DISTRIBUIȚI

De astăzi este organizată, la Cernavodă, „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale”.  Publicul este invitat în Piațeta Centrului Civic la o serie de proiecții gratuite, culese din arhiva cinematografiei naționale. Mihaela Andrei a aflat mai multe detalii de la directorul Casei de Cultură I.D. Chirescu din Cernavodă, Sorina Popa.

De unde ideea și care sunt detaliile privind desfășurarea evenimentului?

Sorina Popa – Este un proiect cultural de suflet pentru noi, pentru Cernavodă. Noi am mai experimentat anii trecuți un proiect de acest gen și a prins bine publicului. Pentru noi este o oportunitate de a îmbunătăți viața culturală din Cernavodă și ne bucurăm că putem să onorăm și anul acesta. Este vorba de capodopere, de proiecții, filme din arhiva națională a cinematografiei românești. Sunt filme culese din toți anii, dar și filme mai vechi de succes, sunt și filme mai noi care au impresionat cinefilii din România, filme premiate.

Din cinematografia veche am putea să dăm câteva nume, pentru că întotdeauna ne emoționează să ne uităm în urmă la filmele care au făcut istoria cinematografului românesc și la care avem acces greu astăzi.

Sorina Popa – Este adevărat, pentru că este un proiect gândit, un proiect realizat în parteneriat cu Asociația CineCultura, în parteneriat cu C.N.C, cu mai multe autorități. Este un proiect bine gândit și bine pus la punct. Am cules filme de mare succes în regia lui Sergiu Nicolaescu, cum ar fi ‚‚Orient Express’’, am cerut și filmul ‚‚Liceenii Rock&Roll’’, film care a revoluționat tânăra generație acum 30 de ani. ‚‚Operațiunea Monstrul’’, o comedie frumoasă care o să aducă zâmbete cernavodenilor. ‚‚Secretul Armei Secrete’’, iarăși o comedie de succes.

Cam ce audiență are acest eveniment, după ce s-a întâmplat anii trecuți?

Sorina Popa – Noi ne așteptăm să fie spectatori de toate vârstele, mai ales că avem și pelicule pentru copii, cum ar fi “Tinerețe fără bătrânețe”, “Mama” și “Dumbrava minunată”, care vor fi proiectate de vineri până duminică, dar, avem surprize și pentru cei mici. O să începem cu niște surprize cinematografice pentru cei mici. Trebuie să se bucure și ei de un desen animat și ne așteptăm, pentru că noi ne adresăm prin acest proiect cultural tuturor vârstelor. De regulă, la evenimente publice participă cernavodeni de toate vârstele, de toate categoriile sociale, pentru că noi ne adresăm tuturor și vrem să le facem o vară mai frumoasă.

realizator interviu – Mihaela Andrei / redactor online – Liviu Predescu