Ascultă Radio Vacanța Live

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea preocupărilor din zona rurală, dar și succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală
Foto: Radio România Timișoara

Articol de M P, 27 iunie 2024, 15:30

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile, informează Radio România Timișoara.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria.

După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet. Am vrut să păstrăm din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo a venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți este o crescătorie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local.

Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omului, când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

Călimănești-Căciulata, o stațiune pentru patru anotimpuri
Destinații vineri, 11 aprilie 2025, 18:30

Călimănești-Căciulata, o stațiune pentru patru anotimpuri

Cea mai frumoasă staţiune de pe malul Oltului i se dezvăluie turistului prin ce are mai interesant. Localitatea Călimănești este atestată...

Călimănești-Căciulata, o stațiune pentru patru anotimpuri
12 motive pentru a vizita Maramureșul
Destinații luni, 7 aprilie 2025, 11:00

12 motive pentru a vizita Maramureșul

Maramureșul este locul unde trebui să ajungi măcar o dată în viață, așa că dacă nu ai făcut-o până acum, îți prezentăm câteva motive...

12 motive pentru a vizita Maramureșul
Destinații de vis, oferte tentante și idei pentru o escapadă perfectă în minivacanța de 1 Mai
Destinații luni, 7 aprilie 2025, 08:30

Destinații de vis, oferte tentante și idei pentru o escapadă perfectă în minivacanța de 1 Mai

Minivacanța de 1 Mai oferă o ocazie ideală pentru explorare și relaxare. Indiferent de preferințe dacă iți dorești să te bucuri de...

Destinații de vis, oferte tentante și idei pentru o escapadă perfectă în minivacanța de 1 Mai
Briançon, orașul din inima Alpilor
Destinații duminică, 6 aprilie 2025, 17:30

Briançon, orașul din inima Alpilor

Briançon, al doilea cel mai „înalt” oraș din Europa, impresionează prin fortăreața sa istorică și străduțele pitorești pline de artă....

Briançon, orașul din inima Alpilor
Destinații duminică, 30 martie 2025, 17:30

Willow Church: Biserica vie din Bavaria

Pappenheim, un orășel bavarez cu un castel medieval impresionant, se remarcă prin Willow Church, o biserică inedită. Pappenheim, un orășel din...

Willow Church: Biserica vie din Bavaria
Destinații vineri, 28 martie 2025, 15:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Spectacolul „D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale, cu direcția de scenă semnată de Gelu Colceag, va fi prezentat în premieră...

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Destinații duminică, 23 martie 2025, 17:30

Biserica pictată de unul dintre cei mai cunoscuți pictori români – Nicu Zugravu

Un talentat pictor român a realizat frescele remarcabile ale Mănăstirii Agapia, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Știați că Nicu...

Biserica pictată de unul dintre cei mai cunoscuți pictori români – Nicu Zugravu
Destinații joi, 20 martie 2025, 17:00

Lacul Ștei, un nou punct de atracție pentru iubitorii de natură

Lacul de pe Valea Untului din Ștei a fost transformat într-o zonă modernă de agrement, cu alei, foișoare, piste de biciclete și spații de...

Lacul Ștei, un nou punct de atracție pentru iubitorii de natură