DISTRIBUIȚI

În staţiunea Mamaia, se desfășoară o nouă ediţie a campaniei ExtravaCANza, dedicată colectării dozelor din aluminiu pe litoralul românesc. Campania presupune colectarea dozelor din aluminiu de către turişti şi introducerea acestora într-un aparat inteligent.

În funcţie de numărul dozelor colectate, turiştii se vor putea bucura de premii precum doze de bături, pahare de cafea cu capac, tricouri, saltele gonflabile şi vouchere de cumpărături. Despre această campanie a vorbit Larisa Calistru cu directoarea Asociației Alucro, Adina Magsi.

Ce și-a propus această campanie?

Este o campanie pe care noi o derulăm de aproximativ șapte ani și ne propunem, de fiecare dată, să informăm turiștii și să îi determinăm să recicleze dozele din aluminiu care sunt, de fapt, cel mai valoros deșeu de ambalaj reciclabil.

Nu este o modă, este o necesitate, mai ales că legislația în materie de deșeuri de ambalaj este într-o continuă modificare.

Legislația noastră este într-o continuă modificare, lucrurile nu sunt destul de clare nici pentru colectori, nici pentru reciclatori și cu atât mai mult pentru simpli cetățeni care ar dori să recicleze, dar nu știu cum s-o facă pentru simplul motiv că nu au sistemul, infrastructura necesară pentru a recicla corect. De multe ori, oamenii cu care noi intrăm în contact, se plâng de faptul că, deși ei colectează selectiv acasă sau la birou văd că deșeurile de ambalaje sau deșeurile menajere sunt colectate împreună de aceeași mașină care le duce pe rampa unde de face selecția lor, dar oamenii sunt dezamăgiți de faptul că ei cred că aceste deșeuri nu sunt reciclate corect.

Pe ce perioadă se desfășoară și cine organizează campania ExtravaCANza?

Asociația Alucro deține licența programului european Every Can Counts și ExtravaCANza este un sinonim al programului nostru  Every Can Counts. Ne-am gândit că ExtravaCANza sună bine pentru turiști și numai prin titlul pe care îl folosim îi putem atrage. De această dată vom fi prezenți și pe plaja Cleopatra din Mamaia, în primele weekend-uri din iulie, 5-7 iulie, 12-14 iulie, 19-21 iulie.

Se pot obține și premii, din câte am înțeles!

Premiile sunt garantate în funcție de numărul de doze goale pe care noi le primim de la turiști. La un număr de cinci doze, turiștii primesc la schimb o bere sau un suc, la 20 de doze primesc un pahar de cafea, la 40 de doze o saltea gonflabilă, la 50 de doze un voucher de cumpărături într-un hypermarket și multe alte premii. În următorul weekend vom avea un eveniment deosebit, un concert cu Bibi. Bibi este o adolescentă care cântă și care este foarte îndrăgită. Ea a fost cu noi și în alte evenimente. Vom avea și o roată a reciclării, o copie după Roata Norocului. Ea este denumită Roata Reciclării. În schimbul unui număr de minim 20 de doze cu care vin turiștii la noi, ei pot învârti o dată de roată și roata are premii garantate. În ultimul weekend vom avea și un campionat de volei, ne-am gândit ca și după weekend să fie o extraactivitate care să îi atragă pe turiști și în felul acesta noi putem să le oferim și informația unde pot ei să recicleze dozele de aluminiu și după ce pleacă din vacanță, pentru că avem un sistem inteligent de colectare doze care este implementat în două lanțuri de hypermarket-uri.

Cum vi s-au părut turiștii? Sunt interesați să participe la o astfel de campanie?

Da, sunt interesați și mai ales în ultimii ani am observat un interes pentru că ei încep să ne urmărească și pe conturile noastre de socializare. Noi începem comuicarea cu o săptămână, două înainte. Deja avem turiști care ne știu de la edițiile anterioare și își strâng cantități mari de doze cu care vin la noi și se întâmplă ca și turiștii care trec pe lângă noi să vină cu dozele, chiar fără să aștepte nimic în schimb.

realizator interviu – Larisa Calistru / redactor online – Liviu Predescu / foto, video – Radio Constanța