DISTRIBUIȚI

Vacanțele pe litoralul românesc sunt la mare căutare în această perioadă, și e firesc să fie așa, pentru că ne aflăm deja în luna iulie. Raluca Hatmanu, director de marketing și comunicare al unei agenții de turism, ne-a dezvăluit în dialog cu Larisa Calistru, unde preferă să meargă românii în vacanță în această perioadă:

„Dacă vorbim despre destinațiile interne, vă dați seama că litoralul românesc conduce detașat în topul preferințelor și e firesc să fie așa, pentru că în această perioadă toți vrem să ne răcorim la mare. Și anul acesta, cea mai solicitată destinație este stațiunea Mamaia. E normal, sunt multe hoteluri aici, sunt și multe unități de cazare care acordă regim all-inclusive și iată că acest stil de a merge în vacanțe e din ce în ce mai preferat de români, dar și stațiunea Eforie Nord este dorită de turiștii noștri, pentru că și acolo găsim unități de cazare foarte bune, s-au găsit investiții în infrastructura hotelieră. Mai mult decât atât, sunt foarte multe hoteluri care se adresează unui segment extrem de important de turiști: acela format din familiile cu copii. Sigur, vom găsi în vârf de sezon (și ne apropiem de vârful sezonului) foarte mulți turiști, poate că în week-end-uri nu vom mai găsi deloc disponibilități în hoteluri nici în stațiunile Venus, Jupiter, Saturn, Neptun,Costinești. Mai mult decât atât, sunt turiști care caută locșorul lor intim să se relaxeze pe plajă și avem tot mai multe solicitări de zone precum Tuzla, 23 August. Iată cum ocupăm tot litoralul, de la un capăt la celălalt!”

E important să ne planificăm concediul din timp sau găsim ceva și pe ultima sută de metri?

”Recomandarea mea este să ne orientăm din timp, pentru că în primul rând găsim tarife mai bune. În al doilea rînd, suntem absolut siguri că găsim locuri libere în hotelurile care ne fac cu ochiul ca să zic așa, pentru că dacă lăsăm pe ultima sută de metri riscăm să nu mai găsim disponibilități în acel hotel, și în acel hotel să nu mai fie liberă acea cameră cu vedere la mare, cu balcon. Prin urmare, cu cât mai din timp, cu atât mai bine!”

Care ar fi prețurile și unde preferă românii să se cazeze?

Dacă vorbim despre valoarea medie a unui pachet turistic, aceasta este de 2200-2240 lei pe cameră (în medie cam 4 nopți se petrec pe litoralul românesc), însă pentru hotelurile all-inclusive, care sunt și primele rezervate de către turiștii noștri, prețul este cu aproximativ 70% mai mare, ajungem undeva la 3800 de lei pe cameră. Insist, vorbim despre valoarea medie a unui pachet turistic. Sigur, putem să găsim și variante mai ieftine, foarte mulți hotelieri au ieșit pe piață cu pachete speciale, care să se încadreze în valoarea unui tichet de vacanță, respectiv 1450 lei. Găsim și prețuri mult mai ridicate de atât, sunt hoteluri la care în vârf de sezon plătești pentru o noapte de cazare într-o cameră 250 de euro. Avem așadar și extreme, și în jos și în sus.Noi avem și turiști care își permit să stea o lună la mare și aproape că îi invidiez. Există un cuplu care și-a rezervat toată luna august pe litoralul românesc (cât poate fi de frumos!) dar avem și foarte mulți turiști care preferă o escapadă scurtă(acei turiști de week-end, cum sunt denumiți). Fug la mare vineri și duminică seara stau în trafic pe Autostrada Soarelui, venind înapoi spre capitală.

Vreau să te întreb despre tichetele de vacanță. Sunt ele avantajoase pentru turiști și hotelieri?

”Absolut! Din nou spun și insist, acordarea tichetelor de vacanță a fost și este o măsură foarte bună pentru industria hotelieră și pentru turism în general cât și pentru oameni. Dacă e să mă refer la beneficiile pentru oameni: sunt persoane care au mers în vacanță datorită tichetelor pentru prima dată, oameni care au văzut pentru prima dată marea și nu e o exagerare. Pentru că toși avem, conform Codului Muncii, acel concediu, însă nu toată lumea în concediu chiar se bucură de o vacanță. De multe ori poate investim bugetul care ar trebui să se ducă pe vacanță în schimbatul mobilei sau alte lucruri pe care le facem prin casă. Ei bine, tichetele de vacantă îi obligă pe oameni să iasă din casă, să meargă cu adevărat într-o vacanță și mai mult decât atât să descopere destinațiile interne, pentru că, după cum bine știți, voucherele pot fi folosite doar pe destinații interne.În ceea ce privește hotelurile și industria hotelieră, introducerea acestor tichete a dus și duce în continuare la creșterea standardelor în turism, pentru că românii caută unități de cazare cu servicii mai bune, de 4 sau 5 stele, unități care să le ofere și alte servicii(de spa, all-inclusive la masă) și atunci, această dorință a românilor de a se caza în condiții mai bune pune o presiune pe hotelieri, îi determină pe aceștia să facă investiții, astfel încât să crească gradul de confort.”

Realizator – Larisa Calistru