DISTRIBUIȚI

Turiștii și constănțenii sunt invitați la Muzeul de Artă Populară Constanța, unde, pe lângă expozițiile permanente, s-a deschis și expoziția „Motivul spicului de grâu”.

În satul tradițional, la fel ca și în prezent, luna iulie este închinată prin excelență secerișului grâului, motiv pentru care, tematica lunii iulie este dedicată spicului de grâu. Aura Mierluș a vorbit cu muzeograful Cerasela Dobrinescu despre această expoziție.

În mod simbolic, la seceriș, primele spice de grâu secerate se împleteau într-o coroniță, se punea la icoană tocmai pentru a induce viitorul rod al recoltei din anul următor. Grâul, rezultatul muncii țăranului după un an întreg de muncă este prezent în majoritatea obiectelor de artă populară pe care artistul țăran le decorează.

Pentru a ilustra acest lucru, în vitrina dedicată tematicii lunii iulie au fost expuse, alături de spice de grâu, o frumoasă scoarță din păr de capră, din Vlădești, județul Vâlcea, farfurii din lut lucrate în faimosul centru de olărit Horezu, un ulcior realizat la Vama, Satu Mare dar și ouă pictate cu motivul spicului de grâu.

Grâul este prezent în toate riturile de trecere. La naștere se punea în prima scaldă a copilului, la nuntă se arunca asupra tinerilor căsătoriți ca semn al belșugului, la înmormântare de asemenea coliva, acel aliment ritualic, reprezintă pomana tradițională.

Ce mai pot vizita constănțenii, dar și turiștii care se află în acest moment pe litoral?

În primul rând, expoziția permanentă “Arta populară din România”, icoane pe lemn sau pe sticlă, obiecte din ceramică din toate centrele reprezentative ale țării, țesături din toate zonele țării, port popular de sărbătoare din toate zonele, podoabe. Am considerat că este bine ca turistul să poată vedea câte un crâmpei din România.

Turiștii care vin și văd exponatele dumneavoastră pot pleca și cu amintiri. Aveți aici amenajat un magazin!

Turiștii pot găsi replici ale obiectelor aflate în expoziția de bază. Sunt obiecte tradiționale lucrate de meșteri consacrați, ce respectă foarte bine linia tradițională, de la icoane, piese de port, țesături sau ceramică.

În cadrul muzeului mai poate fi vizitată expoziția temporară “Gospodăria tradițională din Dobrogea”.

realizator interviu – Aura Mierluș / redactor online – Liviu Predescu / foto – Aura Mierluș