că aveți un internat de 48 de locuri. Sunt ocupate toate locurile în internare?

Andrei Poka: Din păcate, nu chiar toate. Adunăm copiii din 14 sate, la început de săptămână merg autobuzele după ei și la sfârșit de săptămână îi ducem acasă, pentru că pe cei din comună reușim să facem naveta zilnic. Centrul școlar este în reședința de comună.

Reporter: Este o școală gimnazială, înțeleg.

Andrei Poka: Da, școală gimnazială, dar mai nou este școală profesională. Sunt și două clase de profesională unde se predă din domeniul turismului, respectiv în domeniul electronicii și a electricii.

Reporter: Despre bazinul de înot construit, iată, într-o localitate din mediul rural, ce ați putea să ne spuneți, domnule primar?

Andrei Poka: Bazinul de înot am terminat în anul 2021. Este un bazin semi-olimpic, cu dimensiuni de 25 pe 10, cu adâncimea apei de 1,25 m, programul acestui bazin – înainte de masă, în timpul orelor școlare este folosit de școala locală de la 8 la 14, de la 14la 18, de toate școlile din micro-regiune, organizat cu instructor de înot și după ora 6:00, respectiv în weekend – individual, pe bază de abonamente. Am dat în administrare școlii. Investiția era pe vremea aceea, deci în anul 2020, 750.000 euro, respectiv patinoarul acoperit, auto sustenabil, este o investiție de 700.000 euro din care 200.000 euro finanțat din fonduri europene nerambursabile. Cererea de finanțare am depus la Gal Napoca Porolissum și finanțarea europeană a fost asigurată de către AFIR. Cuprinde acest patinoar o suprafață de 340m² de suprafață de teren, este o suprafață sintetică care se montează ca și puzzle-ul și este ușor de întreținut și mentenanța este ieftină. Clădirea totală este de 600m², cuprinde vestiare băieți-fete, un spațiu tehnic unde sunt depozitate cele 50 de perechi de patine, cu mașină de ascuțit, evident, toalete.

Reporter: Și patinoarul înțeleg că este deschis și pentru publicul larg, nu numai pentru elevii școlilor care vin să ia lecții.

Andrei Poka: Acuma sigur că ăsta este scopul pentru toată micro-regiunea și nu numai, dar sunt în curs de obținere niște avize și autorizații de stingere a incendiilor. Administrativ trebuie să rezolvăm și evident că o să dăm în administrare și acest patinoar școlii, cum am procedat și cu bazinul și dânșii vor administra. Sigur că această investiție a fost primordială și prima dată se folosește de către cei care frecventează cursurile școlii locale, dar evident după masă și în weekend este pentru publicul larg.

Reporter: Aspectul îngrijit al comunei este foarte apreciat de către turiștii care vin să viziteze zona. O zonă care este foarte colorată mai ales primăvara și vara datorită florilor pe care le plantați în fiecare an.

Andrei Poka: Cam de 10 ani am pornit programul de comună înflorită în urma căruia am montat ghivece de mușcate curgătoare pe stâlpii de electrica în toate cele cinci sate, câte două ghivece pentru fiecare stâlp. În următoarea etapă,am creat niște rondo-uri și în fața caselor am plantat peste 15.000 de tulpini de trandafiri și având în vedere că trandafirii la sfârșit de mai înfloresc, am încercat să mai aducem puțină culoare până la înflorirea lor și acum 2 ani am plantat peste 60.000 de bulbi de lalele care înfloresc de Paști, deci în cursul lunii aprilie. Cam ăsta este programul cu comuna înflorită, încercăm să dezvoltăm acest program, evident.

Reporter: Ca și investiții, ce proiecte mai aveți în derulare?

Andrei Poka: Ca și investiții, momentan se derulează investiții de 12 milioane de euro, din care 8 milioane de euro este alimentarea cu gaze naturale a tuturor localităților comunei, singura infrastructură care ne-a lipsit până acum, dar până acum n-am avut magistrala de gaz care trece pe la Huedin. Am obținut finanțarea, am depus proiectul la POIN, acolo n-au fost fonduri suficiente pentru finanțare și am primit o finanțare de pe Anghel Saligny. Această lucrare este terminată în proporție de 80%, în cele patru sate este rezolvată rețeaua. În cadrul proiectului va fi asigurat și branșamentul, inclusiv blocul de măsură, deci proprietarii de imobile vor avea de făcut doar instalația interioară de gaz. În reședința de comună suntem cu lucrările mai puțin înaintate, dar cum permite timpul vom demara și aici lucrarea și atunci cu siguranță stația de reglare-măsurare este rezolvată la Huedin. De acolo vom fi alimentați întoate cele cinci sate.
O altă investiție care se derulează este o construire de centru cultural în localitatea Sâncraiu, în locul vechiului cămin cultural. Este o investiție de 3 milioane de euro care este finanțată de Compania Națională de Investiții. Avem o firmă serioasă la construire, termenul este de 2 ani. Am început anul trecut de Paști, dar după cum avansează lucrările, vor fi terminate cu mult înaintea termenului scadent. Avem niște investiții mai mici prin PNRR, pe pista de bicicletă o să montăm corpuri de iluminat public solare, am dezvoltat sistemul de supraveghere cu camere video în toată comuna, osă montăm niște bănci smart în parcuri, dotate cu wifi și încărcătoare și avem de gând să montăm niște porți informative și pentru turiștii care ne vizitează, ca să acceseze date și obiective turistice din zonă. Și am cumpărat inclusiv o dronă ca să putem supraveghea zona mai bine. Tot prin PNRR se face dotarea cu mobilier a școlii. Este o investiție de aproximativ 300.000 euro, deci cu acest mobilier și cu această dotare tehnică sperăm că și școala va fi la standardele cele mai înalte. Cam acestea sunt investițiile la care lucrăm momentan.

