DISTRIBUIȚI

Mai mulți scafandri ISU, alături de salvamari, sunt prezenți pe toate plajele amenajate pentru scăldat de pe litoral și au câteva recomandări pentru cei care se aventurează în apă atunci când marea este agitată. Acțiunea se desfășoară în cadrul unei campanii desfășurate de ISU Dobrogea pe litoralul Mării Negre cu privire la măsurile de prevenire a înecului. Ne-a oferit detalii șeful scafandrilor ISU, maior Marian Ciulei, într-un interviu realizat de Cecilia Pătrăhău.

Care ar fi principalele recomandări?

Important este ca oamenii să primească acest mesaj și să respecte indicațiile salvamarilor atunci când marea este foarte agitată. Să nu intre în apă, deoarece curenții de fund sunt foarte puternici și îi pot trage pe larg, vor intra în panică și vor încerca să ajungă mai repede pe plajă, la mal.

Cum trebuie să înoți într-o astfel de situație?

În primul rând, fiecare trebuie să fie conștient că atunci când a oboist trebuie să încerce să facă pluta, sau să încerce să calce apa, să nu intre în panică, să caute soluții să nu se ducă la fund, pentru că e suficient să înghită puțină apă și atunci, clar, apare și panica. Le recomandăm să se liniștească, să înoate paralel cu malul, circa 20 – 30 de metri.

Ca să iasă din zona aceea de curent, care funcționează, practic, ca un râu!

Exact! Curentul de fund e nevăzut. Mulți văd la suprafață că vântul bate din sud sau din nord, văd valurile, dar, în schimb, ceea ce nu se vede e curentul acela de fund pe care nu îl simți în primă fază, dar te trage către larg.

Se fac niște gropi sub tălpi. Nu mai percepi fundul mării și atunci, inevitabil, ești tras către larg.

Exact! În primă fază depui tot efortul să ajungi cât mai repede la mal pentru că practic înoți contra curentului de fund și nu realizezi ceea ce se întâmplă, nu-ți dai seama, intri în panică și-atunci începi să țipi după ajutor dacă mai poți…

E de preferat, totuși, să strigi după ajutor!

Absolut! Să poți să rămâi la suprafață. Pe această cale îi putem sfătui pe cei care se aventurează în valurile mării sau atunci când marea este foarte agitată, să poarte un costum de protecție neopren, costum shorty, o vestă. Important este să rămână la suprafață.

Am văzut că preferă caiacele și pe lac și pe mare, dar nu toți au vestele acelea de salvare, ce părere aveți?

Din punctul nostru de vedere, al scafandrilor, important este ca victima să fie la suprafață. Pentru asta, automat, e necesară purtarea vestei, care, în 95% din cazuri, salvează o viață.

Nu vă jucați și luați în considerare aceste sfaturi, pentru că ele fac diferența dintre viață și moarte!

Realizator interviu – Cecilia Pătrăhău / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – unsplash.com