DISTRIBUIȚI

Astăzi, pe litoral, este lansată oficial aplicația SEA STATUS, care pune la dispoziţia tuturor celor care vor să se bucure de soare şi de mare un instrument rapid de informare şi raportare a situaţiilor critice din zona în care fac plajă. 

Lansarea oficială a aplicaţiei va avea loc astăzi, la ora 11:00, dar ea este deja disponibilă şi poate fi descărcată pe orice smartphone. Dacă permiteţi ca aplicaţia să vă localizeze, veţi primi informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care vă aflaţi, dar şi diferite alerte pentru a vă semnala starea de siguranţă sau de pericol.

Totodată, cu ajutorul acestei aplicaţii puteţi descoperi informaţiile necesare despre pregătirea procesului de salvare a unei persoane de la înec, echipamentul de salvare, precum şi sfaturi utile pentru turişti, localnici, dar şi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării.

SeaStatus indică, de asemenea, temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, starea mării, înălţimea valurilor. În aplicație este disponibilă și o hartă cu punctele de salvamari şi plajele din Constanţa şi Mamaia, unde este deocamdată disponibilă. Conţine informaţii utile despre pericolul de înec, cea mai frecventă cauză pentru producerea tragediilor fiind nerespectarea indicaţiilor date de salvamari, a panourile de avertizare şi informare. SeaStatus conţine sfaturi pentru înotători şi oferă detalii despre semnalistica pe plajă; steagul galben-roşu permite scăldatul, când se adaugă cel galben scăldatul este recomandat numai celor cu experienţă, iar când este arborat şi cel roşu scăldatul este strict interzis, pentru că există curenţi puternici care pun viaţa în pericol.

În conformitate cu statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 400.000 de persoane se îneacă anual în lume, aceasta fiind ca importanţă a doua cauză de deces accidental. Aşadar, existenţa serviciilor de salvamar în toate zonele unde există plaje publice amenajate este obligatorie. În România, în 2018, potrivit datelor oficiale oferite de ISU Dobrogea, pe litoral au fost înregistrate 37 de decese prin înec, dar şi zeci de operaţiuni de salvare. În 2019, până la jumătatea lunii iulie, au fost înregistrate cinci cazuri de deces prin înec.

La evenimentul de lansare de astăzi vor participa reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor profesionişti din România, dar şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, care au demarat, zilele trecute, campania „Atenţie la scăldat“ de prevenire a populaţiei privind pericolul de înec.