Ascultă Radio Vacanța Live

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea preocupărilor din zona rurală, dar și succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală
Foto: Radio România Timișoara

Articol de Anna Martina Piukovici, 27 iunie 2024, 15:30

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile, informează Radio România Timișoara.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria.

După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet. Am vrut să păstrăm din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo a venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți este o crescătorie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local.

Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omului, când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

Copenhaga oferă recompense turiștilor, în timp ce alte state UE iau măsuri împotriva lor
Destinații luni, 15 iulie 2024, 20:00

Copenhaga oferă recompense turiștilor, în timp ce alte state UE iau măsuri împotriva lor

Capitala daneză încearcă să atragă „călătorii cuminți”, conștienți de problemele sociale și de mediu. În timp ce în orașe precum...

Copenhaga oferă recompense turiștilor, în timp ce alte state UE iau măsuri împotriva lor
Marea Neagră, cea mai mare structură acvatică anoxică din lume
Destinații duminică, 14 iulie 2024, 17:30

Marea Neagră, cea mai mare structură acvatică anoxică din lume

Cea mai misterioasă, cea mai mare structură acvatică anoxică din lume și una dintre cele mai noi mări de pe planetă este Marea Neagră....

Marea Neagră, cea mai mare structură acvatică anoxică din lume
COVASNA: Expoziție de fotografie și berărie sub apă, la Dalnic
Destinații duminică, 14 iulie 2024, 15:30

COVASNA: Expoziție de fotografie și berărie sub apă, la Dalnic

Centrul de Cercetări Subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic prezintă, în premieră, o inedită expoziţie de fotografie subacvatică,...

COVASNA: Expoziție de fotografie și berărie sub apă, la Dalnic
Lacul din România în care s-a scufundat o pădure
Destinații sâmbătă, 13 iulie 2024, 17:30

Lacul din România în care s-a scufundat o pădure

Acolo unde Moldova întâlnește Transilvania, în inima Carpaților Orientali, în 1838 s-a format lacul în care s-a scufundat o pădure – Lacul...

Lacul din România în care s-a scufundat o pădure
Destinații vineri, 12 iulie 2024, 20:00

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma

„Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte”, a declarat Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic...

Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma
Destinații marți, 9 iulie 2024, 17:00

HUNEDOARA: Castelul Nopcsa, integrat în circuitul turistic

Castelul a fost construit la începutul secolului a XIX-lea și a aparținut baronului Franz Nopcsa, savantul de numele căruia se leagă primele...

HUNEDOARA: Castelul Nopcsa, integrat în circuitul turistic
Destinații luni, 8 iulie 2024, 20:00

Piscine şi ştranduri unde ne putem răcori în Bucureşti

Dacă nu ați ajuns pe litoral, dar vă e dor de bălăceală și plajă, există alternative mai aproape de casă, anunță Radio România...

Piscine şi ştranduri unde ne putem răcori în Bucureşti
Destinații duminică, 7 iulie 2024, 17:30

Marea Adriatică, marea fără fund

Marea Adriatică este un braț al Mării Mediterane, separând Peninsula Italică de Peninsula Balcanică. Marea care nu are fund există, iar...

Marea Adriatică, marea fără fund