Reporter: Foarte multe investiții, foarte multe proiecte. Mie nu-mi rămâne decât să vă doresc putere de muncă, să le puteți duce la capăt pe toate. Dar ca o paranteză, aș vrea să vă întreb, ca turist, dacă vin în comuna dvs. ce aș putea să fac?

Andrei Poka: Înainte de toate vreau să vă informez că avem o agenție de turism care participă la târgurile interne și internaționale și cu pliantele lor fac reclamă localității. Pe urmă, proprietarii de pensiuni fac parte dintr-o asociație a proprietarilor de pensiuni. Deci agenția de turism când vin turiștii, sigur el împarte, el știe confortul, numărul de camere la fiecare gospodărie. Turistul sigur dacă vine, vrea să vadă altceva decât este mediul lui natural. În sensul ăsta organizăm destul de multe activități culturale, cum ar fi festivalul măceșelor în octombrie, balul strugurilor, tabăra internațională de dansuri și cântece populare, avem ansambu folcloric de trei generații, tabără de creație, zilele comunei, foarte multe activități culturale, dar pentru turiști se poate organiza și vizitarea obiectivelor din zonă, cum ar fi Cascada Răchițele, Masivul Vlădeasa, lacul de acumulare Beliș, bisericile monumente istorice reformate sau ortodoxe din zone. Turiștilor li se asigură program cultural și diferite programe pentru obiective turistice.

Reporter: Am povestit cu primarul comunei Sâncraiu, Andrei Poka. Locuitorii acestei comune, cu o îndelungată experiență în agro-turism așteaptă să le treceți pragul. 

Rodica Tulbure/Bianca A. Câmpeanu

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Harta aquapark-urilor acoperite din România. Prețuri de acces, în România și în Europa
Destinații luni, 19 februarie 2024, 18:30

Harta aquapark-urilor acoperite din România. Prețuri de acces, în România și în Europa

La nivel național sunt doar nouă aquapark-uri indoor și acestea lipsesc cu desăvârșire în anumite regiuni cum ar fi Moldova sau Dobrogea, sau...

Harta aquapark-urilor acoperite din România. Prețuri de acces, în România și în Europa
Cele mai frumoase trasee din România, clasificate de o platformă de călătorii
Destinații luni, 19 februarie 2024, 17:30

Cele mai frumoase trasee din România, clasificate de o platformă de călătorii

Cu toate minusurile sale la capitolul infrastructură, România are totuși și câteva drumuri care intră în top. Cel puțin într-un top...

Cele mai frumoase trasee din România, clasificate de o platformă de călătorii
Trei insule grecești mai puțin cunoscute de vizitat în acest an
Destinații luni, 19 februarie 2024, 16:30

Trei insule grecești mai puțin cunoscute de vizitat în acest an

În Grecia, fiecare insulă își dezvăluie propriile comori, propriul ritm. Selecția Le Figaro ne propune să ne îndepărtăm de zonele...

Trei insule grecești mai puțin cunoscute de vizitat în acest an
Comuna Sita Buzăului, din judeţul Covasna, a fost declarată staţiune turistică de interes local
Destinații luni, 19 februarie 2024, 15:35

Comuna Sita Buzăului, din judeţul Covasna, a fost declarată staţiune turistică de interes local

Guvernul a aprobat, vineri, în şedinţă, o Hotărâre pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni...

Comuna Sita Buzăului, din judeţul Covasna, a fost declarată staţiune turistică de interes local
Destinații vineri, 16 februarie 2024, 16:30

Vrei să te muți în Spania? Top 3 lucruri pe care să le iei în calcul înainte de a pleca

Spania este o destinație îndrăgită de mulți turiști pentru peisajele frumoase și vremea bună, dar și pentru mâncarea delicioasă. Cu toate...

Vrei să te muți în Spania? Top 3 lucruri pe care să le iei în calcul înainte de a pleca
Destinații miercuri, 14 februarie 2024, 15:05

Muzeul Relaţiilor Destrămate, la Zagreb

Un muzeu din Zagreb a colecţionat obiecte care comemorează poveşti uneori bizare despre dragostea pierdută. O crustă de la un vechi accident de...

Muzeul Relaţiilor Destrămate, la Zagreb
Destinații duminică, 4 februarie 2024, 23:37

Relaxați-vă altfel decât o face majoritatea!

Vreți să fugiți de aglomerația din oraș? Atunci alegeți un altfel de destinații decât cele arhicunoscute și accesate de toată lumea. Radio...

Relaxați-vă altfel decât o face majoritatea!
Destinații vineri, 2 februarie 2024, 10:00

Peşterile din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, casă pentru mii de lilieci

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului adăpostește în jur de 800 de peșteri și avene. Câteva mii de exemplare de chiroptere din România,...

Peşterile din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, casă pentru mii de lilieci