DISTRIBUIȚI

Apropierea de carte și lectură se poate face de la vârste foarte mici, copiii fiind deschiși spre cunoaștere și asimilare. Atunci când mediul în care trăiesc întreține această preocupare, lectura devine un mod de viață, o referință la care se vor raporta mereu, iar efectele sunt pentru totdeauna.

Am văzut această dragoste de lectură în ochii lui Răzvan, un băiețel din Covasna fericit că a găsit cartea de vacanță la mare. L-am întrebat cum a ajuns la Târgul de Carte Gaudeamus.

„Am intrat să vedem ce este și am găsit un târg unde se vând cărți interesante pentru noi, adică pentru mine și sora mea. Pentru mine cele mai interesante sunt cele de la „Arthur“, cum ar fi „Harry Potter“, „Povești piezișe de la Școala-n Dungă“, „Mătușica îngrozitoare“ și multe alte cărți. Eu mi-am luat „Povești piezișe de la Școala-n Dungă“, pentru că un prieten mi-a spus că e foarte interesantă și am vrut să o încerc și eu“, ne-a spus Răzvan, care a mărturisit și că nu trece o zi fără să citească.

Tatăl spune că a fost dorința copiilor să viziteze Târgul de Carte Gaudeamus Litoral: „M-au convins ei, mai degrabă ei decât eu. Mă bucur că le place să citească! Unii copii cer înghețată, ciocolată, dulciuri, iar ei vor cărți. Vă dați seama că noi, fără nicio ezitare, luăm cărți“. 

Apetitul pentru lectură al celor mici a fost remarcat și de Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie a Universității Ovidius. „Indiferent unde și la ce oră am venit, am găsit la stand lume interesată de a citi, de a cumpăra. Lumea este curioasă să vadă noutățile în domeniu, iar acesta este un câștig. Cel mai bucuros sunt când văd, de fiecare dată, copii și părinți care cumpără pentru copiii lor cărți. Cred că, de mici, dacă suntem învățați să stăm cu cartea în mână, viitorul este asigurat“, a declarat Daniel Citirigă.

Astăzi, de la ora 18:00, târgul de la malul mării decernează trofeele Gaudeamus, acordate editurilor, pentru „cea mai râvnită carte“, precum și premiul „Miss Lectura“, pentru cea mai frumoasă vizitatoare a târgului. Tot prin votul publicului, vor fi acordate trofeele presei.

Va fi, de asemenea, desemnat și câștigătorul Tombolei Gaudeamus, premiul cel mare fiind un zbor de 30 de minute cu avionul deasupra litoralului, oferit de Aeroportul Tuzla. „Extragerile au avut deja loc în fiecare seară și am păstrat pentru final ce e mai bun“, spune Connie Chifor, coordonator Gaudeamus.

Evenimentul Gaudeamus se va încheia cu un moment artistic asigurat Fanfara „Muzica Apelor“.

Redactori: Dana Sterghiuli, Dana Malciu / Foto: Alexandru Dolea