DISTRIBUIȚI

Aproximativ 90 de salvamari acționează pe plajele din Mamaia și Constanța. Zilele acestea a fost lansată aplicația Sea Status, prin intermediul căreia primiți  informații despre starea mării și puteți vizualiza harțile plajelor supravegheate de salvamari.

Ne-a oferit detalii Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din stațiunea Mamaia, într-un interviu realizat de Mihaela Andrei.

Marea face an de an destule victime și sperăm ca de la an la an să devenim mai responsabili. Zilele acestea a fost lansată aplicația Sea Status, prin intermediul căreia putem să ne informăm despre starea mării și mai ales să putem să ne punem la curent cu hărțile plajelor supravegheate de salvamari. Să-mi spuneți o opinie sinceră despre această aplicație, o opinie personală! Este bine făcută, este util să o avem în telefon?

Gabriel Culea – Este foarte bine făcută! Orice lucru care vine și sprijinul turistului este binevenit, mai ales că în ziua de astăzi tehnologia este la îndemâna oricărui turist și atunci când vine la îmbăiere, pe litoral, să poată ști în timp real ce condiții și cât de multe sfaturi de la serviciul Salvamar.

Important este să o mai și folosim Sea Status în telefoanele noastre. Temperatura apei mării, starea ei și mai ales punctele de intervenție prin serviciul Salvamar. De ce se îneacă oamenii?

Gabriel Culea – Mereu explicăm că apa este un mediu periculor, indiferent că este agitată sau este liniștită, trebuie să ținem cont când intrăm într-un mediu periculos și să ascultăm întotdeauna de sfaturile salvamarilor. E foarte important de știut că atunci când vin la îmbăiere să știe sau să se uite după punctul de observare Salvamar, care este semnalizat cu acel steguleț roșu și galben. Este un steag internațional unde este folosit de serviciul Salvamar în toată lumea. În momentul în care el a arborat acest steag, a început activitatea de Salvamar. Când nu mai este steag la foișor, s-a terminat programul, el este dat jos. În momentul în care începe marea să fie agitată și apar pericole se arborează steagul cu galben, recomandat doar celor experimentați. Trebuie să fie foarte atenți părinții, să nu mai lase copiii singuri în apă, copiii pentru că se pot întâmpla probleme și chiar înec. În momentul în care s-a arborat steagul roșu este interzis la scăldat. Turiștii trebuie să înțeleagă că atunci când este arborat steagul roșu nu trebuie să mai intre la îmbăiere.

Marea poate fi periculoasă și atunci când este calmă. În ecuația pericolului intră și propria noastră inconștiență? Cum stau lucrurile aici când marea este calmă?

Gabriel Culea – Sunt foarte multe cazuri în care mulți turiști nu și-au mai făcut analizele de mult sau suferă de o boală de care ei nu știu și pot cădea în apă cu fața și atunci apare stop cardio – respirator și asfixie mecanică prin înec. Tot caz de înec este. Fiind foarte multă lume în apă, e foarte greu în zona de siguranță, de la mal până la geamandură, să ne dăm seama când cineva se joacă sau i s-a făcut rău și să fie imediat scos din apă și salvat. De aceea trebuie luat în seamă, atunci când intră la îmbăiere, întotdeauna să fie supravegheat de un prieten, mamă, soră, și în caz de observă acea persoană că are nevoie de ajutor să ne anunțe, să putem interveni cât mai rapid.

Realizator interviu – Mihaela Andrei / Redactor online – Liviu Predescu